skip to Main Content
Recente discussies

Forum Forums Goud Zoeken

Nieuw Onderwerp >>

Forum Forums Goud Schiet India goud naar de maan?

Tags: ,

Dit onderwerp bevat 13 reacties, heeft 3 stemmen, en is het laatst gewijzigd door Satilmis Satilmis 14 jaren, 12 maanden geleden.

14 berichten aan het bekijken - 1 tot 14 (van in totaal 14)
  • Auteur
    Berichten
  • #link naar dit bericht
    Satilmis Ersintepe
    Satilmis Ersintepe
    Sleutelbeheerder

    De goudprijs zit in een ijzersterke opwaartse trend en blijft maar nieuwe records neerzetten. De verwachte correctie is vrijwel uitgebleven. Wat is het volgende territorium?

    Schiet India goud naar de maan?

    #link naar dit bericht
    Avatar
    tradewind
    Bijdrager

    India kocht 200 ton rechtstreeks uit IMF-stock-sell van 400 ton. Golf 5 lijkt in goud ongeveer aan ’t endje, behoudens extended… dan zou nu 1 zijn afgerond en gaan we ri. 1300 na correctie.

    Op termijn is alles in unchartered territory.
    Goud was gedurende een paar duizend jaar de basis van het geldstelsel en dat wordt het waarschijnlijk weer.

    Die 38 jaar na Nixon’s loskoppeling stellen in de geschiedenis niet echt veel voor in tijd… MAAR wel in FEIT De start in 1971 van het fiduciaire schulden- geldstelsel zal de komende jaren worden ontmanteld

    #link naar dit bericht
    Satilmis
    Satilmis
    Sleutelbeheerder

    Ik heb een leuk tabel en grafiek gevonden. (zie forum)

    De grafiek hierboven geeft de ontwikkeling van de goudprijs sinds 1975 weer. Het bijzondere is de zwarte lijn in de grafiek. Dat is de goudprijs gecorrigeerd voor inflatie.

    Je ziet dat sinds 1983, de goudprijs in reële termen is gedaald. In termen van koopkracht had je dus verlies op goud.

    Om sinds 1983 quitte te spelen, is een goudprijs van $1800 nodig.


    Attachments:
    Jaarlijke_verandering_van_de_goudprijs_in_verschillende_valuta_s.gif
    Goudprijs_gecorrigeed_voor_inflatie.jpg

    #link naar dit bericht
    Satilmis
    Satilmis
    Sleutelbeheerder

    “In tegenstelling tot wat velen denken biedt goud geen bescherming tegen inflatie.”

    “Als de prijs van het edelmetaal sindsdien hand in hand was gegaan met de geldontwaarding in de Verenigde Staten, zou het nu op ruim $ 2100 moeten staan. Maar goud staat op circa $ 760, slechts een derde van wat het moet zijn, wil het een bescherming bieden tegen inflatie.”

    Tja, een aardige poging om te proberen aan te tonen dat goud geen bescherming tegen inflatie zou bieden, maar u baseert zich slechts op gegevens uit de periode van pakweg na 1970, terwijl met name de Amerikaanse economische situatie totaal anders is dan het gedurende deze gehele periode is geweest. De dollarpers heeft immers nog nooit op zulke volle toeren gedraaid als het afgelopen jaar, en daarom zal men veel verder terug moeten kijken om een idee te kunnen krijgen van wat er speelt. Dan moet men terug kijken naar de situatie bij onze oosterburen in de jaren 20, waar toch duidelijk bleek dat de geldpers niet de oplossing is om de staatsschuld te laten verdampen. Helaas zijn veel mensen de gevolgen hiervan vergeten en blijft men geloven in het sprookje van de door de geldpers opgeblazen cijfertjes, terwijl in de echte wereld de werkloosheid blijft stijgen en de productie blijft dalen.

