skip to Main Content
Recente discussies

Forum Forums Zoeken

Nieuw Onderwerp >>

Aangemaakte reacties

20 berichten aan het bekijken - 1 tot 20 (van in totaal 27)
  • Auteur
    Berichten
  • In reactie op: Sinterklaasaankopen #link naar dit bericht
    Elmer
    Elmer
    Bijdrager

    Het wordt tijd voor Sinterklaasaankopen. Doe het op of zelfs ná Sinterklaas.

    De tides en de Spiral Calendar suggereren dat we op zoek gaan naar een bodem op of rond Sinterklaas’ verjaardag. Laten we beginnen om te kijken naar de tides. Voor bodems op de beurzen kijken we naar die momenten waarop de aantrekkingskracht van de zon en de maan ten opzichte van de aarde het geringst is. Wanneer we naar de waterstanden kijken is dat tijdens ‘low tides with the smallest value’ het geval. Zie hier die lage waterstanden:

    Wanneer u op de grafiek klikt krijgt u een grotere weergave ervan te zien.

    De waterstanden zeggen na een top op of rond maandag 29 november een bodem op zondag 5 of maandag 6 december (-18 cm). De achterliggende cijfers geven voor 5 en 6 december respectievelijk -18 en -17 ofwel een voorkeur voor een bodem op zondag 5 december. Vertaald naar de beurs betekent dat een bodem op vrijdag 3 of maandag 6 december. Laten we kijken naar de tidal sum voor een mogelijke bevestiging.

    De tidal sum zegt na top op dinsdag 30 november een bodem op 5 december (633 cm). Wanneer ik naar de achterliggende cijfers kijk, verandert er verder niets. De bodem van zondag 5 december blijft dus vrijdag 3 december of maandag 6 december.

    Spelen inversies nog een rol? Jazeker. Er zijn inversies op 28 en 30 november en 1 december. Per saldo komen die er volgens mijn interpretatie op neer dat na een top op 1 december plus of min 1 dag een daling volgt richting pakjesavond.

    Tot slot nog een blik op de Spiral Calendar.

    We zien 2 draaipunten op vrijdag 3 december, 2 op zaterdag 4 december, 2 op pakjesavond en 2 op de dag na 5 december. Daarnaast heb ik bij het draaipunt rondom het weekend van 4-5 december ook de zeer belangrijke top van 10 maart 1937 opgenomen. Dit was de top na de herstelrally in de Dow Jones nadat deze van 1929-1932 ruim 89% gecrasht was. Dat herstel eindigde op 10 maart 1937 waarna de beurzen weer circa 50% onderuit gingen en de economie in een nieuwe depressie belandde. Het kan zijn dat de bijbehorende spiral op 8 december 2010 verband houdt met een ander draaipunt, dat in de week na Sinterklaas valt. Maar het lijkt mij ook denkbaar dat de datum hoort bij de bodem op maandag 6 december.

    Hoe dan ook, de tides en de Spiral Calendar suggereren dat bodemvorming plaats vindt rondom het Sinterklaasweekend. Nieuwe aankopen mogen gedaan worden op of vlak na Sinterklaas’ feestje.

    Elmer Hogervorst

    http://www.goudtekoop.nl
    http://www.hogervorstadvies.nl
    http://weblog.goudtekoop.nl
    http://www.twitter.com/goudtekoop

    Elmer Hogervorst is auteur van de tweewekelijkse publicatie ‘de Zon, de Maan en uw Beleggingen’.
    U kunt gratis het exemplaar van 15 november 2010 hier downloaden. Stuur Elmer een email om zonder verdere verplichtingen een gratis exemplaar te ontvangen.

    In reactie op: Flinke stijging voor de boeg? #link naar dit bericht
    Elmer
    Elmer
    Bijdrager

    De tides suggereren dat er na deze week een fase aankomt van – in elk geval qua tijd – een flinke stijging.

    Laten we de stappen voor een analyse weer doorlopen. Waar ligt volgens de tides de bodem, met andere woorden: wanneer kan een beursstijging beginnen? Voor een bodem kijken naar we naar de low tides with the smallest value.

    Wanneer de laagste waterstanden het geringst zijn, is sprake van de minste ‘gravitational forces’. Die lage aantrekkingskracht van de zon en de maan ten opzichte van de aarde, is ook van betekenis voor het vinden van een bodem op de beurzen. We zien in dit overzicht dat vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 november een waarde geven van -18 cm. In de nautische software kan ik doorklikken naar de achterliggende, niet-afgeronde, gegevens. De waarden zijn dan respectievelijk -18 cm, -19 cm en -17 cm. Met andere woorden, het zwaartepunt ligt op zaterdag 6 november. Een bodem op zaterdag kan niet, dus dat betekent dat de beurzen op vrijdag 5 november of maandag 8 november een bodem zullen neerzetten. Laten we zien wat de ‘tidal sum’ ons wil vertellen.

    De tidal sum geeft eveneens een hoogste waarde op zaterdag 6 november (685 cm). Het verschil met vrijdag 5 november is echter maar 1 cm (684 cm). Klik ik door naar alle achterliggende waarden van vrijdag 5 en zaterdag 6 november dan geeft dat als uitkomst resp. 686 cm en 685 cm. Kortom, een lichte voorkeur bestaat voor vrijdag 5 november als bodem, plus of min 1 dag marge.

    Tot slot werpen we nog een blik op de zogenaamd ‘Spiral Calendar’. We zien dat ook hier 5 november maar liefst 5x vermeld staat. Zondag 7 november wordt 3x vermeld en ook 3 november staat 3x genoemd.

    Samenvattend geven de tides, de tidal sum en de Spiral Calendar argumenten om op vrijdag 5 november een belangrijke bodem te verwachten. De tides zeggen voorts dat er een wat langere periode van stijging volgt op deze bodem.

