skip to Main Content
Recente discussies

Forum Forums Trading Zoeken

Nieuw Onderwerp >>

Forum Forums Trading Mijn systeem is terug een stuk verbeterd – Indrukwekkende signalen van DeMark

Dit onderwerp bevat 46 reacties, heeft 9 stemmen, en is het laatst gewijzigd door Mar Tielbek Mar Tielbek 11 jaren, 7 maanden geleden.

20 berichten aan het bekijken - 1 tot 20 (van in totaal 47)
 • Auteur
  Berichten
 • #link naar dit bericht
  Luc lcdnlf
  Luc lcdnlf
  Bijdrager

  Vooraf deze kleine blijk van waardering richting JanS. Ik ken de man enkel van internet en gerelateerd aan het beursgebeuren. Als ik dus een zoveelste keer naar @jans verwijs, hoef je daar niet meer achter te zoeken, dan dat ik je er een zoveelste op wijs dat daar heel veel beurswijsheid te vinden is. Ik doe mijn best om “goeroe van de dag” te worden, wat vroeger de “kroeggoeroe” heette, JanS moet zijn best doen om niet tot goeroe benoemd te worden. Het verschil tussen ons is dus ongeveer even groot als tussen een voetbalploeg uit de hoogste afdeling en een caféploegske.

  Toch probeer ik geregeld goede informatie te verspreiden en indien ik dit nodig acht kritisch te zijn, ook voor JanS. Dit keer heb ik een leuk artikel gevonden dat gaat over Tom DeMark’s (TD) Sequential Indicator. Ik vertaal het zo goed mogelijk voor je.

  De technische analyse indicators die door Tom DeMark zijn ontwikkeld, genieten een reputatie van betrouwbaarheid binnen zijn kleine kring gebruikers, dat groter is dan van de gemiddelde prijs- of volumeindicator.

  DeMark blijft één van de minder bekende marktindicatoren en is zelden besproken in de boeken over technische analyse. Dat komt omdat DeMark meestal enkel voor professionele gebruikers beschikbaar is en zijn reputatie enkel via mond-aan-mond-reclame bekend wordt.

  Kurt Magnus is een DeMark adept en gebruikt het in al zijn FX trading en strategische beslissingen. “Waarschijnlijk enkel rond 3% van de Londonse traders gebruiken DeMark”, zegt hij. “Dit komt omdat het tijd en inspanning vraagt om het te beheersen en in je computer te installeren. Dat is een ongemak. Dat maakt dat DeMark geniet een zekere mate van exclusiviteit geniet en nog geen deel uitmaakt van de mainstream van de technische analyse.”

  Magnus en zijn team weken enkel met foreign exchange, hoewel er ook een kleine vast platform is in Westpac in Londen, gespecialiseert in de Australische en Nieuw Zeelandse obligatie markten. Omwille van duidelijke redenen staat de Australische dollar hoog op Magnus’ lijstje van dagelijkse trading, maar bedenk dat DeMark betrouwbaar blijft, ondanks de o bscurditeit van het muntpaar waar hij mee af te rekenen heeft. “Ik herinner mij een recente backtest van de Sequential Signals dat aantoonde dat ongeveer 70% ervan accuraat bleken te zijn. DeMark is in essentie een risico-beloningsstrategie en zijn stoploss positionering betekent dat zelfs als de indicatoren occasioneel minder presteren, de verliezen tot een minimum beperkt blijven. Mijn ervaring is dat de TD Sequential Indicator meer dan 70% betrouwbaar is, het ligt dichter bij 90%.”

  De DeMark Sequential Indicator
  Magnus uses Bloomberg grafieken. De software herkent automatisch TD Sequential Indicators terwijl de prijs van dag tot dag evolueert. De Sequential is misschien de meest algemeen gebruikte DeMark indicator en heeft een indrukwekkende record in het herkennen van en anticiperen op turning points in de FX, onbligaties, aandelen en grondstoffen. Daarbovenop beperken de signalen zich niet enkel tot dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse tijdvakken, maar werken ook intraday.
  De Sequential Indicator indentificeert wanneer een trend aan het ontstaan is, of ontstaan is, of op zijn einde loopt. Op dagelijkse grafieken, bijvoorbeeld, DeMark identificeert precies welke dag er ingestapt moet worden in een nieuwe positie of een oude moet gesloten worden. De totale uitsluiting van dubbelzinnigheid naar de timing van de markt toe, is wat de Sequential zo bijzonder maakt. Het gebruiken van deze indicator vraagt wel een mate van vertrouwen, omdat signalen dikwijls te vroeg zijn. Een koopsignaal kan zich voordoen voordat de downtrend is afgerond, waardoor de trader zenuwachtig zit te wachten tot de markt uiteindelijk draait. Magnus waarschuwt dat het belangrijk is dat de indicator goed wordt begrepen. “Tenzij je exact de wiskunde achter de signalen begrijpt, kan je dure fouten maken. Er zijn in de London FX markt maar twee mensen die deze signalen met gezag kunnen uitleggen. Jason Perl bij UBS London en ik spreken dikwijls om zeker te zijn dat het juist is.”

