Forum › Forums › Cloud of wolkgrafiek › De Kumo
Dit onderwerp bevat 1 reactie, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door Satilmis 14 jaren, 5 maanden geleden.
-
AuteurBerichten
-
10 mei 2010 om 13:54 #link naar dit bericht
Dit is het tweede deel over wolkgrafieken geschreven door Luc.
De Kumo
De Kumo is het “hart en ziel” van het Kinko Hyo Ichimoku systeem. Misschien wel de meest direct zichtbare component van Ichimoku, de Kumo (“cloud” of “wolk” in het Japans) maakt het mogelijk om direct de heersende “Big picture” trend en de relatie van de koers met die trend te onderscheiden. De Kumo is ook een van de meest unieke aspecten van Ichimoku Kinko Hyo omdat het zorgt voor een diep, multi-dimensionaal beeld van de steun en weerstand, in tegenstelling tot een enkele,
Uni-dimensionaal niveau, zoals bepaald door andere. Dit meer overkoepelend perspectief vertegenwoordigt beter de manier waarop de markt werkelijk functioneert, waar steun en weerstand niet alleen een punt op een grafiek is, maar gebieden die krimpen en uitzetten, afhankelijk van de marktdynamiek.De Kumo zelf bestaat uit twee lijnen, de 1ste leading line en de 2nd leading line. Elk van deze twee lijnen geeft zijn eigen mate van evenwicht en samen vormen ze de compleet overzicht van de langere termijn steun en weerstand.
Tussen deze twee lijnen ligt het Kumo “cloud” of “wolk” zelf, die in wezen een gebied van “geen trend” vertegenwoordigt, waarin de koers evenwicht kan vinden en de koersevolutie onvoorspelbaar en vluchtig wordt.
Een betere meting van steun en weerstand
Zoals eerder vermeld, is een van de meest unieke aspecten van Kumo haar vermogen om een betrouwbaarder beeld van steun en weerstand te geven
dan die van andere systemen. In plaats van een enkel niveau voor S & R te bepalen, zwelt of krimpt de Kumo door de historische koersevolutie en geeft een multi-dimensionaal beeld van de steun en weerstand.De mogelijkheid om aan de hand van de Kumo steun en weerstand te voorspellen is op sommige momenten ronduit griezelig, zoals te zien is in de grafiek hieronder voor USD / CAD, waar de koers de Kumo grenzen op vijf afzonderlijke gelegenheden respecteert in een periode van 30 dagen.
Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)
Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)
De kracht van de Kumo wordt nog duidelijker als we de traditionele steun en weerstand theorie vergelijken met het meer uitgebreid overzicht van Ichimoku steun- en weerstandniveau’s via de Kumo.
In de grafiek hieronder, hebben we nog een traditionele trendlijn (A) en een traditionele weerstandslijn op 1.1867 (B) getekend. De koers breekt zowel naar boven als naar beneden uit op zowel de trendlijn als de weerstandslijn bij het punt C waar de twee lijnen elkaar kruisen.
Traditionele S & R traders zouden dit als een sterk signaal beschouwen om long te gaan. Een Ichimoku beoefenaar aan de andere kant, zou een blik op de locatie van de koers werpen die zich net onder de onderste rand van de Kumo bevindt en zou weten dat long gaan op dat punt uiterst riskant is gezien de sterke weerstand door de Kumo. Sterker nog, de koers stuiterde terug op de Kumo en verloor ongeveer 250 pips, waardoor de meeste traditionele S & R traders waarschijnlijk hun long positie met verlies zouden hebben gesloten.
Gefrustreerd door zijn laatste verlies, denkt de traditionele S & R trader nog een kans te zien om long te gaan, als hij de volgende koersdoorbraak bij het punt D ziet.
De Ichimoku trader ziet alleen de koers in het midden van de Kumo bewegen, waarvan hij weet dat het een trendloos gebied is dat zorgt voor een onzekere omstandigheden. De Ichimoku trader is er zich ook van bewust dat de bovenste grens van het Kumo, de 2nd leading line, dicht in de buurt ligt en een grote weerstand kan zijn, waardoor hij deze dubieuze long trading laat voor de traditionele S & R trader terwijl hij wacht op een betere tradingkans.
En inderdaad, nadat de koers aan de Kumo grens komt en een schamele 50 pips heeft gerealiseerd, valt hij als een baksteen en verliest bijna 500 pips.
Het voorbeeld hierboven illustreert hoe Ichimoku een multi-dimensionaal beeld van steun en weerstand geeft, waardoor de Ichimoku beoefenaar een dieptebeeld’ van steun en weerstanden krijgt die de traditionele technisch analisten niet hebben. Dit maakt het mogelijk voor de Ichimoku beoefenaar om alleen die tradingsmogelijkheden te selecteren die de grootste kans op een hoge beloning bieden, en de kansen van dubieuze kwaliteit af te wijzen.
De traditionele Technisch analyst wordt overgelaten aan de “hoop” dat zijn nieuwste breakout trading niet verandert in op zijn best een wankele strategie.
De Relatie tussen koers en kumo
In zijn meest eenvoudige interpretatie, is het een bullish signaal als de koers zich boven het Kumo bevindt, omdat de huidige koers is hoger dan het historische gemiddelde. Het is ook zo, dat indien de koers zich onder de Kumo bevindt, dit aangeeft dat het bearish gevoel sterker is. Als de koers zich in de Kumo bevindt, dat een verliest de trend zijn momentum en geeft de ruimte tussen de Kumo grenzen de ultieme expressie van evenwicht of stilstand aan.
