skip to Main Content
Recente discussies

Forum Forums Dagelijkse discussie Zoeken

Nieuw Onderwerp >>

Forum Forums Dagelijkse discussie woensdag 15 december

Dit onderwerp bevat 4 reacties, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door Satilmis Satilmis 13 jaren, 4 maanden geleden.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
  • Auteur
    Berichten
  • #link naar dit bericht
    chel
    chel
    Bijdrager

    De bedoeling van deze draad is om elkaar te informeren over actualiteiten die de beurskoers(en) kunnen beïnvloeden. Als ik informatie plaats die uit zijn context is getrokken of onjuist is geïnterpreteerd, dan is een reactie welkom. Kortom, via deze draad informeren we elkaar en houden we de bezoekers van dit forum scherp.

    Berichten die de beurs of de koers van een beursfonds in beweging kunnen zetten.

    Grote rentesprong

    De afgelopen week is de tienjaarsrente van Amerikaanse staatsschuld gestegen van 2,96% (7 december) naar 3,35 (14 december). De Amerikaanse tienjaarsrente is daardoor eigenlijk voor het eerst sinds de schuldencrisis in Europa weer boven die van Nederland uitgekomen.

    De Nederlandse tienjaarsrente steeg de afgelopen week van 3,11% naar 3,20%. Wat heeft tot de deze ommekeer geleid?

    De kick-off van de tienjaarsrente in de VS is vorige week ontstaan naar aanleiding van het belastingakkoord dat president Obama heeft gesloten met de Republikeinen waarbij beide hun zin kregen. Dit akkoord vormt een extra belasting voor de Amerikaanse staatsfinanciën die toch flink uit het lood zijn geslagen. Wat veroorzaakt dan die rentestijging?

    De meningen over de oorzaak van de rentestijging zijn verdeeld. Zij die de grotere staatsschuld als zorgwekkend zien, zullen betogen dat de financiële markten op een bepaald moment een hogere vergoeding voor de financiering ervan zullen vragen. nderzijds kan gesteld worden dat de hogere staatsschuld groeibevorderend zal werken. Daarmee wordt het idee versterkt dat het met de westerse economieën in de wereld de goede kant opgaat.

    Wat de oorzaak ook is, een hoge rente is niet goed voor aandelen. Dan rest ons de vraag; is 3,35% een hoge rentestand?

    Olieprijs sluit lager

    AMSTERDAM (Dow Jones)–De olieprijs is dinsdag licht lager gesloten, vanwege een zwakke vraag naar benzine in de VS.

    De januarifuture voor een vat ruwe olie sloot dinsdag op de New York Mercantile Exchange $0,33 lager op $88,28.

    De olieprijs viel dinsdag terug van een vlak niveau, nadat bekend werd dat de Amerikaanse vraag naar benzine vorige week met 2,7% is afgenomen in vergelijking met de week ervoor, toen het winkelseizoen rond Thanksgiving plaatsvond. Op jaarbasis daalde de vraag met 1,3%.

    Gunstige macrocijfers over detailhandelsverkopen en producentenprijzen uit de VS wisten de olieprijs niet uit het rood te krijgen. Analisten stellen vast dat de cijfers, die beter waren dan verwacht, niet het weerstandsniveau van $90 per vat konden doorbreken.

    “Het is gezien de cijfers die naar buiten zijn gekomen een beetje teleurstellend dat we niet verder omhoog kunnen”, zegt Matt Zeman, analist bij LaSalle Futures. “Op dit moment bevinden we ons in een soort niemandsland. Beleggers wachten geduldig af of we verder kunnen stijgen.”

    Woensdag komen de wekelijkse voorraden olie, benzine en distillaten als diesel en stookolie uit. De verwachting is dat de voorraden ruwe olie met 2,7 miljoen vaten zijn teruggelopen, benzine een plus kent van 1,9 miljoen vaten en distillaten met 200.000 vaten zijn gedaald.

    Woensdag komen de wekelijkse oliecijfers. Zal dat de koers van olie in beweging zetten?

    Trichet pleit voor groter noodfonds

    FRANKFURT (AFN) – Het noodfonds voor eurolanden moet worden vergroot om de financiële stabiliteit in de eurozone te waarborgen. Dat heeft de president van de Europese Centrale Bank (ECB) Jean-Claude Trichet maandagavond gezegd op een bijeenkomst met journalisten in Frankfurt.

    Trichet riep de eurolanden op tot ,,maximale flexibiliteit” ten aanzien van het Europese noodfonds. De omvang en het bereik van het fonds moeten volgens hem zo groot mogelijk worden gemaakt. De uitspraken van Trichet werden dinsdagmiddag pas vrijgegeven voor publicatie.

