skip to Main Content
Recente discussies

Forum Forums Reacties op columns Zoeken

Nieuw Onderwerp >>

Forum Forums Reacties op columns Algen, een nieuwe bron van energie

Dit onderwerp bevat 3 reacties, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door Satilmis Satilmis 14 jaren, 8 maanden geleden.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
  • Auteur
    Berichten
  • #link naar dit bericht
    Cor Wijtvliet
    Cor Wijtvliet
    Bijdrager

    algenGaat het nu echt beter met de economie of niet? Als we naar de kwartaalcijfers kijken, dan valt op dat de cijfers beter uitpakken dan verwacht. Daar past uiteraard de opmerking bij dat de cijfers vooral beter zijn, omdat veel bedrijven het mes hebben gezet in hun kostenstructuur. Bedrijven blijven op grote schaal mensen ontslaan. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Een bedrijf als Apple verkoopt eenvoudigweg meer Mac’s en iPhones.

    Durfkapitaal

    Dat economisch nog niet alles koek en ei is, blijkt ook uit het gedrag van de durfkapitalisten. Die zijn huiverig om geld in nieuwe initiatieven te steken, maar ook zijn er te weinig nieuwe initiatieven. In het tweede kwartaal van 2009 investeerden durfkapitalisten een bedrag van USD 3,7 miljard in 612 zakelijke initiatieven. Dat is het laagste bedrag in 15 jaar. Het meeste geld ging naar biotechnologie. De financiering van startups ging met 54% omhoog. De achterliggende gedachte is, dat de grote farmaceuten deze jonge bedrijven komende jaren gaan opkopen, omat in 2011 veel patenten verlopen en bij veel bedrijven de pijplijn maar mager gevuld is.

    EXXON en Algen

    Een verliezer bij het verdelen van het durfkapitaal is de sector clean –technologie met een bedrag van USD 247 miljoen en dat is 70% minder dan een jaar eerder. Durfkapitalisten willen blijkbaar op dit moment alleen investeren in activiteiten met een bewezen economische en commerciële potentie. Het is dan misschien verrassend dat een bedrijf als Exxon Mobile $ 600 miljoen opzij heeft gezet voor investeringen in Algen. Het bedrijf verantwoordt deze beslissing met de stelling dat in de nabije toekomst veel vormen van technologie en bronnen nodig zijn om aan de alsmaar stijgende vraag naar energie te voldoen. De oliereus voorziet een mooie toekomst voor de algen als biobrandstof voor de transportsector. De grootste sta-in-de-weg is minder de vereiste technologie, maar veeleer een volumekwestie en volumes zijn noodzakelijk om deze vorm van biobrandstof rendabel te maken.

    De voordelen van Algen

    Op dit moment wordt biodiesel vooral gewonnen uit gangbare landbouwproducten als suikerriet, soja, zonnebloem en oliezaden. Het grote nadeel hiervan is, dat er heel veel hectares ingezaaid moeten worden om een behoorlijke opbrengst te genereren. Dat gaat ten koste van de verbouw van producten voor het dagelijkse voedselpakket. Algen leggen veel minder beslag op vruchtbare landbouwgronden. Dat heeft alles te maken met de bruikbare opbrengst per hectare. Die is 24 maal zo hoog als de nummer twee, palmolie.

    Olieopbrengst per hectare

    Olieopbrengst per hectare

    Het lijkt erop dat de teelt van algen nog meer voordelen biedt behalve de hoge opbrengst. Het gewas gedijt goed bij gebruik van afvalwater en menselijk en dierlijk afval. Dat is een groot voordeel ten opzichte van de huidige biobrandstof gewassen. Die hebben veel kunstmest nodig en veel kostbaar water. Een bijkomend voordeel is ook dat voor de algen CO2 een vorm van kunstmest is en dus CO2 onttrekt aan de atmosfeer. Tenslotte is de groeiperiode van algen ook veel korter dan die van bijvoorbeeld soja.

    Samengevat, de verbouw van de algen kost minder landbouwgrond, het is een gewas dat in grote delen van de wereld verbouwd kan worden en het kost minder om tot biobrandstof verwerkt te worden. Waarschijnlijk zijn dit allemaal zaken die Exxon goed begrepen heeft en wil het een deel van deze potentieel grote markt. Wat zien trouwens de durfkapitalisten niet, wat Exxon wel duidelijk voor ogen heeft?

    Cor Wijtvliet

    De auteur is zelfstandig gevestigd analist. Hij schrijft over uiteenlopende onderwerpen die de beleggingswereld raken. Daarnaast geeft hij lezingen en presentaties.

    Informatie: corwijtvliet@dekritischebelegger.nl

    Algen, een nieuwe bron van energie

    #link naar dit bericht
    Satilmis
    Satilmis
    Sleutelbeheerder

    Algengroei vindt plaats in water en niet op land, veronderstel ik. Met woorden kun je geweldige plannen voorschotelen, maar of het in de praktijk haalbaar is, is een tweede. Nog niets vernomen hoe energiewinning uit algen verwezenlijkt kan worden.

    #link naar dit bericht
    Satilmis
    Satilmis
    Sleutelbeheerder

    Jan, ik heb een aantal interessante links gevonden. De teelt van algen en wieren bevindt zich natuurlijk nog in een ontwikkelstadium.

    De teelt van algen kan ook plaatsvinden op het land:

    De teelt van algen in buizen op de bodem van een kas is een nieuw concept dat een aantal voordelen heeft in vergelijking met teelt van algen in vijvers.

    Zie : http://scripties.frw.eldoc.ub.rug.nl/FILES/root/ma/EG/2007/07050/07050bijl.pdf

    Andere links:

    http://www.kennislink.nl/publicaties/nederlandse-alg-zorgt-voor-voedsel-en-biobrandstof
    http://www.nu.nl/wetenschap/1449409/algen-zeer-geschikt-als-diesel.html
    http://www.exxonmobil.com/corporate/files/news_pub_algae_factsheet.pdf

    Groeten,Satilmis

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Back To Top
×Close search
Zoeken
LAAT ME U HELPEN