De Ichimoku-beoefenaar zal normaal eerst de relatie van de koers met de Kumo raadplegen om hun eerste oordeel te vormen. Vanuit tradingsperspectief zal de Ichimoku analyst ook altijd wachten tot de koers zich situeren aan de juiste kant van de Kumo (erboven voor long trading en eronder voor shorte trades) in het gekozen tijdsframe en voor aanvang van elke trade. Als de koers binnen de Kumo zit, dan zullen ze wachten met elke trade tot de koers boven of onder de Kumo sluit.
Diepte van de Kumo
Zoals je zult zien na bestudering van een Ichimoku grafiek, kan de Kumo in diepte of dikte drastisch variëren. De diepte van de Kumo is een indicatie van de volatiliteit van de markt. Een dikkere Kumo geeft hogere historische volatiliteit aan en een dunnere een indicatie van lagere volatiliteit. Om dit fenomeen te begrijpen, moeten we in gedachten houden wat de twee lijnen die de Kumo vorm geven, de 1ste leading line en de 2nd leading line. De 1ste leading meet het gemiddelde van de turning line en de standard line, zodat de “periode” ligt tussen de 9 en 26 periodes, aangezien dit de twee periodes zijn die respectievelijk de Turning line en Standard line meten. Anderzijds meet de 2nd leading line het gemiddelde van de hoogste hoge en de laagste lage koers van de afgelopen 52 perioden. Zo heeft de 1ste leading line in wezen de “snelste” beweging van de twee, aangezien deze kortere perioden van evenwicht meet.
De Kumo verbreedt en versmalt op basis van de volatiliteit. Door de grotere volatiliteit (dwz waar de koers van een bepaalde valutapaar dramatisch van richting verandert in een korte periode van tijd), zal de 1ste leading line des te sneller mee reizen in relatieve eenvormigheid met de koers-curve, terwijl de tragere 2nd leading line aanzienlijk langer op zich laat wachten gezien het feit dat zij het gemiddelde van de hoogste en de laagste koers van de voorbije 52 perioden vertegenwoordigt. Dikkere kumos ontstaan dus wanneer de volatiliteit toeneemt en dunnere worden gemaakt wanneer de volatiliteit afneemt.
Kumo diepte of dikte is een functie van de volatiliteit
Vanuit een tradingsperspectief, hoe dikker de Kumo, hoe meer steun of weerstand die zal bieden. Deze informatie kan worden gebruikt door de Ichimoku-beoefenaar om zijn risicobeheer en tradingstrategie te “fine-tunen”. Bijvoorbeeld, kan hij overwegen om een grotere long positie in te nemen als de koers zich net boven een bijzonder dikke Kumo bevindt, omdat de kans op doorbraak onder de Kumo aanzienlijk kleiner is dan als de Kumo erg dun zou zijn. Als hij al in een positie zit en de koers nadert een zeer goed ontwikkelde Kumo op een ander tijdsbestek, kan hij ervoor kiezen om ofwel winst te nemen op de Kumo grens of minstens zijn belang te verminderen om rekening te houden met het risico in verband met de
Kumo dikte.In het algemeen, hoe dikker en beter Kumo ontwikkeld is, hoe groter de steun / weerstand hij zal bieden.
Kumo Sentiment
Wanneer de 1ste leading line en de 2nd leading line elkaar kruisen duidt dit op een algemene trendverandering vanuit het langere-termijn perspectief.
Ichimoku-beoefenaars houden dus in de gaten wat het van sentiment de toonaangevende Kumo is om aanwijzingen over zowel de huidige trend als eventuele aankomende veranderingen ervan te dedecteren. De “Senkou span Cross” is een trading-strategie dat deze Kumo-omslag gebruikt als signaal. Meer over deze strategie is in onze Ichimoku Trading Strategieën sectie.
Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)
Vlakke Top / Bodem Kumos
De vlakke bovenkant of onderkant, die vaak worden waargenomen in de Kumo is de sleutel tot het begrijpen van een stukje van de Kumo’s “evenwichtsoefening”. Net als het “elastiek effect ” dat een vlakke standard line kan uitoefenen op de koers, kan een afgevlakte 2nd leading line op dezelfde manier de koers naar zijn onmiddellijke nabijheid aantrekken. De reden hiervoor is eenvoudig: een vlakke 2nd leading line vertegenwoordigt het middelpunt van een trendloos koerssituatie opzichte van de voorgaande 52 perioden, het koers evenwicht. Aangezien de koers wil altijd terugkeren naar dat evenwicht, en de vlakke 2nd leading line zo’n sterke uitdrukking van dit evenwicht is, wordt het een sterke magneet voor de koers.
In een bullish trend, zal een vlakke 2nd leading line resulteren in een vlakke Kumo-bodem en in een dalende trend zal zich manifesteren als een vlakke bovenkant van de Kumo. De Ichimoku-beoefenaar kan deze kennis gebruiken om voorzichtiger te worden over de uitbraken uit het Kumo. Bijvoorbeeld, wanneer een vlakke bodem (bullish) Kumo van onder de bodem naar boven doorkruist wordt door de koers, plaatst de voorzichtige Ichimoku-beoefenaar geen order op 10 pips onder de 2nd leading line, maar zoekt hij ander instapmoment om ervoor te zorgen dat hij niet verstrikt raakt in “aantrekkingskracht” van de vlakke bodem. Deze methode vermindert het aantal valse breakouts.
Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)
-
AuteurBerichten
Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.