    De regeringsleiders van de EU-landen praten donderdag en vrijdag in Brussel over de toekomst van het reddingsfonds voor eurolanden. Dat werd in het voorjaar opgericht, nadat duidelijk was geworden dat na Griekenland ook andere eurolanden in de financiële problemen konden komen. De EU-leiders zullen naar verwachting echter niet besluiten om het fonds, dat nu 750 miljard euro bedraagt, uit te breiden.

    De centralebankpresident herhaalde verder zijn onvrede over de voorstellen van de Europese Commissie voor een scherper toezicht op het economisch beleid in Europa. Die gaan volgens Trichet niet ver genoeg om nieuwe begrotingsproblemen in Europa te voorkomen.

    Het noodfonds is bijna dagelijks nieuws. Zullen de regeringsleiders van de EU-landen donderdag en vrijdag besluiten voor verruiming van het reddingsfonds voor eurolanden? Ik waag het te betwijfelen. Wat betekent dit voor de koers van de euro?

    Exact staakt project Turkije

    DELFT (AFN) – Softwarebedrijf Exact stopt met een pilotproject in Turkije. Ook de joint venture met het Turkse Triodor word beeïndigd. Dit maakte Exact dinsdag bekend.

    Het doel van het project voor Exact was om meer ervaring op te doen op een compleet nieuwe markt. Het bedrijf heeft echter besloten zich te richten op uitbreiding in Nederland en België voordat het andere markten betreedt.

    Dit avontuur heeft geld gekost, maar beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. De vraag is wat doet dit avontuur met de koers van Exact?

    Fed: economisch herstel nog steeds langzaam

    WASHINGTON (AFN) – Het herstel van de economie in de Verenigde Staten is nog steeds te langzaam om de hoge werkloosheid terug te brengen. Tot die conclusie kwam het bestuur van de Fed, het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten, dinsdag in een verklaring. De Fed houdt vast aan het beleid om de rente laag te houden en aan het plan om staatsleningen op te kopen. Dat moet de economie stimuleren en banen gaan scheppen.

    De bestuurders van de Fed zijn niet eensgezind over het opkopen van 600 miljard dollar aan staatsleningen in het komende jaar. Thomas Hoenig, de man die aan het hoofd staat van de centrale bank in Kansas, verzet zich daartegen. Volgens critici kan het leiden tot inflatie of een zwakkere dollar.

    Krijgen de critici gelijk? Ik verwacht dat de dollar zwakker zal worden, maar mogelijk heeft de euro meer te lijden onder de schuldencrisis.

    Ontwikkelingen die de beurs in positieve of negatieve zin kunnen beïnvloeden
    Financiële Agenda 15 december 2010 (bron: FD.nl)

    Tijd ——– Betreft => Onderwerp

    3:00 ——– China => leading index oktober
    8:00 ——– Inditex (Sp.) => derdekwartaalcijfers
    8:00 ——– Duitsland => luchtvaartbedrijven 2009
    8:00 ——– Duitsland => rapport ‘Cultuurfinanciering 2007-2010’
    8:00 ——– EU => automobielverkopen november
    9:00 ——– Spanje => inflatie (cpi) november
    9:00 ——– Tsjechië => producentenprijzen november
    9:00 ——– Hongarije => industriële afzet oktober (def.)
    9:00 ——– Slowakije => fabrieksorders oktober
    9:30 ——– Zweden => monetaire vergadering, rentebesluit
    10:30 ——- Verenigd Koninkrijk => werkloosheid, banengroei/-krimp november
    11:00 ——- EU => werkgelegenheid 3e kwartaal
    11:00 ——- Oeso => werkloosheid oktober
    11:30 ——- Oeso => pc rapport ‘Een goede start: banen voor jongeren’ (Brussel)
    12:00 ——- Verenigd Koninkrijk => winkelverkopen december
    12:00 ——- Unicorn Investment => jaarvergadering
    13:00 ——- Verenigde Staten => wekelijkse hypotheekaanvragen
    14:00 ——- Noorwegen => monetaire vergadering, rentebesluit
    14:30 ——- Verenigde Staten => inflatie (cpi) november
    14:30 ——- Verenigde Staten => New York Empire Manufacturing Index december
    14:30 ——- Canada => industriële afzet oktober
    15:00 ——- Honeywwell (VS) => conference call vooruitzichten 2011
    15:00 ——- Verenigde Staten => buitenlandse beleggingen in effecten oktober
    15:15 ——- Verenigde Staten => industriële productie november
    16:00 ——- Verenigde Staten => NAHB-index huizenmarkt december
    16:30 ——- Verenigde Staten => weekrapport olievoorraden
    20:00 ——- Argentinië => inflatie (cpi) november
    23:00 ——- TNT => volgende 24-uursstaking postbodes TNT
    ————— Volvo (Zwe.) => truckverkopen november
    ————— Unilever => betaalbaarstelling interimdividend
    ————— Arcelor Mittal => betaalbaarstelling interimdividend
    ————— Oeso => publicatie ‘Revenue Statistics’
    ————— MOIL (India) => beursintroductie (Mumbay)
    ————— Japan => Tankan-index 4e kwartaal
    ————— Australië => consumentenvertrouwen december
    ————— Uruguay => economische groei (bbp) 3e kwartaal
    ————— Hennes and Mauritz (Zwe.) => omzetcijfers november