    Het mag dan mooi klinken dat goud geen bescherming biedt tegen inflatie, omdat de koers slechts een derde is van wat het moet zijn, maar men kan even zo goed betogen dat dat het geval is omdat men zich onvoldoende realiseert hoe het werkelijk gesteld is met de economie en met de inflatie en aldus stellen dat goud thans de ideale vluchthaven biedt voor als binnenkort duidelijk wordt dat Amerika echt failliet is, en men vervolgens de dollar gaat dumpen en de goudkoorts losbreekt.

    Goud mag dan niet altijd 100% bescherming bieden tegen elke inflatie, maar als straks het optimisme over het fictieve herstel, dat is gecreerd door het oppompen van de zoveelste luchtballon door de geldpers, verdwenen is, dan zal goud zijn gewicht dubbel en dwars waard blijken.

    #link naar dit bericht
    Satilmis
    Satilmis
    Sleutelbeheerder

    Arend, bedankt voor je reactie. Ik zie dat de goudprijs alweer een nieuw record neerzet op $1.107,50 per troy ounce.

    Je hebt gelijk voor 1970 was er sprake van de gouden standaard (http://nl.wikipedia.org/wiki/Gouden_standaard_(economie). Dit betekende effectief dat goud het ultieme betaalmiddel was.

    Richard Nixon maakte in 1971 voorgoed een einde aan de gouden standaard. Hierdoor kon de geldpersen vrijelijk draaien zonder dat goud als onderpand nodig was. Dus de periode van voor 1970 is daarmee niet te vergelijken.

    Goud is formeel geen betaalmiddel meer. Je kunt niet met wat gram naar de winkel gaan. De functie van waardeopslag bestaat dan ook niet meer. Goud is net als ieder ander grondstof vatbaar voor inflatie.

    Beleggers zijn afhankelijk van de prijsstijgingen van goud. Ze krijgen geen dividend of rente.

    Een belangrijke reden achter de goudprijs is dan dollarzwakte. Het is echter opvallend dat de goudprijs ook in andere valuta’s is gestegen.

    Een belangrijke reden zie ik in de toegenomen vraag van beleggers en dan vooral van de ETF kant.

    Zie onderstaande plaatje:

    Een mooi stuk is van Tom Lassing:

    Een paar jaar geleden is het Goud ETF (Exchange Traded Fund) in het leven geroepen. Door de ETF werd goud makkelijker bespeelbaar. Je kon daarmee in goud beleggen, zonder dat je zelf goud in bezit hoefde te hebben. Het Goud ETF kocht goud en hield het in bewaring voor de klanten. De opzet was briljant. De ETF’s werden terecht bijzonder populair.

    Tot er een jaar geleden een eerste scheurtje in het mooie plaatje zichtbaar werd. Het bleek dat je ook short kon gaan middels Goud ETF’s. Dat hield in, dat u dus een Goud ETF op de beurs kon kopen van iemand die short was gegaan. Hierdoor ontstonden er meer Goud ETF’s dan dat er goud in hun kluis lag. Dat was duidelijk een weeffoutje in het systeem. Een weeffoutje dat ernstige gevolgen kan hebben, mocht ooit iedereen tegelijk naar de uitgang rennen. Er stonden in de markt meer Goud ETF’s uit dan er goud ter dekking aanwezig was. Dit probleem werd duidelijk toen Lehman Brothers failliet ging.

    Recent werd echter iets veel ernstigers bekend: op de beurzen van New York en Tokio worden de Goud ETF’s gebruikt als onderpand voor hun handel in goud futures.

    Dat is om twee redenen zeer ernstig. Ten eerste zou deze future goud als onderliggende waarde moeten hebben en niet een papiertje dat zegt dat het goud vertegenwoordigt. Dit is dus bedrog richting de futurehandelaren.

    Ten tweede: doordat de goudfutures nu ineens ‘gedekt’ worden door de ETF’s is er veel meer goud in de markt aanwezig. Immers wordt de goudvoorraad, die wordt aangehouden door de ETF fondsen, nu ook gebruikt als onderpand voor de futures. We kunnen dus tweemaal zoveel handelen met hetzelfde goud! Kortom: waar het aanbod stijgt, gaat de prijs omlaag.