    Elmer Hogervorst

    Elmer Hogervorst

    http://www.goudtekoop.nl
    http://www.hogervorstadvies.nl
    http://weblog.goudtekoop.nl
    http://www.twitter.com/goudtekoop

    Elmer Hogervorst is auteur van de tweewekelijkse publicatie ‘de Zon, de Maan en uw Beleggingen’.U kunt gratis het exemplaar van van 18 oktober 2010 hier downloaden. Stuur Elmer een email om zonder verdere verplichtingen een gratis exemplaar te ontvangen..

    In reactie op: Herstel in zicht? #link naar dit bericht
    Elmer
    Elmer
    Bijdrager

    De beurzen lieten een bodem zien op 19 oktober en herstellen nu iets. Is meer herstel denkbaar?

     Laten we de analyse weer stap voor stap opbouwen. Dat betekent achtervolgens dat we kijken naar 1) the high tides with the greatest value voor toppen en the low tides with the smallest value voor bodems; vervolgens toetsen we dit 2) door een middel van een blik op de tidal sum; en tenslotte kijken we naar 3) de vraag of zich soms inversies voordoen of niet.
    Zoals gezegd, eerst kijken we naar de tides voor toppen en bodems. Aangezien er een daling op de beurzen gaande is, kijk ik naar de low tides with the smallest value voor een bodem. De laagste waarden tussen de low tides the smallest value duiden een bodem aan. Wat we zien is zowel op zaterdag 23 oktober als zondag 24 oktober een laagste waarde van 6 cm. Kijk ik in de nautische software naar de achterliggende, niet-afgeronde, waarden dan krijg ik tweemaal 7 cm op mijn scherm. Dat biedt dus geen definitieve uitkomst. Aangezien het om dagen in het weekend gaat, is dat minder van belang. Het uitgangspunt is dus: een bodem op de vrijdag ervoor (22 oktober) dan wel de maandag erna (25 oktober).

     Laten we overgaan tot stap 2, de tidal sum, voor een check van de genoemde data:

     
    De tidal sum zegt een bodem op donderdag 21 oktober (602 cm), vrijdag 22 oktober (602 cm) en/of zaterdag 23 oktober (602 cm). Wanneer ik doorklik naar de achterliggende cijfers geeft 21 oktober een waarde van 600 cm en 22 en 23 oktober geven beide een waarde van 604 cm. Met andere woorden: de tidal sum verwacht een bodem op vrijdag 22 oktober of zaterdag 23 oktober. Gecombineerd met de tides hiervoor blijft de verwachting derhalve dat rond 23 oktober een bodem ligt, ofwel vrijdag 22 of wel maandag 25 oktober, waarbij de tidal sum een lichte voorkeur geeft voor vrijdag 22 oktober.

     Tot slot: de inversies. Een eerste inversie heb ik op donderdag 21 oktober. Ook voor inversie geldt ‘plus of min 1 dag’. Het is dus denkbaar dat de markten een bodem eerst op 22 oktober neerzetten. Het uitgangspunt is echter dat de bodem wordt verwacht op donderdag 21 oktober en dat als gevolg van de inversie een opvering volgt tot 22 /25 oktober. Na 22/25 oktober vragen geven de tides in principe aan dat een stijging volgt tot eind volgende week. Echter, in de tussentijd volgen nog flink wat inversies. De eerstvolgende vindt plaats op 23 en 26 oktober, hetgeen betekent dat de markten na 22/25 oktober weer gaan dalen, maar die daling eindigt alweer op 26 oktober. Kortom, voor traders interessant terrein. Wat de markten ná 26 oktober gaan doen staat vermeld in mijn laatste nieuwsbrief.

    Elmer Hogervorst

    http://www.goudtekoop.nl
    http://www.hogervorstadvies.nl
    http://weblog.goudtekoop.nl
    http://www.twitter.com/goudtekoop

    Elmer Hogervorst is auteur van de tweewekelijkse publicatie ‘de Zon, de Maan en uw Beleggingen’.U kunt gratis het exemplaar van 4 oktober 2010 hier downloaden. Stuur Elmer een email om zonder verdere verplichtingen een gratis exemplaar te ontvangen.

    In reactie op: Belangrijk draaipunt II #link naar dit bericht
    Elmer
    Elmer
    Bijdrager

    In deel I van vorige week schreef ik aan het slot: Met andere woorden, rond 30 september plus of min 1 dag verwacht ik een top op de beurzen. De Amerikaanse beurzen lieten op 30 september een top zien in de vorm van een ‘spike’. Deze week deel II.

    Hier nog even de grafiek van de S&P500:

    Zie de piek die gemaakt werd op 30 september. Sindsdien dalen de beurzen lager. Waar gaan de beurzen naar toe en waar ligt volgens de tides en de Spiral Calendar de bodem? Laten we beginnen met de Spiral Calendar.

    In het artikel van vorige week liet ik zien dat we draaipunten kunnen vinden wanneer we wortel trekken uit een Fibonacci-getal en dat vervolgens vermenigvuldigen met het aantal dagen dat de maan erover doet om zich om de aarde heen te wentelen. Vorige week betrof het het 14e en het 16e Fibonacci-getal. Deze week is er een draaipunt op komst waarbij het 26e en het 28e Fibonacci-getal betrokken zijn. Oude draaipunten derhalve. Zie hier het overzicht.

    De datum van 9 december 1974 is gerelateerd aan het 28ste Fibonacci-getal en 9 augustus 1982 aan het 26ste Fibonacci-getal. En deze data zijn niet zomaar wat draaipunten op de beurs. Het zijn twee hele belangrijke bodems vanwaaruit grote stijgingen begonnen.