  Setups
  De TD Sequential Indicator bestaat uit twee delen, een TD Setup en een TD Countdown. Setups zijn het kortst in tijd, ze duren exact negen candles om afgerond te zijn. Bijvoorbeeld bestaat een koop-setup als er negen opeenvolgende candles zijn geweest waarvan het slot lager is dan het slot van vier candles eerder. Als een candle lager sluit dan de candle van vier tijdsintervallen eerder, verschijnt een “1” onder de candle. Als de volgende candle sluit onder dat van vier tijdseenheden eerder, verschijnt een “2” enz. Dat kan je zien in onderstaande figuur, een grafiek van de EUR/USD van februari tot maart 2004 .

  Als voor de candletelling “9” bereikt een candle niet aan de voorwaarde voldoet, wordt de setup verlaten en verdwijnen de nummers automatisch. Eens negen is bereikt, zal de trader uitkijken voor een “perfecte” setup, één die nu goed is om te traden. Een koop –setup is perfect als ofwel candle 8 of candle 9 lager is dan zowel candle 6 als candle 7. Perfecte verkoop-setups kijken of de top van candle 8 of 9 hoger is dan de toppen van candle 6 en 7. Dat is duidelijk te zien in de figuur en met een rode pijl aangeduid.

  Een TD Countdown doet zich voor na een volledige setup. Een koop Countdown bestaat uit dertien candles die lager of gelijk zijn aan de bodem van twee candles eerder. In tegenstelling tot een Setup, moet de Countdown niet bestaan uit opeenvolgende candles. De countdonw is een groter patroon dan de Setup, waardoor het maanden kan duren om een countdown te vormen en het dikwijls een grotere marktbeweging signaleert, eens de markt van richting verandert. Net als de Setup, heeft de Countdown ook een “perfectie”. Voor een koop – Countdown moet candle 13 lager of gelijk zijn aan het slot van candle 8. Voor een verkoop-Countdown met moet candle 13 hoger of gelijk zijn aan candle 8. Onderstaande grafiek illustreert hoe de signalen werden gegenereerd in de EUR/USD sedert juni 2003. Het koopsignaal ontstond in seoptember 2003 en het verkoopsignaal in februari 2004 anticipeerde op grote marktbewegingen, die volledige, maar niet perfecte Setups bevatte.

  Stop losses
  Het plaatsen van een stop loss niveau is een cruciaal onderdeel van de Sequential Indicator en zij worden automatisch gegenereerd, na afronding van de Countdown. Voor een koopsignaal, is hun niveau berekend door de laagste al dan niet meegetelde candle van de ganse Countdonw te identificeren. Daarna neem de laagste waarde van de bodem van die candle of de slot van de voorgaande candle. Die waarde trek je af van de bodem van diezelfde candle en je hebt de waarde van je stoploss.

  De stop loss wordt enkel geactiveerd als het slot van een candle onder die stoploss sluit, als de opening van de van de volgende candle nog altijd onder die stoploss ligt en als de low van die volgende candle ook nog eens lager is dan de opening van die volgende candle.
  Magnus constateert, “Er is enige discussie over welk slot er gebruikt zou worden om het stop loss niveau te bepalen, omdat dit een inpakt kan hebben op de winsten en verliezen. Mijns inziens, is het Londen-slot beter dan het New York-slot, omdat er een grotere liquiditeit in de Londen-markt aanwezig is, tenminste als het foreign exchange betreft.”
  Er zijn in totaal 17 TD indicatoren, de Sequential Indicator inbegrepen. Tom DeMark vertelde dat de DeMark indicatoren gedeponeerde markt timing hulpmiddelen zijn, die enkel voor professionele beleggers beschikbaar zijn. Deze indicatoren mogen niet verward worden met conventionele technische analyse dat meer op subjectieve interpretatie van prijsgrafieken is gebaseerd. Ze zijn ontleent aan en gebaseerd op de markt-psychologie en zijn volkomen objectief. Veel traders, ook zij die fundamentele traders, vertrouwen op de indicatoren om hun trading beslissingen te timen. Conventionele indicatoren zijn typische trendvolgend, daar waar DeMark speciaal ontwikkeld is om te anticiperen op trendomkeringen.

  Tot zover het artikel.