    Hoe meer ETF’s er dus uitstaan, hoe meer de prijs gedrukt zal kunnen worden. Alle beleggers die in het verleden kozen voor het Goud ETF, hebben dus in feite zelf de prijs van goud gedrukt omdat hun bezit ineens onderpand was voor de future handel in goud. U moet weten dat het Goud ETF (tickersymbol GLD) een waarde van $ 33 miljard aan goud vertegenwoordigt!

    Dit alles heeft er toe geleid dat ik de abonnees van BeursAccent het advies heb gegeven de Goud en Zilver ETF’s van de hand te doen en te vervangen door goud en zilver op de goudrekening. Via die rekening kan er geen andere marktpartij misbruik maken van ons bezit. Het Goud ETF is een prachtig product, dat helaas door de beurs en de banken misbruikt wordt en zo een bedrogproduct is geworden, passend in de huidige tijd waarin alle soorten van beursbedrog toegestaan lijken te zijn.

    In een totale afstort is het bezit van goud het slechtste wat je kunt hebben. In een chaos ben je dan gemakkelijk doelwit voor rovers.

    Attachments:
    stockflowpie1s_nl.gif

    #link naar dit bericht
    Satilmis
    Satilmis
    Sleutelbeheerder
    #link naar dit bericht
    Satilmis
    Satilmis
    Sleutelbeheerder

    Bescherming tegen wat? Inflatie? Als alles duurder wordt, zal goud ook wel duurder worden. Ik lees eigenlijk alleen maar meningen gelardeerd met grafiekjes maar geen berekening over goud en inflatie. Koop ik nu goud in euro’s en de prijs daalt zal ik ongetwijfeld weer wat geld krijgen ook over tachtig jaar in tegenstelling tot aandelen die kunnen waarde nul eurocent krijgen. Overigens, ik ben short op goud.

    #link naar dit bericht
    Satilmis
    Satilmis
    Sleutelbeheerder

    @henk:

    Naar mijn mening biedt goud op de lange termijn bescherming tegen inflatie. Het kan best zijn dat goud nog weer gaat zakken op de korte termijn, maar op de lange termijn is het door de geschiedenis heen waarde vast gebleken en heeft inflatie er geen grip op. Met een bepaalde hoeveelheid goud blijk je door de jaren heen ongeveer hetzelfde te kunnen blijven kopen: Zie bijv.:

    http://www.caseyresearch.com/crpmkt/crpSolo.php?id=169&ppref=GPB169ED1109A

    “According to the Minneapolis Federal Reserve, since 1935, the dollar has lost 93.5% of its purchasing power. But take a look at how well gold has held up:

    In 1935, when an ounce of gold was worth $35, you could buy:
    * a top-quality tailored suit for $19.75 – or 0.56 ounces of gold
    * a family car for $500 – or 14.3 ounces of gold
    * a house for $7,150 – or 204.2 ounces of gold

    Today, with gold at $1,060 an ounce:
    * that same top-quality, tailored suit costs $600 – or 0.56 ounces of gold
    * the family car now costs $15,000 – or 14.2 ounces of gold
    * the house averages $181,100* – or 204.6 ounces of gold”

    Wanneer men daarnaast de ontwikkeling van de beurs vergelijkt met de goudprijs, dan blijkt goud in termen van de dollar meer op te leveren dan de beurs, over 50 jaar gezien:

    http://www.gold-eagle.com/editorials_08/brochert031809.html
    “As of the close yesterday (and actually before then), the 50 year returns for holding physical gold are much higher than the 50 year returns for the Dow Jones Industrial Average. This is not a joke and has serious implications for any investor that is actually trying to turn a profit in this environment.”

    Daarom zie ik goud vooral als een lange termijn belegging die een stukje zekerheid biedt, niet als belegging om op korte termijn geld mee te verdienen.

