skip to Main Content
Recente discussies

Forum Forums Dagelijkse discussie Zoeken

Nieuw Onderwerp >>

Forum Forums Dagelijkse discussie Maandag 3 januari

Dit onderwerp bevat 1 reactie, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door chel chel 13 jaren, 3 maanden geleden.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
  • Auteur
    Berichten
  • #link naar dit bericht
    chel
    chel
    Bijdrager

    De bedoeling van deze draad is om elkaar te informeren over actualiteiten die de beurskoers(en) kunnen beïnvloeden. Als ik informatie plaats die uit zijn context is getrokken of onjuist is geïnterpreteerd, dan is een reactie welkom. Kortom, via deze draad informeren we elkaar en houden we de bezoekers van dit forum scherp.

    Berichten die de beurs of de koers van een beursfonds in beweging kunnen zetten.

    Stroom macrocijfers in eerste week 2011

    AMSTERDAM (AFN) – De Europese aandelenbeurzen wisten het bewogen jaar 2010, mede dankzij een ouderwetse eindejaarsrally, redelijk sterk af te sluiten. De vraag is echter of het positieve sentiment in de eerste handelsweek van het nieuwe jaar kan worden doorgezet.

    Het fundament voor beleggers lijkt in ieder geval redelijk stevig, zo constateerden deskundigen. ,,Ondanks de koersstijgingen zijn aandelen nog steeds goedkoop”, zo gaf een beleggingsstrateeg aan tegen persbureau Reuters. Hij wees er ook op dat de volumes en handelsactiviteit weer zullen toenemen nu grote institutionele partijen de markt weer betreden.

    De marktkenner voorziet verder een stroom aan overnames in het eerste kwartaal van 2011. ,,Dat kan nu al voor fantasie zorgen”. In Nederland speelt wat betreft overnames al enige tijd de strijd rondom kabelaar Draka, tussen het Italiaanse Prysmian en het Chinese Xinmao. Verder is de in Amsterdam genoteerde staalgigant ArcelorMittal in een fel gevecht verwikkeld met Nunavut Iron Ore over het Canadese ijzerertsbedrijf Baffinland.

    ‘Geluidje’

    Toch zijn macro-economische zorgen nog niet naar de achtergrond verdwenen. ,,Elk negatief macro-economisch geluidje kan het heersende sentiment uit de rails laten lopen. En de schuldencrisis in de eurozone is nog steeds niet van de radar”, aldus een analist. Bij een lege agenda wat betreft bedrijfsnieuws is de macro-economische agenda in de eerste vijf handelsdagen van het jaar overvol.

    Nu is de vraag wat gaat een grote rol spelen de komende weken, het sterke fundament of de macro-economische zorgen? We zullen het zien.

    Banken mogen steun vervroegd aflossen

    Een deel van de staatssteun voor banken wordt mogelijk vervroegd afgebouwd omdat de sector inmiddels op eigen benen kan staan.

    Banken mogen vanaf volgend jaar de obligaties die ze in crisistijd konden uitgeven met staatsgarantie, vervroegd aflossen. Dat schrijft minister Jan Kees de Jager van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.

    Eerder was al duidelijk dat banken vanaf 2011 geen gebruik meer kunnen maken van deze vorm van steun. Nu blijkt de stemming in de sector zelfs zozeer verbeterd, dat aan versnelde aflossing van reeds uitgezette obligaties kan worden gedacht. Er staat voor rond de 50 miljard euro aan gegarandeerde leningen in de markt.

    Schatkist

    Volgens bronnen in de sector vroegen de banken zelf om vervroegde aflossing, mede door de hoge premie die ze aan de Staat moeten betalen in ruil voor de garantie.

    Sinds eind 2008 is de markt voor bankenfinanciering zo sterk verbeterd, dat het soms voordeliger is om zonder hulp geld uit de markt te halen dan met duurbetaalde steun van de Staat. Banken betalen de schatkist jaarlijks honderden miljoenen aan premie.

    Bovendien, stelt een bankier, is het voor het imago niet goed als een bank staatsgegarandeerd papier heeft uitstaan. ‘Het blijkt toch te worden gezien als staatssteun.’

    Met name de zin “Nu blijkt de stemming in de sector zelfs zozeer verbeterd,………” moet beleggers gunstig gezind stemmen. We zullen het zien.

    China vecht door tegen inflatie

    PEKING (AFN) – De Chinese regering zal er ook in het nieuwe jaar alles aan doen om de inflatie in toom te houden. Dat bleek zondag uit een toespraak van de Chinese premier Wen Jiabao.

    ,,De centrale overheid heeft een aantal stappen genomen om de prijzen te stabiliseren. We zullen het nog hoger op de agenda zetten”, zo citeerde de staatstelevisie de premier.

    Afgelopen november maakte de politicus soortgelijke opmerkingen. In die maand nam de Chinese inflatie toe tot 5,1 procent, het hoogste niveau in 28 maanden. Om de inflatie te beteugelen verhoogde de centrale bank van China op eerste kerstdag voor de tweede keer in drie maanden de belangrijkste rentetarieven.

    China is nog geen richtiggevende partij als het gaat om de beurzen, maar het land wordt wel steeds belangrijker. Mogelijk anticiperen partijen toch op dit nieuws.

    ArcelorMittal verhoogt bod op Baffinland

    PARIJS (AFN) – Staalconcern ArcelorMittal heeft vrijdag zijn overnamebod op de Canadese mijnbouwer Baffinland verhoogd. Het grootste staalconcern ter wereld is al enkele maanden verwikkeld in een biedingenstrijd met Nunavut Iron Ore om Baffinland in te lijven.

    ArcelorMittal maakte vrijdag bekend zijn bod op alle uitstaande aandelen met 27 procent te verhogen tot 1,40 Canadese dollar per aandeel. Het verhoogde bod waardeert Baffinland op 550 miljoen Amerikaanse dollar (415 miljoen euro).

    Eerder bood Arcelor 1,10 Canadese dollar in contanten voor alle gewone aandelen Baffinland en 0,10 Canadese dollar voor uitstaande converteerbare obligaties. Baffinland richt zich op de exploratie van ijzererts in Noord-Canada.

    BHP Billiton

    ArcelorMittal heeft al een belang van 25 procent in Baffinland, rivaal Nunavut bezit 10,5 procent van de aandelen. Arcelor wil met de overname minder afhankelijk worden van grote ijzerertsproducenten als BHP Billiton en Rio Tinto.

    Wat zou zwaarder wegen, meer geld uitgeven om Baffinland in te lijven of de waardetoevoeging van deze aankoop op de portfolio van ArcelorMittal?

    Ontwikkelingen die de beurs in positieve of negatieve zin kunnen beïnvloeden
    Financiële Agenda 3 januari 2011 (bron: FD.nl)

    Tijd ——– Betreft => Onderwerp

    2:00 ——– Nederland => inkoopmanagersindex december
    9:55 ——– Duitsland => inkoopmanagersindex december (def.)
    16:00 ——- Verenigde Staten => bouwbestedingen november
    16:00 ——- Verenigde Staten => ISM-index december
    ————— Verenigd Koninkrijk => financiële markten gesloten

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Back To Top
×Close search
Zoeken
LAAT ME U HELPEN