    #link naar dit bericht
    Satilmis
    Satilmis
    Sleutelbeheerder

    De dolste beursprofeten van 2011

    Veel analisten voorzien hogere aandelenkoersen in 2011. Maar je hebt ook ongewone beursgoeroes, die extreme voorspellingen doen. Dr. Doom, de econoom Nouriel Roubini, is er niets bij. Met slideshow.

    Zie de slideshow: waanzinnige beursvoorspellingen.

    #link naar dit bericht
    Satilmis
    Satilmis
    Sleutelbeheerder

    Moody’s dreigt met verlagen kredietwaardigheid Spanje
    15-12-2010 10:26:00

    AMSTERDAM (Dow Jones)–Moody’s Investors Service overweegt de kredietrating van de Spaanse overheid te verlagen, waarschuwt de kredietbeoordelaar woensdag.

    Moody’s wijst op de herfinanciering van schuld waartegen de Spaanse staat aankijkt en de noodzaak tot herkapitalisatie van Spaanse banken.

    De kredietbeoordelaar zette de Aa1-ratings voor de overheid en voor het door de overheid gegarandeerde reddingsfonds voor banken onder herziening voor een mogelijke verlaging.

    Dit zette ook de koers van de euro weer onder druk, omdat het de angst aanwakkert dat de Europese schuldencrisis na landen in de periferie van de eurozone ook grotere landen zal treffen.

    Moody’s stelt dat een daadwerkelijke verlaging kan worden bewerkstelligd door “Spanjes kwetsbaarheid voor financieringsnood gegeven de hoge herfinancieringsbehoefte van het land in 2011”, een probleem dat “recent is versterkt door het zwakke vertrouwen van de markt”.

    Het schuldenprobleem voor Spanje kan volgens Moody’s verslechteren wanneer de kosten van “herkapitalisatie hoger uitvallen dan verwacht”. Verder verwacht de kredietbeoordelaar geen vlotte “duurzame en structurele verbetering.”

    De Moody’s-hoofdanalist voor Spanje benadrukt echter dat Spanje wordt gezien als “veel kredietwaardiger dan andere onder druk liggende landen uit de eurozone. Verder neemt de analist onder haar basisscenario niet aan dat Spanje moet aankloppen bij het noodfonds van de Europese Unie”.

    #link naar dit bericht
    Satilmis
    Satilmis
    Sleutelbeheerder

    15-12-2010 15:15:00 VS capaciteitsbenutting nov verwachting was 75,0%
    15-12-2010 15:15:00 VS capaciteitsbenutting okt gewijzigd naar 74,9% van 74,8%
    15-12-2010 15:15:00 VS productie industrie okt gewijzigd naar -0,2% van ongewijzigd
    15-12-2010 15:15:00 VS capaciteitsbenutting nov +0,3 pnt naar 75,2%
    15-12-2010 15:15:00 VS productie industrie nov +0,4%; verwachting was +0,3%

    Nieuws

    Industriele productie stijgt harder dan verwacht
    15-12-2010 15:24:00

    AMSTERDAM (Dow Jones)–De Amerikaanse industriele productie is in november licht harder gestegen dan verwacht, blijkt woensdag uit cijfers van de Amerikaanse Federal Reserve.

    De productie steeg in november met 0,4% ten opzichte van een maand eerder, terwijl economen een toename met 0,3% hadden verwacht.

    In oktober daalde de industriele productie met 0,2%, bijgesteld van de eerdere melding dat de productie in oktober ongewijzigd bleef.

    De capaciteitsbenutting nam in november toe tot 75,2%, waar was gerekend op 75,0%. Het cijfer voor oktober werd herzien naar 74,9% van een eerder genoemde bezettingsgraad van 74,8%.

    Het cijfer over de industriele productie geldt als een belangrijke indicator voor toekomstige economische groei. Een hogere productie wordt meestal ingegeven door meer afzetmogelijkheden. Bovendien is een hogere industriele productie goed voor de werkgelegenheid in deze sector.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Back To Top
×Close search
Zoeken
LAAT ME U HELPEN