    @satilmis:
    Het is interessant dat je het verlaten van de goudstandaard en ETF’s naast elkaar zet, want in essentie *is* een ETF één en hetzelfde als papiergeld onder een goudstandaard. Voor beiden geldt dus: “dat helaas door de beurs en de banken misbruikt wordt en zo een bedrogproduct is geworden”.

    Voor de ETF zeg je:
    “doordat de goudfutures nu ineens ‘gedekt’ worden door de ETF’s is er veel meer goud in de markt aanwezig. Immers wordt de goudvoorraad, die wordt aangehouden door de ETF fondsen, nu ook gebruikt als onderpand voor de futures. We kunnen dus tweemaal zoveel handelen met hetzelfde goud! Kortom: waar het aanbod stijgt, gaat de prijs omlaag.”

    Mijn stelling is dus: papiergeld, al dan niet onder een goudstandaard, is één en hetzelfde bedrog, juist omdat geld door de banken weer als onderpand gebruikt wordt voor het creëren van nieuw geld, zonder dat daar dan nog enig echt onderpand aan te pas komt. Geld is heden ten dage niets meer dan een getalletje op een computer, met als onderpand een ondoorzichtig web van allerlei activa, waarvan niemand precies weet wat de waarde is, zodat men ultimo tig keer kan handelen met hetzelfde onderpand.

    En dat is dus de zeepbel die als een zwaard van Damocles boven de economie hangt, maar waarvan niemand kan voorspellen wanneer hij barst. Het kan morgen zijn, maar ook nog 10 jaar duren. Als die bel barst, dan knalt alle papieren welvaart (zonder direct onderpand) in elkaar, inclusief het papieren en girale geld, ongeacht of dat nu in één klap of geleidelijk gebeurt.

    En hoewel ik het met je eens bent dat ook goud weinig soelaas biedt als het tot een “totale afstort” mocht komen, biedt het als het er op aan komt in ieder geval meer mogelijkheden dan waardeloos papier, zeker als er min of meer geleidelijke correctie komt.

    #link naar dit bericht
    Satilmis
    Satilmis
    Sleutelbeheerder

    @Arend, ik baseer me alleen op wat ik nu lees. Hoe men vroeger dacht vind ik onbelangrijk op dit punt want men deed toen ook maar wat in tijden van nood, wat men nu ook doet. De wereld is nu eenmaal te complex en gelukkig maar ook.

    Goud is m.i. in zoverre waardevast dat men er altijd wel geld voor terugkrijgt. Ik lees ook dat er mensen zijn die goud als het ‘echt’ geld zien. Het is een dogma in mijn ogen. Ik ben geen econoom maar alleen geïnteresseerd in wat er nu plaats vindt.

    Over inflatie las ik dat men eigenlijk niet weet wat het is anders zou men het ook eenduidig kunnen berekenen. Ik accepteer zo een argument omdat het me reëel lijkt. Dat men ‘geld bijdrukt’ wil noch niet zeggen dat er inflatie moet komen. Nu fysiek goud kopen als bescherming tegen inflatie lijkt me waanzin want goud is duur en bij aankoop ervan speculeert men dan er kennelijk op dat het nog een keer zal verdubbelen in waarde uitgedrukt in usdollars.

    Men zegt nu ook dat de economie van de USA dynamischer is dan die van de rest van de wereld, waarom dan een zwakke dollar? Doordat er ´geld bijgedrukt´ is? Oorlogen betalen gebeurt voorzover mij verteld door een zwakke munt te hanteren. Trouwens, op welke manier zijn de banken gered? Als het geld is, waar is dat geld dan gebleven want de hoeveelheid was geen muizendrol.

    #link naar dit bericht
    Satilmis
    Satilmis
    Sleutelbeheerder

    Arend, je vergelijkt slechts enkele prijzen van goederen en concludeert dat goud waardevast is. Maar inlatie wordt gemeten door een mandje van de prijzen van goederen, de consumentenprijsindex (CPI). Het kan best zo zijn dat ten opzichte van 1935 goud zijn waarde heeft behouden ten opzichte van kleding,auto’s of een huis.

