skip to Main Content
Recente discussies

Forum Forums Zoeken

Nieuw Onderwerp >>

Aangemaakte reacties

19 berichten aan het bekijken - 1 tot 19 (van in totaal 19)
  • Auteur
    Berichten
  • In reactie op: Waar blijft de nieuwe werkgelegenheid? #link naar dit bericht
    Cor Wijtvliet
    Cor Wijtvliet
    Bijdrager

    Wat is voor de gemiddelde man in de straat hét bewijs dat een recessie ten einde loopt? Dat is niet het herstel van de productiviteit of van de export, maar het herstel van de arbeidsmarkt.

    Waar blijft de nieuwe werkgelegenheid?

    In reactie op: Bekentenissen en boetedoening in bankwezen #link naar dit bericht
    Cor Wijtvliet
    Cor Wijtvliet
    Bijdrager

    Gaat het er dan toch van komen? Komen internationale topbankiers eindelijk met een welgemeend ‘mea culpa’? Je zou het bijna gaan denken. Enkele weken geleden ‘bekende’ Ken Costa van Lazard International, een investmentbank in Londen, dat de City relaties obligaties aanbod met een AAA rating die helemaal geen AAA rating hadden.

    Bekentenissen en boetedoening in bankwezen

    In reactie op: Explosieve groei van de werkloosheid? #link naar dit bericht
    Cor Wijtvliet
    Cor Wijtvliet
    Bijdrager

    Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is de werkloosheid in 2009 per maand gemiddeld met 13 000 gestegen. Er wacht ons dus nog een explosieve groei van de werkloosheid. Maar hoe waarschijnlijk is dat?

    Explosieve groei van de werkloosheid?

    In reactie op: Plutonomie: superrijken bepalen economie #link naar dit bericht
    Cor Wijtvliet
    Cor Wijtvliet
    Bijdrager

    In een plutonome samenleving speelt de ‘gemiddelde consument’ geen rol van betekenis. Het gaat om de plutonoom, om de rijke en de superrijke. Hij en de zijnen spelen een doorslaggevende rol in de groei van de consumptie, niet Jan Modaal, Otto Normalverbraucher of Joe Sixpack.

    Plutonomie: superrijken bepalen economie

    In reactie op: Juichen om Dow Jones door 10.000 punten? #link naar dit bericht
    Cor Wijtvliet
    Cor Wijtvliet
    Bijdrager

    Woensdag 14 oktober doorbrak de Dow Jones Index voor het eerste in meer dan een jaar de grens van 10.000 punten. Heeft dit feit nog iets heugelijks? Heeft het nog een economische betekenis?

    Juichen om Dow Jones door 10.000 punten?

    In reactie op: Marx zou zich in zijn handen wrijven #link naar dit bericht
    Cor Wijtvliet
    Cor Wijtvliet
    Bijdrager

    ‘Het kapitalisme’ zet zijn hoogopgeleiden bij tienduizenden tegelijk aan de dijk. De kansen om snel een nieuwe baan te krijgen zijn gering. De uitkeringen zijn kort en laag.

    Marx zou zich in zijn handen wrijven

    In reactie op: Cleantech terug in de schijnwerpers #link naar dit bericht
    Cor Wijtvliet
    Cor Wijtvliet
    Bijdrager

    Het is een tijd lang stil geweest op het cleantechfront maar de branche staat weer volop in het nieuws. Er is een bruisende sector in opkomst.

    Cleantech terug in de schijnwerpers

    In reactie op: Cleantech terug in de schijnwerpers #link naar dit bericht
    Cor Wijtvliet
    Cor Wijtvliet
    Bijdrager

    Het is een tijd lang stil geweest op het cleantechfront maar de branche staat weer volop in het nieuws. Er is een bruisende sector in opkomst.

    Cleantech terug in de schijnwerpers

    In reactie op: De kredietcrisis is jarig (deel 3) #link naar dit bericht
    Cor Wijtvliet
    Cor Wijtvliet
    Bijdrager

    Deze maand is het een jaar geleden, dat Lehman Brothers ten onder ging. In dit deel komt de vraag over het succes van de globalisering en liberalisering aan bod.