    De Spiral Calendar laat naast deze twee belangrijke bodems nog 3 data zien die in de bovenste grafiek niet goed uit de verf komen: de top van 16 juli 2007, de bodem van 10 oktober 2008 en de bodem van 13 juli 2009. Zie de volgende grafiek hieronder.

    De draaipunten wijzen naar de tijdzone donderdag 7 oktober tot zondag 10 oktober. Laten we eens kijken of we dit bevestigd kunnen krijgen door middel van de tides en of we een top dan wel een bodem mogen verwachten.

    De lage waterstanden met de laagste waarde geven een bodem aan in de markt. Op vrijdag 8 oktober is de laagste waarde -21 cm. Dit bevestigt daarmee bodemvorming op of rond vrijdag 8 oktober. Voor de zekerheid kijk ik nog even naar de Tidal Sum:

    De Tidal Sum zegt een bodem op donderdag 7 oktober (725 cm). Wanneer ik doorklik naar de achterliggende cijfers geeft 7 oktober een waarde van 723 cm en 8 oktober van 722 cm. Met andere woorden: de Tidal Sum geeft een nipte voorkeur aan donderdag 7 oktober voor een bodem. Samenvattend verwacht ik op 7 à 8 oktober een hele belangrijke bodem. De kans is m.i. vrij groot dat vanuit deze bodem een fikse stijging gaat beginnen.

    Elmer Hogervorst

    http://www.goudtekoop.nl
    http://www.hogervorstadvies.nl
    http://weblog.goudtekoop.nl
    http://www.twitter.com/goudtekoop

    Elmer Hogervorst is auteur van de tweewekelijkse publicatie ‘de Zon, de Maan en uw Beleggingen’.
    U kunt gratis het exemplaar van 20 september 2010 hier downloaden. Stuur Elmer een email om zonder verdere verplichtingen een gratis exemplaar te ontvangen.

    In reactie op: Belangrijk draaipunt I #link naar dit bericht
    Elmer
    Elmer
    Bijdrager

    De Spiral Calendar geeft aan dat er enkele belangrijke draaipunten op komst zijn. Deze week deel I, volgende week deel II.

    Zoals eerder beschreven, kunnen met behulp van de Spiral Calendar belangrijke draaipunten bepaald worden. Christopher Carolan beschrijft in zijn boek ‘the Spiral Calendar’ de werkwijze waarop deze berekend kunnen worden. Allereerst gaan we uit van een Fibonacci-getal. Fibonacci-getallen zijn getallen die veel voorkomen in de natuur. De reeks bestaat uit cijfers die steeds de optelsom van de vorige twee cijfers zijn: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233 et cetera. Op het moment dat we twee opeenvolgende getallen op elkaar delen krijgen we phi: 34 gedeeld door 55 of 55 gedeeld door 89 (et cetera) geeft als uitkomst 0,618 of 61,8%. Dit noemen we ook wel de gulden snede (golden section).

    Carolan ontdekte dat we draaipunten kunnen vinden wanneer we wortel trekken uit zo’n Fibonacci-getal en dat vervolgens vermenigvuldigen met het aantal dagen dat de maan erover doet om zich om de aarde heen te wentelen. In schema ziet dat er als volgt uit.

    Voor het eerste belangrijke draaipunt kijken we naar het 14de en het 16de Fibonacci-getal, dus 377 en 987. De wortel uit die getallen is derhalve 19,42 en 31,42. Vermenigvuldigd met 29,5306 dagen per omwenteling geeft dat ruim 573 en 927 dagen ofwel 1,6 jaar en 2,5 jaar. Delen we 573 op 927 dan geeft dat eveneens 61,8% als uitkomst en die Fibonacci-verhouding maakt het draaipunt betrouwbaar.

    De ingevoerde draaipunten zijn de belangrijke bodem van 17 maart 2008 (F16) en de zeer belangrijke bodem van 6 maart 2009 (F14). Wanneer we 573 en 927 dagen optellen bij deze bodems, komen ze allebei uit op 30 september 2010:

    Grafisch zien we die draaipunten hier in beeld:

    De vraag is of dit draaipunt een top dan wel een bodem is. Dát vertelt de Spiral Calendar namelijk niet. Om daarachter te komen kijk ik naar de waterstanden, the tides zogezegd, van Battery Park, het harmonische station dat dichtbij Wall Street ligt. Wanneer we kijken naar de laagste waterstanden tussen de hoge waterstanden met de hoogste waarde, zien we 2 dagen eruit springen: donderdag 30 september en vrijdag 1 oktober. Beide dagen geven een waarde van 149 cm. In de nautische software kan ik doorklikken naar de achterliggende (niet-afgeronde) waarden, maar ook dan is de uitkomst onbeslist: tweemaal 150 cm.

    Ook in de zogenaamde tidal sum is de uitkomst gelijk:

    Kijken we daar naar alle achterliggende waarden, dan slaat de balans door naar 30 september: 542 cm om 544 cm. De laagste waarde geeft de top aan. Met andere woorden, rond 30 september plus of min 1 dag verwacht ik een top op de beurzen. Volgende week een zo mogelijk nog belangrijker draaipunt.

    Elmer Hogervorst

    http://www.goudtekoop.nl
    http://www.hogervorstadvies.nl
    http://weblog.goudtekoop.nl
    http://www.twitter.com/goudtekoop

    Elmer Hogervorst is auteur van de tweewekelijkse publicatie ‘de Zon, de Maan en uw Beleggingen’.
    U kunt gratis het exemplaar van 20 september 2010 hier downloaden. Stuur Elmer een email om zonder verdere verplichtingen een gratis exemplaar te ontvangen.

