Forum › Forums › Grondstoffen › Wekelijks commentaar Grondstoffen
Tags: Grondstoffen
Dit onderwerp bevat 34 reacties, heeft 5 stemmen, en is het laatst gewijzigd door Satilmis 13 jaren, 7 maanden geleden.
-
AuteurBerichten
-
17 januari 2011 om 16:32 #link naar dit bericht
Hieronder vindt u de wekelijkse commodity update en een overzicht van de kernpunten
• Jan Claude Trichet’s strenge opmerkingen over inflatie vergroten de kans op een rente verhoging. Dit zal waarschijnlijk eerder gebeuren dan verwacht.
• De belangrijkste Chinese index verloor de winst van een jaar, nadat de bank van China aankondigde de bank reserves te verhogen.
• Europese Brent crude lijkt de eerste te zijn om het 100 dollar niveau te testen, nu het door gaat met handelen tegen een steil premium boven WTI Crude.
• Zilver heeft 3% onder goud gehandeld de laatste tijd en zit vast tussen de 28 en 30 dollar terwijl goud handelt tussen 1350 en 1400 dollar. Alles lager dan deze 2 dieptepunten vergroot het risico op extra position squaring.
• Het rapport van de USDA op woensdag heeft nog een ronde van prijsverhoging voor mais, soyabonen en katoen veroorzaakt nu de wereldwijde voorraad vermindert. De vraag en aanbod ratio voor mais bereikte een 15-jarig dieptepunt en dat van soja bonen een 30-jarig dieptepunt.Bron: Saxo Bank
24 januari 2011 om 14:03 #link naar dit bericht• Edel- en basismetalen hebben deze week geleden onder de angst dat de groei in China oververhit is, nadat de cijfers van eind 2010 sterker waren gestegen dan verwacht en het er naar uitziet dat de inflatie blijft stijgen.
• De Amerikaanse aandelenbeurs ondervond het eerste fatsoenlijke retracement in twee maanden, maar of de situatie zal leiden tot een diepere correctie, blijft de vraag – vanwege de veerkracht van deze markt over de afgelopen 6 maanden.
• De grote verliezer van deze week is zilver dat met 6% zakte de laatste week, omdat korte termijn investeerders zich terug getrokken hebben uit futures en ETF’s.
• Investeringen in goud door ETF’s zijn teruggevallen naar het niveau in augustus, aangezien goud is gezakt met 48 ton sinds de high van 20 december.
• De wereld van ruwe olie verkeert in een staat van verwarring nu er twijfel heerst over de geldigheid van de twee wereldwijde benchmarks.
• De prijs van WTI crude wordt als te goedkoop beschouwd, omdat er onduidelijkheid bestaat of de voorraad bij Cushing, Oklahoma de wereldwijde vraag aan kan.
• North Sea Brent Crude wordt kritisch onder de loep genomen nu het een hoogtepunt van $99,2 heeft bereikt en 7 dollar boven WTI handelt
• De prijs van Amerikaanse rijst steeg 5% deze week nu boeren er massaal voor kiezen om granen te planten i.p.v rijst. Dit zou de nerveusiteit rond de wereldwijde voedsel voorraad kunnen versterkenBron: Saxo Bank
31 januari 2011 om 11:24 #link naar dit berichtHieronder vindt u de commodity update van Saxo Bank “January in Review” en een overzicht van de kernpunten:
• De aandelenmarkten in de BRIC landen, behalve in Rusland, vertonen de slechtste return op aandelen in januari. De oorzaak hiervan was hogere inflatie en zorgen over verdere aanscherping van het Chinese monetaire beleid.
• Katoen steeg naar een recordhoogte, vanwege het groeiende wereldwijde tekort. Het blijkt dat katoenproductie vanuit het zuidelijk halfrond de markt niet zal bereiken voor april.
• Cacao had de sterkste rally in meer dan 3 jaar en bereikte een 1-jarig hoogtepunt naar aanleiding van de onrust in Ivoor kust, de grootste cacao producent ter wereld.
• De graanprijs kwam tijdens een rally in de buurt van een 3-jarig hoogtepunt; graan passeerde de niveau’s die wij zagen tijdens de zomer van 2010, nadat sommige landen absurde aankopen hadden gedaan vanwege de droogte in Rusland
• De status van WTI als een wereldwijde benchmark voor olie is verzwakt, nadat Brent 10% boven WTI heeft gepresteerd.