    De kredietcrisis is jarig (deel 3)

    In reactie op: De kredietcrisis is jarig (deel 2) #link naar dit bericht
    Cor Wijtvliet
    Cor Wijtvliet
    Bijdrager

    In deel 1 is het hoe en waarom van de kredietcrisis behandeld. In deel 2 komt de ontwikkeling van het financiële bestel aan bod, die uiteindelijk leidde tot de kredietcrisis.

    De kredietcrisis is jarig (deel 2)

    In reactie op: De kredietcrisis is jarig #link naar dit bericht
    Cor Wijtvliet
    Cor Wijtvliet
    Bijdrager

    Deze maand is het een jaar geleden, dat Nederland overvallen werd door de kredietcrisis. Overvallen is wel het juiste woord.

    De kredietcrisis is jarig

    In reactie op: Winnaars en verliezers in IT sector #link naar dit bericht
    Cor Wijtvliet
    Cor Wijtvliet
    Bijdrager

    Het is tijd om de rekening op te maken over het 2de kwartaal. Bij het segment IT hardware luidt de conclusie dat dit segment in grote lijnen volgens verwachting presteerde.

    Winnaars en verliezers in IT sector

    In reactie op: Economie: glas is half leeg of toch half vol #link naar dit bericht
    Cor Wijtvliet
    Cor Wijtvliet
    Bijdrager

    Hoewel het nog onduidelijk is of de grootste economische neergang sedert “De Grote Depressie van de Jaren Dertig” nu wel of niet voorbij is, storten economen wereldwijd zich alweer op een nieuw gezelschapspel: hoe ziet het herstel eruit?

    Economie: glas is half leeg of toch half vol

    In reactie op: De stand van zaken in de economie #link naar dit bericht
    Cor Wijtvliet
    Cor Wijtvliet
    Bijdrager

    Gaan we het nu beleven, dat Europa min of meer op eigen kracht uit de recessie komt? Het zou de eerste keer zijn sinds meer dan een halve eeuw.

    De stand van zaken in de economie

    In reactie op: Suiker is weer zoet #link naar dit bericht
    Cor Wijtvliet
    Cor Wijtvliet
    Bijdrager

    Het heeft er alle schijn van dat suiker alsnog zijn belofte gaat waarmaken. De prijs van de landbouwgrondstof is binnen twee weken met bijna 20% gestegen.

    Suiker is weer zoet

    In reactie op: Europese telecom biedt genoeg kansen #link naar dit bericht
    Cor Wijtvliet
    Cor Wijtvliet
    Bijdrager

    De sector heeft dit jaar nog een opwaarts potentieel van 20%. De waardering voor de individuele bedrijven is nog steeds aan de lage kant en het dividend is vaak een steuntje in de rug voor de weifelende belegger.

    Europese telecom biedt genoeg kansen

    In reactie op: Zal China de wereld redden? #link naar dit bericht
    Cor Wijtvliet
    Cor Wijtvliet
    Bijdrager

    Ooit, aan het begin van deze eeuw, zei de president van de Nederlansche Bank, Nout Wellink, dat er een monument voor de ‘onbekende Amerikaanse consument’ opgericht moest worden.

    Zal China de wereld redden?

    In reactie op: Algen, een nieuwe bron van energie #link naar dit bericht
    Cor Wijtvliet
    Cor Wijtvliet
    Bijdrager

    algenGaat het nu echt beter met de economie of niet? Als we naar de kwartaalcijfers kijken, dan valt op dat de cijfers beter uitpakken dan verwacht. Daar past uiteraard de opmerking bij dat de cijfers vooral beter zijn, omdat veel bedrijven het mes hebben gezet in hun kostenstructuur. Bedrijven blijven op grote schaal mensen ontslaan. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Een bedrijf als Apple verkoopt eenvoudigweg meer Mac’s en iPhones.