    In reactie op: Sell Yom Kippur #link naar dit bericht
    Elmer
    Elmer
    Bijdrager

    Het aardige van een seizoensgebonden adagium is dat je er jaarlijks op terug kunt vallen. ‘Sell Rosh HaShana and buy Yom Kippur’ is er zo eentje. Bij zonsondergang op 8 september begon Rosh HaShana, hetgeen 2 dagen duurde tot vrijdag 10 september. Yom Kippur begint vrijdagavond 17 september eveneens bij zonsondergang.

    Vorig jaar schreef ik: “Buy Rosh HaShanah, Sell Yom Kippur”, bewust het omgekeerde adagium omdat dat mijn verwachtingen voor 2009 weerspiegelde. Het adagium zou oorspronkelijk zijn dat je je aandelen van de hand moet doen tijdens de aanvang van Rosh HaShanah (joods nieuwjaar) om ze 10 dagen later rondom Yom Kippur (dag van de verzoening) weer terug te kopen. Het adagium is ontstaan in de jaren ’20 van de vorige eeuw bij aandelenhandelaren op Wall Street. Veel van die handelaren hadden (en hebben) een Joodse achtergrond en ten einde zich volledig op de religieuze verplichtingen te kunnen focussen zou het beter zijn dat de portefeuilles tussentijds liquide waren. In het artikel van vorig jaar verwees ik naar een onderzoek dat liet zien dat sinds 1915 het gemiddelde rendement van de Dow Jones in deze tussenliggende periode -0,62% bedroeg. Dat bevestigt in principe het gezegde. Dat wil niet zeggen dat het daarom elk jaar klopt. De joodse kalender wijkt af van onze Gregoriaanse kalender aangezien de joodse kalender op de maanstanden gebaseerd is. Het is daarom interessant om te bezien wat de tides voor 2010 over dit adagium zeggen.

    Laten we om te beginnen eens kijken naar de high tides with the greatest value, de waterstanden van Battery Park, dicht in de buurt van Wall Street. De laagste waarde die zich bevindt tussen de hoogste hoge waterstanden geeft aan dat dan de zwaartekrachten (de aantrekkingskracht van de zon en de maan ten opzichte van de aarde) het geringst zijn. Dit voorspelt – in beginsel – een top op Wall Street. We zien in het bovenstaande overzicht dat de laagste waarde 146 cm is, zichtbaar op donderdag 16, vrijdag 17 en zaterdag 18 september. De nautische software die ik gebruik (Nobeltec) rondt de waarden af. Wanneer ik daarom doorklik in die software naar de achterliggende, niet-afgeronde, getallen zie ik respectievelijk 147 cm, 145 cm en 146 cm. Met andere woorden: de laagste waarde 145 cm valt op vrijdag 17 september en suggereert daarmee een top voor Wall Street op die datum. Het lijkt echter goed om tevens een blik te werpen op de zogenaamde tidal sum. De tidal sum is de optelsom van alle extreme waarden gedurende een etmaal: de hoogste en de laagste hoge waarden, de hoogste en de laagste lage waarden en de hoogste en de laagste tidal swings (= amplitude tussen de hoogste en de laagste waarden):

    De tidal sum geeft de laagste waarden eveneens op donderdag 16 en vrijdag 17 september (540 cm). Kijk ik ook hier naar alle achterliggende, niet-afgeronde, waarden dan geeft 16 september 542 cm en 17 september 536 cm. Met andere woorden: ook de tidal sum geeft aan dat een top ligt op 17 september.

    Met deze analyse zijn we er nog niet. De kans bestaat namelijk dat een zogenaamde inversie optreedt. Een inversie wil zeggen dat we een top verwachten maar dat een bodem volgt en omgekeerd. Door middel van mijn zelfontwikkelde inversie-indicator ben ik in staat de inversies te onderkennen. Vanaf de bodem op 8 september jl. treden namelijk twee inversies op: één op 13 september en één op 14 september. Wat betekent dit? Dit betekent dat een top verwacht mag worden op 13 september plus of min 1 dag. In principe zouden we derhalve niet gaan stijgen maar gaan dalen richting 17 september. Echter, door de inversie op 14 september wordt dit weer omgedraaid: op 14 september plus of min 1 dag volgt een bodem. Samengevat geeft dit dus een top rond 13 september, dan een daling met een bodem rond 14 september, gevolgd door een stijging richting 17 september plus of min 1 dag. Kijkend naar het adagium heeft het er dus eerder schijn van dat het dit jaar weer het omgekeerde is, derhalve Buy RoShanah, Sell Yom Kippur.

    Elmer Hogervorst
    http://www.goudtekoop.nl
    http://www.hogervorstadvies.nl
    http://weblog.goudtekoop.nl
    http://www.twitter.com/goudtekoop

    Elmer Hogervorst is auteur van de tweewekelijkse publicatie ‘de Zon, de Maan en uw Beleggingen’. U kunt gratis het exemplaar van 22 augustus 2010 hier downloaden. Stuur Elmer een email om zonder verdere verplichtingen een gratis exemplaar te ontvangen.


    Attachments:
    Tides_14_september_2010_figuur1.jpg
    Tides_14_september_2010_figuur2.jpg

    In reactie op: Grote beweging op komst? #link naar dit bericht
    Elmer
    Elmer
    Bijdrager

    De tides geven aan dat we de rest van de maand juli veel dalingsdagen gaan zien. Wanneer gaat de markt draaien?

    Voor de vraag wanneer we gaan draaien, kijk ik naar de waterstanden. Deze week zijn dat de ‘high tides with the greatest value’, zie de gegevens hieronder.

    Deze gegevens zijn afkomstig van het harmonische station The Battery Park. Dit station ligt vlakbij Wall Street. Hoge waterstanden geven doorgaans een bodem aan in de markt, maar mijn zelf ontwikkelde indicator (ITS-indicator) helpt om aan te geven wanneer sprake is van zogenaamde inversies. Wanneer zich een inversie voordoet, krijgen we het omgekeerde beeld, dat wil zeggen: in plaats van een bodem zien we juist een top. Op woensdag 7 juli was sprake van zo’n inversie.