    Voorts ga je uit van 1935, dus de periode van voor de afschaffing van de gouden standaard. Die gebeurtenis is volgens mij een waterscheiding voor goud. Voor die periode konden namelijk centrale banken niet vrijelijk geld drukken omdat het gedekt moest worden door goud.

    Daarnaast is de vraag of het wel zinnig is koopkracht sinds 1935 te volgen, vooral als het hebt over beleggingen.Ieder gekozen periode is willekeurig maar een periode van 74 lijkt mij erg lang.

    Je schrijft dat goud een goede lange termijn belegging is maar dat is maar zeer de vraag en is afhankelijk van de periode die je neemt. Als je bijvoorbeld uitgaat van de periode tussen 1980-2008 dan is goud een slechte belegging geweest, zie onderstaande tabel:

    Year Gold,USD/ozt[1] Silver,USD/ozt[2] DJIA,USD[3] World GDP,USD tn[4] US Debt,USD bn[5] Trade Weighted US dollar Index, [6]
    1970 37.4 1.6 838.9 3.3 370.1
    1975 140.3 4.2 852.4 6.4 533.2 330.442
    1980 589.5 15.5 964.0 11.8 907.7 356.922
    1985 327.0 5.8 1,546.7 13.0 1,823.1 682.042
    1990 353.4 4.2 2,633.7 22.2 3,233.3 732.249
    1995 369.6 5.1 5,117.1 29.8 4,974.0 903.097
    2000 272.7 4.6 10,786.9 31.9 5,662.2 1.186.013
    2005 513.0 8.8 10,717.5 45.1 8,170.4 1.115.580
    2008 865.0 10.8 8,776.4 54.6 10,699.8 96.088

    (voor een beter overzicht zie de excelsheet op het forum).

    Bron: http://en.wikipedia.org/wiki/Gold_as_an_investment

    De goudprijs is met 47% gestegen terwijl de Dow Jones in de periode 1980-2008 810% heeft bijgeschreven.

    Sinds 2000 is goud echter duidelijk bezig aan een comeback en heeft het veel beter gerendeerd dan de beurzen.

    Attachments:
    Goudprijs_ten_opzichte_van_andere_beleggingen_en_belangrijke_statistieken.xlsx

    #link naar dit bericht
    Satilmis
    Satilmis
    Sleutelbeheerder

    De stijging van de DOW komt ook door de manier waarop men de stand van de DOW berekent. Op dit moment wordt er door een getal kleiner dan ‘1′1n gedeeld waardoor de DOW natuurlijk uit ‘zijn dak gaat’. Zie een artikel op USMARKETS.nl voor een nadere verklaring. Wat betreft Goud is de vraag of er een munteenheid is waarmee nu goud gewoon goedkoop is. Trouwenss, wat is geld?

    #link naar dit bericht
    Satilmis
    Satilmis
    Sleutelbeheerder

    Henk, hierbij een leuke grafiek van de S&P 500-index geprijsd in goud.

    Bron: http://bespokeinvest.typepad.com/bespoke/2009/11/sp-500-priced-in-gold.html

    Je ziet daar ook dezelfde beweging.

    Wat is geld? Je kunt dat op verschillende manieren definiëren.

    Geld is een economisch ruilmiddel, dat zich onderscheidt van andere ruilmiddelen doordat het de wederdienst die aan de ruilpartner verschuldigd is niet onmiddellijk voldoet maar op grond van algemene en wettelijke erkenning gebruikt kan worden voor verdere ruiltransacties.

    Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Geld

    Het moet dus wettig betaalmiddel zijn.

    Attachments:
    s&p500_geprijsd_in_goud.jpg

    #link naar dit bericht
    Satilmis
    Satilmis
    Sleutelbeheerder

    Nu op het forum: grafiek van dollar en goud.

14 berichten aan het bekijken - 1 tot 14 (van in totaal 14)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Back To Top
×Close search
Zoeken
LAAT ME U HELPEN