• Goud en zilver gaan in de richting van het eerste maandelijkse verlies in 6 maanden en de langste periode van verlies in een jaar.31 januari 2011 om 11:55 #link naar dit berichtSchreef vroeger en dat is nog niet zolang geleden stukjes op de IEX over grondstoffen. Niemand las het overigens en wellicht terecht niemand was geïnteresseerd in grondstoffen. Amerikanen doen veel meer in grondstoffen. Zijn trouwens maar weinig goede analisten (technisch gezien dan)
Choco prins der grondstoffen:
http://www.iex.nl/Forum/Topic/1250684/Last/Leven-is-als-een.aspx
Tarwe:
http://www.iex.nl/forum/Topic/1249924/Technische-Analyse_De-hond-het-koren-insturen.aspxVerwacht veel (hoe erg het ook is voor de halve wereld die arm is) van tarwe en soja prijzen kunnen verdubbelen.
Als er een apart draadje komt dan wil ik wel wat grafieken plaatsen.
Is er geen interesse dan kan bovenstaande komen te vervallen natuurlijk.
31 januari 2011 om 12:00 #link naar dit berichtNoach, lijkt me een goed idee. Je mag zelf een draadje starten.
7 februari 2011 om 11:21 #link naar dit bericht• De winnaars in de globale aandelenmarkt blijven vooral bedrijven in de energie en metaal sector, die beide meegaan in de sterke rally van cyclische grondstoffen.
• Het graan component van de index is nog ongeveer 11 procent lager dan de piek in 2008 aangezien er nog steeds een overweldigende tarwe voorraad is, omdat boeren tarwe achterhouden in afwachting van hogere prijzen.
• Koper, dat gebruikt wordt in de bouw en auto industrie, bereikte een all-time high van 10.000 dollar per ton voordat er winst genomen kon worden.
• Goud is terug boven $1350 nadat het geo-politiek risico het weer aantrekkelijk maakt.
• De prijs van ruwe katoen bereikte donderdag een nieuw record van 181.22, nadat paniek uitbrak om vervolgens toch weer te zakken naar 170.Bron: Saxo Bank
10 februari 2011 om 17:37 #link naar dit berichtVoor degenen die het gemist hebben: seminar met Jim Rogers 1 februari, RAI Amsterdam.
http://markets.rbs.nl/NL/Showpage.aspx?pageID=524
of een samenvatting: http://markets.rbs.nl/NL/MediaLibrary/Document/A4_samenvatting_koenlauwers.pdf
14 februari 2011 om 13:31 #link naar dit berichtHet Graanverhaal houdt aan
• Mais: Wij geven al een tijd aan dat de vraag gerantsoeneerd moet worden in tijden van beperkte voorraad. Wij blijven voorspellen dat mais moet gaan handelen tegen ten minste $8 per schepel.
• Gas: Ondanks de slechte weersvoorspellingen is de opvallende gas-rally tot een abrupt einde gekomen met een daling van 8,1% door short selling en hedging van producers.
• Katoen klom met 9,1% deze week. De hoge olie prijzen beinvloeden de prijs van het alternatief; polyester. Er is geen reden om een switch van katoen naar polyester te verwachten.
• De ETF liquidatie die de goud markt bepaalde in januari heeft niet doorgezet in februari. De ETF verkoop is tot nu toe bescheiden deze maand en dit impliceert dat het overgrote deel van de ETF houders die van goud af wilden dat al hebben gedaan.
• Olie: Het toenemende risico in het Midden Oosten en de lage voorraden zorgen ervoor dat de buffer tegen ongeregeldheden dramatisch lager is dan 18 maanden geleden. Dit vergroot de kans op prijsschommelingen en volatiliteit.Bron: Saxo Bank
21 februari 2011 om 13:11 #link naar dit berichtGrondstofprijzen blijven stijgen door de grote wereldwijde vraag en dalende voorraden.
• Goud: de fysieke vraag heeft de off set teweeg gebracht van de bescheiden liquidatie van goud ETF’s; het aantal holdings is gedaald met 4,5% sinds de piek in december
• Goud heeft gedurende de week de 1,370 doorbroken en richt zich nu op de 1400 voordat de drievoudige top wordt bereikt tussen 1424 en 1430
• Zilver was de grote performer de afgelopen weken; zilver heeft goud met 12% overtroffen sinds de onrust in het midden oosten begon.
• Wij raden niet aan om te handelen op de spread tussen WTI en Brent aangezien de relatie tussen de twee volledig verbroken is.
• De productie van katoen zal waarschijnlijk stijgen in 2011 aangezien de producenten op de prijsstijgingen reageren door meer te planten. Dit moet de voorraden de komende maanden vergroten en wordt gespiegeld in de forward prijzen. De leveringsprijzen van december handelen nu 70 cent onder de spot.