    De hoge waterstanden met de grootste waarden zeggen dat op zowel zondag 11 als maandag 12 juli een waterstand van 182 cm verwacht mag worden. De nautische software die ik gebruik voor mijn analyses rondt de waterstanden af. Het is in de software mogelijk om naar de achterliggende, oorspronkelijke cijfers te kijken. Voor zondag 11 juli bedraagt die waarde eveneens 182 cm. Voor maandag 12 juli bedraagt de achterliggende waarde 184 cm. Het uitgangspunt is daarom dat op maandag 12 juli de markten een top neerzetten.

    Laten we voor de zekerheid nog even kijken naar de tidal sum:

    De tidal sum geeft de hoogste waarde op dinsdag 13 juli, dus 1 dag later dan de high tides with the greatest value. Een afwijking van een dag is niet ongebruikelijk, dus de top zal vermoedelijk op 12 of 13 juli liggen.

    Tot slot nog een blik op de Spiral Calendar. Maar liefst 6 draaipunten wijzen naar zaterdag 10 of zondag 11 juli. Daarnaast wijzen er nog 3 naar 12 of 13 juli. De Spiral Calendar bevestigt derhalve hetgeen de tides zeggen.

    Mijn analyses voor de periode tot begin augustus wijzen zoals gezegd op veel dalingsdagen. Het lijkt erop dat een belangrijke top in wording is en dat er een grote beweging neerwaarts aan zit te komen.

    Elmer Hogervorst
    http://www.goudtekoop.nl
    http://www.hogervorstadvies.nl

    Elmer Hogervorst is auteur van de tweewekelijkse publicatie ‘de Zon, de Maan en uw Beleggingen’. U kunt gratis het exemplaar van 14 juni 2010 hier downloaden. Zonder verdere verplichtingen een gratis exemplaar ontvangen? Vul hier uw e-mailadres in.

    In reactie op: Draaien of niet draaien? (deel III) #link naar dit bericht
    Elmer
    Elmer
    Bijdrager

    Vorige week zei ik: “to turn or not to turn? That’s the question.” De ‘tides’ voorspelden namelijk een periode van stijging op de beurzen, maar de Spiral Calendar leek de voorspelling tegen te spreken. Wat is nu de situatie? De Spiral Calendar gaf aan dat er een belangrijk draaipunt rond zondag 20 juni lag, zowel voor Wall Street als voor goud. Op maandag 21 juni zagen we beide markten inderdaad draaien:

    De Spiral Calendar deed duidelijk zijn werk. Op de vraag, wie heeft gelijk, de Spiral Calendar of de ‘tides’, is het definitieve antwoord nog niet gegeven. Maar mijn antwoord zou kunnen zijn: beide. De Spiral Calendar gaf duidelijk een draaipunt aan. Het zou mij echter niet verbazen dat de ‘tides’ alsnog gelijk krijgen doordat de Dow Jones aantrekt op donderdag- en vrijdagavond. Daarvan uitgaande zijn we op weg naar het volgende draaipunt.

    Voor de vraag waar de top ligt, kijk ik naar de ‘high tides with the greatest value’ van het harmonische station The Battery Park. Dit station ligt vlakbij Wall Street. Hoge waterstanden geven doorgaans een bodem aan in de markt, maar mijn zelf ontwikkelde indicator (ITS-indicator) helpt om aan te geven wanneer sprake is van zogenaamde inversies. Wanneer zich een inversie voordoet, krijgen we het omgekeerde beeld, dat wil zeggen: in plaats van een bodem zien we juist een top. Op vrijdag 18 juni was sprake van zo’n inversie.

    De hoge waterstanden met de grootste waarden zeggen dat op zowel woensdag 23, donderdag 24, als ook op vrijdag 25 juni een waterstand van 170 cm verwacht mag worden. De nautische software die ik gebruik voor mijn analyses rondt de waterstanden af. Het is in de software mogelijk om naar de achterliggende, oorspronkelijke cijfers te kijken. Voor woensdag 23 juni bedraagt die waarde 169 cm. Voor zowel donderdag 24, als vrijdag 25 juni, bedraagt de waarde 171 cm. Het uitgangspunt is daarom dat op donderdag 24 of vrijdag 25 juni de markten een top neerzetten. Aangezien ik een inversie heb op zaterdag 26 juni is mijn verwachting dat de top op vrijdag 25 juni ligt. Voor alle draaipunten geldt echter standaard: plus of min 1 dag. Laat de markt nu dan maar vertellen waar de top exact ligt.

    Elmer Hogervorst
    http://www.goudtekoop.nl
    http://www.hogervorstadvies.nl

    Elmer Hogervorst is auteur van de tweewekelijkse publicatie ‘de Zon, de Maan en uw Beleggingen’. U kunt gratis het exemplaar van 31 mei 2010 hier downloaden. Zonder verdere verplichtingen een gratis exemplaar ontvangen? Vul hier uw emailadres in.

    In reactie op: Draaien of niet draaien? #link naar dit bericht
    Elmer
    Elmer
    Bijdrager

    To turn or not to turn? That’s the question. De tides voorspellen de komende periode een flinke stijging op de beurzen. De Spiral Calendar lijkt deze voorspelling tegen te spreken. Wie heeft er gelijk?