    Durfkapitaal

    Dat economisch nog niet alles koek en ei is, blijkt ook uit het gedrag van de durfkapitalisten. Die zijn huiverig om geld in nieuwe initiatieven te steken, maar ook zijn er te weinig nieuwe initiatieven. In het tweede kwartaal van 2009 investeerden durfkapitalisten een bedrag van USD 3,7 miljard in 612 zakelijke initiatieven. Dat is het laagste bedrag in 15 jaar. Het meeste geld ging naar biotechnologie. De financiering van startups ging met 54% omhoog. De achterliggende gedachte is, dat de grote farmaceuten deze jonge bedrijven komende jaren gaan opkopen, omat in 2011 veel patenten verlopen en bij veel bedrijven de pijplijn maar mager gevuld is.

    EXXON en Algen

    Een verliezer bij het verdelen van het durfkapitaal is de sector clean –technologie met een bedrag van USD 247 miljoen en dat is 70% minder dan een jaar eerder. Durfkapitalisten willen blijkbaar op dit moment alleen investeren in activiteiten met een bewezen economische en commerciële potentie. Het is dan misschien verrassend dat een bedrijf als Exxon Mobile $ 600 miljoen opzij heeft gezet voor investeringen in Algen. Het bedrijf verantwoordt deze beslissing met de stelling dat in de nabije toekomst veel vormen van technologie en bronnen nodig zijn om aan de alsmaar stijgende vraag naar energie te voldoen. De oliereus voorziet een mooie toekomst voor de algen als biobrandstof voor de transportsector. De grootste sta-in-de-weg is minder de vereiste technologie, maar veeleer een volumekwestie en volumes zijn noodzakelijk om deze vorm van biobrandstof rendabel te maken.

    De voordelen van Algen

    Op dit moment wordt biodiesel vooral gewonnen uit gangbare landbouwproducten als suikerriet, soja, zonnebloem en oliezaden. Het grote nadeel hiervan is, dat er heel veel hectares ingezaaid moeten worden om een behoorlijke opbrengst te genereren. Dat gaat ten koste van de verbouw van producten voor het dagelijkse voedselpakket. Algen leggen veel minder beslag op vruchtbare landbouwgronden. Dat heeft alles te maken met de bruikbare opbrengst per hectare. Die is 24 maal zo hoog als de nummer twee, palmolie.

    Olieopbrengst per hectare

    Olieopbrengst per hectare

    Het lijkt erop dat de teelt van algen nog meer voordelen biedt behalve de hoge opbrengst. Het gewas gedijt goed bij gebruik van afvalwater en menselijk en dierlijk afval. Dat is een groot voordeel ten opzichte van de huidige biobrandstof gewassen. Die hebben veel kunstmest nodig en veel kostbaar water. Een bijkomend voordeel is ook dat voor de algen CO2 een vorm van kunstmest is en dus CO2 onttrekt aan de atmosfeer. Tenslotte is de groeiperiode van algen ook veel korter dan die van bijvoorbeeld soja.

    Samengevat, de verbouw van de algen kost minder landbouwgrond, het is een gewas dat in grote delen van de wereld verbouwd kan worden en het kost minder om tot biobrandstof verwerkt te worden. Waarschijnlijk zijn dit allemaal zaken die Exxon goed begrepen heeft en wil het een deel van deze potentieel grote markt. Wat zien trouwens de durfkapitalisten niet, wat Exxon wel duidelijk voor ogen heeft?

    Cor Wijtvliet

    De auteur is zelfstandig gevestigd analist. Hij schrijft over uiteenlopende onderwerpen die de beleggingswereld raken. Daarnaast geeft hij lezingen en presentaties.

    Informatie: corwijtvliet@dekritischebelegger.nl

    Algen, een nieuwe bron van energie

19 berichten aan het bekijken - 1 tot 19 (van in totaal 19)
Back To Top
×Close search
Zoeken
LAAT ME U HELPEN