• De productie van sojabonen uit Brazilie lijkt het record van vorig jaar te verbreken aangezien de beter dan verwachte regenval de conditie’s heeft verbeterd.Bron: Saxo Bank
22 februari 2011 om 10:20 #link naar dit berichtMolycorp emiteert en heeft een zwaar investeringsplan. Koopwaardig bij een beursbodem voor wie tijd heeft en geen Antonov-beleid vermoedt.
28 februari 2011 om 15:46 #link naar dit berichtAan het einde maand maak ik altijd een lijstje waarbij de wereldprijzen van de spots zijn gesorteerd van hoog naar laag.
http://sucq.blogspot.com/2011/02/overzicht-grondstoffen-per-28-02-2011.htmlBest presterend grondstof in de maand februari was bewerkte schapenscheerwol. Australië het land waar meer makke schapen voorkomen dan opstandige mensen is getroffen door grote natuurrampen natuurlijk heeft zoiets invloed op de prijs. De ramp is bijzonder groot doch klein vergeleken met de rampen op dit moment in Noord-Afrika en de Sahel. De grondstoffen blijven stijgen landen als Tsjaad en Nigel. In de Sahel is opnieuw de nieuwe aanplant van de akkers weggespoelt waardoor het kafferkoren stijgt. Prijzen van kustmest zitten nu in een 2 jarige cycli van onafgebroken stijgingen.
Het Natural Gaz heeft een bodem gemaakt de verwachting is uitgesproken dat de prijzen de komende 6 maanden gaan stijgen.
1 maart 2011 om 11:24 #link naar dit berichthttp://futures.tradingcharts.com/marketquotes/NG.html
In de nazomer van 2009 nam natural gas een snoekduik en rolde nagenoeg alle longposities op, waarna Henry Hub alle decompressie-regels aan z’n laars te lapte.
Het kladje achter de link doet veronderstellen dat gas een gouden toekomst heeft. Is er vanuit de technische hoek onderbouwing voor de verwachtte prijsstijging? Wat kan dan het instapnivo zijn, en waar mag dan de stoploss liggen?
Gas heeft vreemde eigenschappen:
http://www.youtube.com/watch?v=9TLckRnQVX41 maart 2011 om 12:09 #link naar dit berichtAchter iedere grondstof kan je een naam vinden van een bedrijf wat de grondstof als belangrijkste taak binnen het bedrijf heeft.
Zo is het belangrijkste bedrijf voor thee Unilever en koffie Tata Coffee. Tata ja wel die van de hoogovens en de auto’s “The World is nog ennough” voor de Tata familie.
http://www.tatacoffee.com/Royal Dutch is de belangrijkste speler op gebied van de Natural Gaz en voor de Choco is dat ADM
http://www.adm.com/en-US/Pages/default.aspxBen je een belegger:
Je kan profiteren indirect door het belangrijkste bedrijf in die branche te kopen in het geval van exploratie Natural Gaz is dit GazProm. Transport Nat Gaz is dit Royal Shell (Royal vervoert bijna 35% van het gas en heeft een vinger in de opslag)
Een andere manier is het kopen van een ETFS daarmee koop je een doorlopend contract op de futures van Nat Gaz je kan zowel short als long. In de meeste gevallen kan je ook dubbel short/long. Kopen wegleggen en niet maar naar kijken de eerste 12 maanden.Ben je een trader/speculant:
Dan koop je een turbo, FTI of een CFD en lik je dagelijks de koersen van het scherm.Zo ben ik positief over Tarwe maar tarwe daalt jawel op korte termijn maar op de lange termijn dus zeg 6 maanden zal tarwe stijgen. Dat is het probleem of de moeilijkheid met een advies je moet er bij zeggen op welke termijn. Ben je een speculant en kan je het geld missen dan kan je voor een trade voor een uur of een kwartier ben je een belegger dan kies je voor een rendement wat boven de 20% moet liggen.
Choco ben ik een jaar geleden gaan volgen ik ging er vanuit dat Choco met 50% ging stijgen de termijn kan je rustig op een jaar stellen. Per dag kan een grondstof met 5 tot 10% stijgen prijsfluctuaties van 25% per week zijn niet ongebruikelijk op de grondstoffen.
Over de kosten:
Bij Etfs wordt je gepiepeld en van je muntjes ontdaan 1% kosten en dan heb je nog je aan- verkoopkosten maar er is geen keuze ja wel een en dat is niet doen. Dan loop je nog het risico van de valuta.Als je wil beleggen dat moet je niet in grondstoffen handelen is risicovol en de kans op verlies is te groot. Ben je een speculant dan moet je niet handelen in de grondstoffen het risico van verlies is te groot met de potentie van de winsten.