    Twee weken geleden gaf ik aan dat er een herstelfase op komst was. De draaipunten die ik aangaf klopten, per saldo gaat de markt nu vooral zijwaarts tot licht hoger. Voor de komende periode geven de tides aan dat er meer stijging op komst is. De Spiral Calendar heeft echter enkele belangrijke draaipunten rond komend weekeinde. Zie hier de draaipunten voor Wall Street:

    We zien dat de Spiral Calendar draaipunten aangeeft op 16 juni (3x), 17 juni (5x), 18 juni (2x), 19 juni (2x), 20 juni (4x) en 21 juni (1x). Officieel hangen deze draaipunten met elkaar samen. In de praktijk zien we nog wel eens het soms verschillende draaipunten vlak achter elkaar oplevert. Het is onduidelijk wat thans de situatie is. Dat dit draaipunt toch van importantie is, blijkt ook uit het feit dat enkele toppen en bodems samenkomen:

    De toppen van 8 mei 2006 en 11 oktober 2007 en de bodem van 21 november 2008 geven alledrie een draaipunt op 31 december 2012 of 1 januari 2013. Kennelijk gaat het hier derhalve om een belangrijke datum. Wanneer we deze datum in de Spiral Calendar invoeren en vandaaruit terugrekenen in de tijd, zien we het volgende:

    Ook 20 juni 2010 wordt derhalve genoemd. De Spiral Calendar lijkt derhalve te zeggen dat rond zondag 20 juni een belangrijk draaipunt ligt. Dat is opmerkelijk aangezien de tides aangeven dat geen top rond deze datum mag worden verwacht. Kijken we naar de Spiral Calendar van goud dan zien we een soortgelijke draaipunt:

    Het wordt dus afwachten welke van de twee gelijk heeft. Volgende keer de uitslag.

    Elmer Hogervorst
    http://www.goudtekoop.nl
    http://www.hogervorstadvies.nl

    Elmer Hogervorst is auteur van de tweewekelijkse publicatie ‘de Zon, de Maan en uw Beleggingen’. U kunt gratis het exemplaar van 31 mei 2010 hier downloaden. Zonder verdere verplichtingen een gratis exemplaar ontvangen? Vul hier uw emailadres in.




    Attachments:
    Spiral_Calendar_draaipunten_voor_Wall_.jpg
    Belangrijk_draaipunt_Dow_Jones.jpg
    Spiral_Calendar_3.jpg
    Spiral_Calendar_van_goud.jpg

    In reactie op: Topvorming? #link naar dit bericht
    Elmer
    Elmer
    Bijdrager

    De kans dat we een belangrijke top gezien hebben is aanwezig. Laat ik u schetsen waar de draaipunten liggen.

    Zoals in mijn column ‘Krijgt euro een volgende dreun?’ in het BeursBulletin-weekblad nummer 10 van dit jaar beschreven heeft Christopher Carolan ontdekt dat Fibonacci-getallen in combinatie met het aantal dagen dat de maan doet over de omwenteling van de aarde een mooie leidraad zijn voor toppen en bodems op de beurzen. Het boek “The Spiral Calendar” was de resultante van hetgeen Carolan ontdekte.

    Recentelijk gaf the Spiral Calendar weer een belangrijk draaipunt voor Wall Street:

    [attachment=1373,302]

    In de tabel hierboven zien we dat rondom het weekend van 17-18 april een draaipunt te vinden was. We zien donderdag 15, vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 april diverse malen genoemd. Daartussen ook de datum van 13 juli 2009, een belangrijke bodem op de beurzen vanwaaruit een grote stijging begon.

    042210_1711_Topvorming2.png

    Het is ook deze datum, 13 juli 2009, die tezamen met 17 april in een prachtige Fibonacci-verhouding staat ten opzichte van het zeer belangrijke draaipunt dat ik berekend heb op 7/8 oktober later dit jaar. Alle reden om alert te zijn derhalve. De draai die vrijdag 16 april gemaakt werd, lijkt een eerste indicatie te zijn van een nieuwe trend op de beurzen. Maar nogmaals: het is een eerste indicatie, de markt zal mijn ongelijk moeten aantonen.

    De zogenaamde Tidal Sum bevestigde overigens topvorming in deze periode. De laagste waarde in de Tidal Sum komt overeen met een top. Deze waarde is zichtbaar op maandag 19 april. Ook hier geldt een marge van 1 dag.

    Voor de Dow Jones is het uiteraard interessant om te weten wanneer een volgend draaipunt verwacht mag worden. Zie hier the Spiral Calendar van Wall Street. Het volgende draaipunt ligt rondom donderdag 22 – maandag 25 april. M.i. bestaat een goede kans dat dat een bodem is.

    Elmer Hogervorst
    http://www.goudtekoop.nlhttp://www.hogervorstadvies.nl

    Elmer Hogervorst is auteur van de tweewekelijkse publicatie ‘de Zon, de Maan en uw Beleggingen’. U kunt gratis het exemplaar van 4 april 2010 hier downloaden. Zonder verdere verplichtingen een gratis exemplaar ontvangen? Vul hier uw emailadres in.

    Elmer
    Elmer
    Bijdrager

    Op 6 april om 11.37 uur trad de maanfase ‘Laatste kwartier’ op. We zijn op weg naar nieuwe maan op 14 april. Nieuwe maan gaat doorgaans gepaard met een top in de markt. Maar eerst dienen we dus voorbij Laatste kwartier te komen zonder kleerscheuren.

    De toppen en de bodems op de beurzen worden beïnvloed door de maanfasen. Zo gaat nieuwe maan vaak gepaard met een top, volle maan met een bodem en Eerste kwartier en Laatste kwartier zowel met toppen als bodems.

