skip to Main Content
Recente discussies

Forum Forums Zoeken

Nieuw Onderwerp >>

Aangemaakte reacties

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
  • Auteur
    Berichten
  • In reactie op: Goud niet zo duur als het lijkt #link naar dit bericht
    Silverrock
    Silverrock
    Bijdrager

    JanS,

    Hehehe ik wist ook wel in grote lijnen wat je bedoelde maar wilde eigenlijk voor de ‘buitenwacht’ een punt maken, was ook niet als een aanval op jou bedoeld. Maar het leek idd net alsof je ‘iets’ tegen GOUD in zijn algemeenheid had 🙂 Je hebt uiteraard gelijk dat de stijging van de laatste weken (de blow off ??) in zowel Goud als Zilver hoofdzakelijk ligt aan de daling van de dollar… die overigens techisch bekeken aan een herstelletje zou moeten beginnen wat dan weer mooi een technische correctie in $ voor Goud en Zilver zou/kan betekenen zodat de oude weerstanden als steun kunnen worden getest.

    Gezien de emorme aangekondigde nieuwe QE in de VS van mss wel 1000 miljard denk ik dat de ECB niet achter kan blijven als de $ finaal onderuit zou gaan dus moeten die massaal $ gaan kopen… en dat doe je alleen door euro’s ‘bij te drukken’. Dus ik verwacht dat na een gezonde correctie ook de opmars in euro’s gewoon weer verder gaat.

    Een prettig weekend gewenst en doe Eric de groeten als je hem weer eens ziet of spreekt, Tis al een hele lange tijd geleden 🙂

    In reactie op: Goud niet zo duur als het lijkt #link naar dit bericht
    Silverrock
    Silverrock
    Bijdrager

    Ik had me eigenlijk voorgenomen om me alleen bezig te houden met mijn eigen beleggingen en niet meer te proberen om anderen te overtuigen van het belang van goud en zilver. Maar aangezien Jans een leuk verhaaltje heeft neergezet wil ik daarop toch een kleine reactie plaatsen.

    Ik vraag me al jaren af wat sommigen hebben tegen het beleggen in Goud (of zilver). Het zou niet eens ‘echt’ beleggen zijn omdat er geen rente of dividend op verkregen wordt. So What! vraag ik me dan in alle eerlijkheid af, ik dacht dat het bij beleggen ging om winst te maken dus er meer voor terugkrijgen dan dat je ervoor hebt betaald.

    Iemand die willens en wetens de kop in de grond steekt voor een mogelijkheid om geld te verdienen lijkt mij niet echt een slimme belegger. Niet dat ik Jans niet slim vind, ik vind hem zelfs een zeer goede analist maar begrijp desondanks niet wat hij nu precies tegen goud heeft.

    De grafieken die hij laat zien tonen toch onomstotelijk aan dat een belegging in goud (ook in euro’s) gewoon een zeer goed rendement heeft laten zien. Vanaf 1999 zelfs een verviervoudiging van de koers een stijging die dus helemaal niet alleen afhankelijk was van een dalende $-koers.

    Wat zal de toekomst brengen? Dat is een heel ander verhaal. Ik ben de mening toegedaan dat goud (en zilver) nog veel verder zullen stijgen zelfs een verveelvoudiging van de huidige koers. Onmogelijk hoor ik velen zeggen, mijn vraag is dan waarom??

    Als we puur grafiek technisch kijken is dat zeer wel mogelijk, uiteraard met tussentijdse correcties/crashes, maar fors hogere koersen zijn zeker mogelijk. Laten we eens een vergelijking maken tussen de Dow Jones index en Goud in een groter timeframe.

    In de jaren 20 bereikte de Dow een piek op 381 punten na een jarenlange stijging, vervolgens ontstond de 1929 crash en daalde de DOW uiteindelijk naar een dieptepunt van 41 punten, een daling van 349 pt. of te wel 89 %. Het duurde vervolgens 26 jaar (tot 1955) voordat de Dow dit punt weer bereikte en vanaf daar steeg de DOW uiteindelijk naar een top van ruim 14.000 punten. Een astronomische stijging van vele duizenden procenten… zie grafiek.

    Laten we dit nu eens vergelijken met goud.

    In 1980 bereikte goud een piek op $825 waarna een crash volgde die de koers terugbracht naar uiteindelijk $ 253 in 1999, een daling van ruim 69 %. Het duurde vervolgens tot medio 2008 voordat de oude high weer werd gebroken een periode van 28 jaar.
    Als we nu de grafiek van de DOW als voorbeeld zouden nemen dan zou dat betekenen dat we nog genoeg in het vat hebben zitten, een stijging van vele duizenden procenten zou dan niet onmogelijk zijn in deze eeuw. Goud is inmiddels al veel verder gestegen dan de oude high en lijkt dus een beging te hebben gemaakt. zie grafiek.

    Nu zullen uiteraard velen beargumenteren dat je de beide indexen niet met elkaar zou kunnen vergelijken, mijn vraag is dan waarom niet??

    De DOW geeft niet alleen de economie weer maar tevens ook de inflatie daarin, immers een $ van nu is beslist niet hetzelfde als een $ van 1929 of 1955 dus het aantal punten van de Dow is voor een deel te wijten aan inflatie.

    Nu wordt gezegd dat goud een vluchthaven is voor inflatie (geldontwaarding) dit betekent dus in principe dat je de goudkoers voor de inflatie zou moeten gaan corrigeren hetgeen zondermeer al beduidend hogere standen zou moeten inhouden.

    De Dow geeft de verschillende stadia aan van de economische ontwikkeling o.a. een steeds snellere technologische ontwikkeling die een drijvende kracht is/was achter vele bedrijven en die hun beurskoersen deed exploderen waardoor de DOW die giga stijging kon maken.

    Deze economische ontwikkeling zou je kunnen vergelijken met de veranderingen op wereld niveau die nu bezig zijn. Nieuwe regio’s nemen het stokje over, Azië, het Midden Oosten en Latijns Amerika zijn de groeiers van de toekomst. Vooral Azië en het Midden Oosten kennen culturen die een totaal andere waarde toekennen aan het fysieke bezit van edelmetalen. Hier wordt het als een kostbaar bezit gekoesterd en niet als een of ander relikwie uit de oudheid.
    Wat de economische ontwikkeling was voor de DOW is de groeiende vraag naar goud uit deze gebieden die er voor zal zorgen dat de goudkoers verder zal blijven oplopen.

    De 2 sterkst groeiende landen, China en India hebben samen ruim 2,5 miljard inwoners die allen zeer veel interesse hebben in het bezit van goud en zilver. Aangezien de welvaart in deze landen zal blijven stijgen is alleen deze vraag al genoeg voor een langdurig opstuwend effect op de goudprijs. De andere stuwende effecten hoeven dan niet eens te worden besproken zoals de beleggingsvraag uit het westen, inkopen van Centrale Banken en het steeds verder dalende vertrouwen in de diverse fiat-munten.

    Moet je blind in Goud/Zilver stappen?? Natuurlijk niet dat doe je bij andere beleggingen toch ook niet, niet tenminste als je een slimme belegger bent. Zullen er tussentijdse dalingen komen?? Uiteraard, dat hoort bij elke belegging niets stijgt in een rechte lijn omhoog maar zoals een oude beurswijsheid aangeeft: In een Bull Markt geldt : Buy the dips !!!

    Met vriendelijke groeten,
    Roy.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
Back To Top
×Close search
Zoeken
LAAT ME U HELPEN