Daarbij wordt de markt gedomineerd door een beperkt aantal partijen met ontzettend veel geld in nog diepere zakken.
Nooit meer dan 5% van de je belegd vermogen in grondstoffen stoppen wil je een keer het plezier van een achtbaan af met een slokje op en lekker misselijk worden gewoon doen maar van te voren afschrijven het geld.
1 maart 2011 om 17:30 #link naar dit berichtPfff, een long op natural gas vandaag was geconfronteerd met een koersdaling van 4,04 naar 3,88 . Op 3,80 en 3,60 liggen scalps te wachten, benieuwd of die toch opgehaald worden binnenkort. T.o.v. anderhalf jaar geleden dan toch geleerd om op m’n handen te zitten.
1 maart 2011 om 20:57 #link naar dit berichtAls je het op je handen gaan zitten onder de knie hebt ben je al een heel eind Mereoc 🙂
groet Lau
2 maart 2011 om 13:56 #link naar dit berichtSprinter 3,80 op natural gas is even na 14 uur vandaag uitgestopt. op 3,60 ligt de volgende. Anticipatie op de aprilkontrakten kan dus nog even op zich laten wachten.
7 maart 2011 om 15:34 #link naar dit bericht• Hogere olieprijzen laten aandelenmarkten koud;
• De crisis in Libië escaleerde afgelopen week waardoor meer dan de helft van de olieproductie uit de markt is verdwenen;
• Europese Bank verrast met hint naar renteverhoging op korte termijn om de inflatie te beteugelen;
• Oliemarkten blijven reageren op krantenkoppen over de ontwikkelingen in het Midden – Oosten en Noord Africa;
• De voedsel- en landbouworganisatie van de VN’s index voor mondiale voedselprijzen is gestegen tot een recordhoogte in februari;
• Katoen en suiker maken een sterk herstel door, na de recente correctie;
• Goud klom weer naar een record van 1.440 dollar, voordat er nieuws kwam over de waarschijnlijke stijging van de rente in Europa;Bron: Saxo Bank
11 maart 2011 om 15:28 #link naar dit bericht• Een bewogen week op het gebied van grondstoffen.
• Grondstofprijzen staan onder druk door slechtere cijfers dan voorspeld uit China en Amerika over economisch herstel. Ook de aardbeving in Japan en problemen met staatsobligaties in Europa spelen mee.
• De DJ UBS index kampt met het ergste verlies sinds November, lagere aandelenmarkten schrikken risicovolle beleggingen af.
• Ruwe olie liep afgelopen vrijdag aan tegen winstnemingen.Na de recente oliepiek sloeg de aandacht om van de onzekerheid op het gebied van levering naar onzekerheid over de vraag.
• Zilver groeide 11% en bereikte daarmee deze week het hoogste punt in 30 jaar, totdat het algemene risicoprofiel verminderd werd, dit leide tot winstnemingen.
• Goud wist te herstellen na de correctie in januari. Na een record hoogte te hebben bereikt, wordt er nu nog slechts zijdelings in gehandeld.
• Graan en andere oliehoudende zaden verloor 16% op de speculatieve positie, sinds de piek in begin februariA week of heavy liquidations in commodities
Commodity prices have been undermined by the risk of an economic slowdown with softer than expected Chinese and US data, earthquake in Japan and renewed focus on the sovereign debt problems in Europe.
The DJ UBS index suffered its heaviest defeat since November as lower stock markets reduced the appetite for riskier investments. The heaviest losses were seen in agriculture and base metals.
Crude
Crude oil ran into heavy profit taking on Friday as focus switched from supply concerns to uncertainty about demand after the recent spike in prices. The weekly inventory data saw another jump in crude stored at Cushing, the delivery hub for WTI crude, to a new record above 40 million barrels. This inventory jump caused the spread to Brent crude to widen back above 10 dollars, after having contracted from 16 dollars at the outbreak of the Libyan unrest.
WTI volatility is staying at elevated levels with 30-day trading at 30% which is double early January levels but only 6% higher than the average for the past year. With the market having priced in the effects of the Libyan supply disruption, speculative longs will be looking for additional news to keep prices elevated. The latest CFTC data shows that hedge funds and large investors held 300 million barrels long position of WTI. This is very likely to have triggered the setback this week as no additional news about supply disruption emerged. After the break below $100 WTI crude for April delivery should find major support towards $95.