    Kijken we naar de waterstanden, dan zien we veelal de toppen en bodems ontstaan 1 à 2 dagen na de betreffende maanfase. Zo zien we dat de ‘Low tides with the greatest value’ aangeven dat op 6 april doodtij optreedt met 39 cm. Laagtij heeft hier een hoge waarde waardoor de amplitude tussen laagtij en hoogtij klein is. Deze 39 cm geeft in dit geval een top in de markt aan. We zien dat doodtij exact op 6 april uitkomt. Met behulp van de tidal sum kunnen we nog iets nauwkeuriger kijken naar de dag van het draaipunt. De tidal sum is een optelsom van alle waterstanden (hoogtij, laagtij en tidal swings met de hoogste en de laagste waarden). We zien in de grafiek rond 7-8 april een relatief lage waarde. Een lage tidal sum gaat gepaard met toppen, waar een hoge tidal sum veelal bodems als uitkomst geeft. De tidal sum geeft in dit geval zowel op 7 als 8 april dezelfde uitkomst. Door naar de achterliggende cijfers te kijken, kan vaak een definitieve uitkomst verkregen worden. In dat geval slaat de balans heel licht door naar 8 april.

    Dat betekent dus dat vandaag, 8 april, in beginsel een top verwacht mag worden. Wat we in de praktijk zien is dat Wall Street een afwijking laat zien van niet meer dan 1 dag. Gaan we uit van een top op 8 april, dan kan de top op 7 april komen, maar ook op 9 april. Een dergelijke afwijking is normaal en ook alleszins acceptabel. Bij een sterke trend zal de top vaak plus één dag komen en de datum van de volgende bodem min één dag. Gelet op het feit dat het volgende week nieuwe maan is, bestaat dan ook de kans dat de top plus één dag komt. Wanneer de volgende bodem ná 8 april berekend is, is na te lezen is de meest actuele versie van mijn nieuwsbrief.

    Elmer Hogervorst
    http://www.goudtekoop.nl
    http://www.hogervorstadvies.nl
    http://www.twitter.com/goudtekoop

    Elmer Hogervorst is auteur van de tweewekelijkse publicatie ‘de Zon, de Maan en uw Beleggingen’. U kunt gratis het exemplaar van 22 maart 2010 hier downloaden. Zonder verdere verplichtingen een gratis exemplaar ontvangen? Vul hier uw emailadres in.


    Attachments:
    tides_8_april_2010.jpg
    Tidal_Sum_8_april_2010.jpg

    In reactie op: Gouden kansen? #link naar dit bericht
    Elmer
    Elmer
    Bijdrager

    Wie de goudprijs een tijdje niet gevolgd heeft, heeft weinig gemist. De goudprijs, in dollars wel te verstaan, beweegt overwegend zijwaarts.

    Eind november 2009 maakt goud in dollars een all time high op $ 1.226. Sindsdien is goud aan het corrigeren. Na een dip tot $ 1.044 begin februari 2010 trad wat herstel op. Inmiddels zakt de goudprijs weer langzaam weg. Mogelijk gaat goud in dollars binnenkort nog één flinke dip maken. Een koersval richting $ 1.000 lijkt zelfs haalbaar.

    Voor Nederlandse bezitters van goud is dat niets om ongerust over te zijn, want goud in euro’s is de afgelopen 4 maanden alleen maar verder gestegen. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de euro-dollarverhouding. Sinds eind november 2009 is de euro ten opzichte van de dollar tezamen met goud gedaald van $ 1,52 naar inmiddels $ 1,35. Een koersdoel van $ 1,30 is op de korte termijn nog haalbaar.

    Wanneer de goudprijs in dollars na de volgende dip zal gaan stijgen, zullen we vermoedelijk zien dat de euro ten opzichte van de dollar ook weer gaat stijgen. Voor goud in euro’s geldt dan dus juist het omgekeerde; dat zal het juist minder goed gaan doen dan goud in dollars.

    Laten we naar de Spiral Calendar kijken voor een moment waarop de goudprijs zou kunnen gaan draaien. Voor een uitleg van de Spiral Calendar, lees mijn column ‘Krijgt euro een volgende dreun?‘ in Beursbulletin van 11 maart jl.

    De SC geeft de volgende vermeldingen: zondag 4 april (4x), maandag 5 april (1x), dinsdag 6 april (2x) en woensdag 7 april (3x). Volgens ‘the Spiral Calendar’ van Carolan behoren deze data bij elkaar en zouden ze één draaipunt moeten geven. Wat we m.i. echter regelmatig zien is dat de 4 draaipunten op zondag 4 april en de 3 ‘spirals’ op 7 april twee afzonderlijke draaipunten opleveren. Dat zou bijvoorbeeld een stijging kunnen geven vanaf maandag 5 april en daarna een top rond woensdag 7 april. Of omgekeerd: een top op 5 april en vervolgens een bodem op woensdag 7 april. Kortom, houdt 5-7 april in de gaten waar het goud in dollars betreft.

    Elmer Hogervorst
    http://www.goudtekoop.nl
    http://www.hogervorstadvies.nl

    Elmer Hogervorst is auteur van de tweewekelijkse publicatie ‘de Zon, de Maan en uw Beleggingen’. U kunt gratis het exemplaar van 8 maart 2010 hier downloaden. Zonder verdere verplichtingen een gratis exemplaar ontvangen? Vul hier uw emailadres in.



    Attachments:
    Technische_analyse_goudprijs_2_april_2.jpg
    Technische_analyse_euro-dollar_2_april.jpg
    Spiral_Calendar_2_april_2010.jpg

    In reactie op: Neerwaarts risico #link naar dit bericht
    Elmer
    Elmer
    Bijdrager

    De markten bieden vooruitzicht op meer daling. Er is nog het nodige neerwaartse risico aanwezig. Rondom vandaag geven de tides twee draaipunten: een bodem en een top.

    Vorige week gaf ik aan dat het op 15 maart nieuwe maan was. Volgens mijn analyses gebaseerd op de waterstanden zouden de beurzen op 16 maart plus of min één dag een top maken. In de grafiek van de S&P500 zien we dat de top kwam op 17 maart, derhalve plus één dag. Ik gaf aan dat het volgende draaipunt, een bodem, op vrijdag 19 maart plus of min 1 dag zou liggen. Op vrijdag 19 maart maakte de S&P500 een bodem en de maandag erna nog een lagere bodem, derhalve plus één dag.

    Mijn analyses zeiden dat maandag 22 maart de meest waarschijnlijke dag was voor een top. Zie in de grafiek hoezeer de markten weer opveerden naar de top op 22 maart. In Nederland werd de top gemaakt op dinsdag 23 maart. De maanfase “Eerste kwartier” werd verwacht om 12.00 uur die dag.

    De tides geven voor de komende week aan dat we op weg zijn naar hoge waterstanden (182 cm). Deze hoge waterstanden worden met name veroorzaakt doordat het volgende week volle maan is. Hoogtij tijdens volle maan gaat doorgaans gepaard met een bodem in de markten. In Amerika is het volle maan op maandag 29 maart. In Nederland op dinsdag 30 maart om 4.25 uur.

    Voordat het zover is, krijgen we eerst nog een tweetal inversies. Inversies zijn situaties waarin de markten gaat draaien en de tegengestelde richting ingaat van hetgeen we mogen verwachten op grond van de waterstanden. De eerste inversie staat gepland voor vandaag, donderdag 25 maart. Deze datum zou een bodem plus of min één dag op dienen te leveren. Morgen, vrijdag 26 maart, staat de volgende inversie te boek. Dan mogen we, plus of min één dag een top in de markt verwachten.

    Elmer Hogervorst
    http://www.goudtekoop.nl
    http://www.hogervorstadvies.nl

    Elmer Hogervorst is auteur van de tweewekelijkse publicatie ‘de Zon, de Maan en uw Beleggingen’. U kunt gratis het exemplaar van 8 maart 2010 hier downloaden. Zonder verdere verplichtingen een gratis exemplaar ontvangen? Vul hier uw emailadres in.


    Attachments:
    Tides_en_S&P_500.jpg
    Tides_26_maart_2010.jpg

    In reactie op: Gann-forum #link naar dit bericht
    Elmer
    Elmer
    Bijdrager

    @noach: Je schreef: “Tot 1928 kan je de koersen downloaden. Met een trucje zijn ook de koersen van 1850 tot 1928 te downloaden.” Kun je ons het trucje leren? Ben wel geïnteresseerd in ‘oude’ koersdata. Dank bij voorbaat.

    In reactie op: De tides tot en met 30 juni #link naar dit bericht
    Elmer
    Elmer
    Bijdrager

    Site: Ja kijk op http://www.xyber9.com.
    Actuele info aangaande de standen en predictions: nee. Wel voorspellingen uit het verleden. Zie: http://www.xyber9.com/Xyber9/AllForecasts.aspx?ForecastCode=UW

    Software: Nobeltec is mooie software.
    Tutorials: weet niet wat je precies zoekt…

    Mijn tip vzv nog niet gedaan: koop Paradigm dan begrijp je zoveel meer.

    In reactie op: Groene scheuten of verlepte blaadjes? #link naar dit bericht
    Elmer
    Elmer
    Bijdrager

    Dag Sander, het is denkbaar dat golf C nu begonnen is. Het is ook mogelijk dat golf B tot later dit najaar aanhoudt. Als golf B golf 2 blijkt te zijn, wordt het nog veel dramatischer. Maar de derde golf moet hoe dan ook nog beginnen, of het nu C of 3 is. NB: Robert Prechter is een uitstekende analist, alleen zo subjectief als het maar zijn kan. Tenslotte roept hij al sinds 1987 dat de economie gaat instorten; hij zet alles dus steeds wat scherper neer.

    Als je nog verder wilt discussiëren stel ik voor dat we naar het forum gaan. Gr Elmer

    In reactie op: Groene scheuten of verlepte blaadjes? #link naar dit bericht
    Elmer
    Elmer
    Bijdrager

    Nescio, twee dingen goed uit elkaar houden. Jij zegt golf 4. Dat is dan golf 4 van A. Er zijn sommige partijen die zeggen dat golf A nog niet af is. Ik schrijf daarom ook dat we ‘hooguit’ 2 golven hebben gehad. Ik denk dat we sinds 6/9 maart met golf B bezig zijn. Dus óf dit is nog golf A óf dit is golf B. Dan hebben golf C hoe dan ook nog voor de boeg. Ik denk dat golf C eind 2010 gaat bodemen. De derde beweging komt er dus hoe dan ook nog aan.

    Elmer
    Elmer
    Bijdrager

    Vooral vanuit langetermijnperspectief Kwok-wa:

    Wednesday’s eclipse is very important from a long-wave cycle standpoint, but it will not necessarily mark a precise market turn. Nonetheless, it is a topping force at work, and with prices rising somewhat strongly into this time period, a reversal on the eclipse is possible.

    In reactie op: 14 juli #link naar dit bericht
    Elmer
    Elmer
    Bijdrager

    Wat misschien meer houvast geeft: stel je ziet een daling vanaf de top van een punt of 5 (niet correctief dus weinig overlap in de patronen), dan een herstel waarbij de top van dat herstel lager ligt dan de vorige top en vervolgens breken we uit onder de bodem van die 5-puntsdaling. Eerst dán short gaan geeft je mogelijk meer zekerheid.

    Ondanks dat ik een terugval richting 22 juli verwacht en mogelijk nog één richting 5 augustus (wellicht hogere bodem) lijkt het erop dat het herstel vanaf 6/9 maart na 22 juli of na 5 augustus een vervolg in de vorm van een c-golf gaat laten zien. Na het herstel dat denk ik eind augustus/begin september stopt, start dan de grote verwoestende daling richting eind 2010. Genoeg kansen dus nog…

20 berichten aan het bekijken - 1 tot 20 (van in totaal 27)
Back To Top
×Close search
Zoeken
LAAT ME U HELPEN