Silver
Silver has now rallied 11% year to date and reached a 30-year high this week before general risk reduction led to profit taking. Global supplies have tightened as silver enjoys dual attention from industrial users and investors looking for a store of value or a hedge against inflation.
On that basis many, whether correct or not, have come to the conclusion that no matter what happens silver will continue to be in demand. As a result we have now seen silver outperform gold by more than 40% since last August with one ounce of gold then buying 68 ounces of silver against only 40 ounces today.
The bulls have their sight on the old record at 50 dollars from 1980 which was brought about by the Hunt Brothers cornering the market during a time of galloping inflation.
Gold
Meanwhile gold has managed to recover since its January correction, and after reaching a new record high, it has been trading sideways during the past week. This has all happened during a time where the unrest in Libya has increased and the risk of a sovereign debt default in Europe is once again drawing investors’ attention. This indicates that while investors do not have any desire to sell there is no major urgency to buy either.
Investment flows into Exchange Traded Products have picked up while hedge funds and large investors have increased their long positions via futures. These are positive developments for the bulls but as we approach the end of U.S. quantitative easing in June the next move from the U.S. Federal Reserve will become very important as a QE3 will be supportive while a return to higher interest rates could be negative for gold.
Grain and oilseed
The grain and oilseed sector has seen a 16% reduction in the speculative long position since the peak in early February. Talk of fund managers shifting out of agriculture into other sectors combined with a slight improvement in the global supply and demand outlook has helped the move lower. The dollar has recovered from its recent lows thereby also putting some downward pressure on prices. According to recent data from the CFTC, hedge funds and large investors held 851,000 futures lots in grains and the soybean complex, is still at a very elevated level from last year with investors particularly holding onto corn, given the prospect for very low stocks.
Soybeans
Soybeans have come under some pressure on expectations of a bumper crop in South America which is on track to break the record from 2010, thereby lifting the forecast for a bigger global stockpile of the world’s most used oilseed. Near month corn prices have benefitted from the ethanol link to higher gasoline prices and have outperformed wheat by 18% this past month.
Wheat and Rice
The outlook for wheat somewhat hinges on growing conditions in the North China plains where dry conditions have raised doubt about the current crop. The price in Chicago however has now retraced by 22% from the February high and this week had its biggest weekly loss in more than two years as
the USDA raised its inventory estimate by 4.1 million tonnes. Meanwhile, the price of rough rice has retraced by almost a quarter from those highs as the USDA expects global stockpiles to rise to the highest level in eight years, thereby easing the heightened tension about food security.
Cocoa
Cocoa futures dropped by 7% over the past week on signs that the politically motivated export ban out of the Ivory Coast, the world’s largest producer, is not having the feared impact as supplies from other sources are reaching the market. Ghana, the second largest producer, is expected to raise output by 42% during the current season and global production as a whole is expected to exceed demand.
Coffee
Coffee on the other hand has been rallying hard on the back of expectation that global supplies of high quality coffee will not satisfy demand. Inventories held by exporting nations are at forty year lows with the market failing to react to a surprise jump in coffee production from Columbia. Producers are therefore reluctant to sell as they anticipate even higher prices ahead.
Base metals
The LME composite index, which comprises the six major traded base metals, dropped 6% over the past week as declines across the metal sector saw the index move into a negative return for the year. The uptrend from June 2010 has come under some considerable pressure but is still holding at the time of writing this piece.
Worries about softer Chinese demand in the coming months combined with risk adversity from the MENA crisis have done most of the damage to prices. Copper, the most widely used metal, fell to the lowest price since December as Chinese imports fell to a two-year low in February. China’s share of global copper consumption stands at 40% but how much of this drop was related to the Lunar New Year holiday remains to be seen as a government department in a report stated that imports will remain at “relative high levels” during 2011.
Bron: Saxo Bank
13 maart 2011 om 09:09 #link naar dit berichthttp://sucq.blogspot.com/2011/03/vrijdag-11-03-2011-weeknummer-11_13.html
Grootste stijger was Sinaasappelsap met 20% op maandbasis. Katoen is een mooie tweede met 19% Huiden werden 14% goedkoper vloeibaar gas 9%
Op jaarbasis is de grootste stijger Kokosolie met 183% de kopra welke de basis is van margarine steeg met 179%
Opvallende daler op jaarbasis is rijst met 10% Olijfolie met 12%Een ontbijt werd dit jaar 32% duurder. Halffabricaten werden 40% duurder. De afgelopen week steeg de dollar de grondstoffen werden dus goedkoper.
-
AuteurBerichten
Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.