  Op een “concurrerend” forum gebruikt men vermoedelijk deze indicator om niet zonder succes te traden. Zij hebben daar te veel verlieslatende trades naar mijn goesting. Hoewel ik de TD Sequential Indicator al in mijn systeem geïntegreerd had, heb ik die er weer uitgesmeten. Gelukkig had ik nog één bestand waarin mijn ontwikkelwerk bewaard was. Want ik vind langs een geheel andere weg een tweede indicator die je naar mijn gevoel prachtig kan combineren met de TD sequential Indicator om al dan niet tegendraads te traden.

  Omdat de uitleg in het Nederlands is, geef ik jullie de link naar het ebook. Je “moet” lezen vanaf pagina 164. Het eboek is bevat fantastische informatie voor wie te weinig weet over opties. Voor hen die voldoende weten over het onderwerp, de indicator die ik wil promoten heet “optie spectrum”.

  http://www.vnoort.org/documents/Optieboek.pdf

  Ik heb mijn systeem zojuist uitgebreid met de TD Sequential en met het optie spectrum.

  Ik vraag via email aan Satilmis dat hij de gezipte en uitgeklede versie van mijn systeem op het forum ter beschikking wilt stellen, hoewel het bestand eigenlijk te groot is geworden. Er zijn tal van kleine verbeteringen aangebracht die eigenlijk de moeite niet waard zijn een nieuwe versie te plaatsen, maar met de twee indicators er bij, lijkt het mij een prachtig geheel te worden.

  De signalen volgen van dit systeem is voor eigen rekening en verantwoordelijkheid. Ik heb nog niet kunnen testen. Houd daar aub rekening mee en wees aub kritisch ten aanzien van het systeem. Het is ten slotte maar een stomme computertoepassing.


  Attachments:
  kb001.jpg
  kb002.jpg

  #link naar dit bericht
  Luc lcdnlf
  Luc lcdnlf
  Bijdrager

  Op 4/11 noteert maïs 603 dollar. Ik besluit een turbo te kopen met hefboom twee en uiteraard maïs als onderliggende waarde. Begint dat spel niet te dalen zeker???? Ik koop weer eens, zoals zo dikwijls al is geweest op een top. Gelukkig ben ik niet gulzig geweest en kan ik deze daling gemakkelijk uitzweten. Nu staat maïs op 612.

  Uiteraard is het dan leuk eens naar mijn “nieuwe” indicators te kijken. De TD Sequential geeft een “no buy signal”, het optie spectrum geeft een drie aan in mijn systeem of meldt mij dat de koers zeer ver boven de d90MA (het 90-dagen-voortschrijden-gemiddelde) ligt in functie van de historische volatiliteit en dat een daling bijgevolg waarschijnlijk is.

  De koers daalt tot 531. De TD Sequential geeft nog altijd een “no buy signal”, maar het optie spectrum geeft nu een 1 aan. Laat ons zeggen dat ik nog een aantal dagen wacht en dan aankoop. Wat zou dit gedaan hebben voor mijn rendement denk je?

  Nu geeft de TD Sequential een “buy short signal” aan, maar het optie specturum staat nog altijd op 1 of de koers ligt nog altijd heel dicht bij het d90MA in functie van de historische volatiliteit. Ik denk dat ik nog wat ga blijven zitten in mijn trade.

  Maar zo zie je dat je niet altijd tegen de trend in moet handelen als je gebruik maakt van tegen-de-trend-ingaande indicatoren. Bovendien mag je niet vertrouwen op één enkele indicator. Je kan er ook gebruik van maken om trendvolgend te beleggen en je instap- en uitstapogenblik te optimaliseren.

  #link naar dit bericht
  Luc lcdnlf
  Luc lcdnlf
  Bijdrager

  Vergeten bij vorig bericht

  Attachments:
  optie_spectrum.jpg

  #link naar dit bericht
  Luc lcdnlf
  Luc lcdnlf
  Bijdrager

  Je moet het mij aub niet kwalijk nemen. Ik ontdek nog een fout die er zeker uit moet. Ik vraag aan Satilmis het bestand met de fout te verwijderen en het juiste ter beschikking te stellen. Ik heb gezien dat Satilmis aanvaardt dat ik het volledige bestand ter beschikking stel. Dat is dan een bijkomend voordeeltje.

  #link naar dit bericht
  Satilmis
  Satilmis
  Sleutelbeheerder

  Luc, bedankt dat je dit wilt delen. Hierbij het bewerkte excel sheet.

  Attachments:
  cloud_AEX.xlsx

  #link naar dit bericht
  Luc lcdnlf
  Luc lcdnlf
  Bijdrager

  Ik heb het foutieve bestand verwijderd, zodat er geen verwarring meer kan ontstaan.

  #link naar dit bericht
  Luc lcdnlf
  Luc lcdnlf
  Bijdrager

  Dit schreef ik aan een vriend ivm het optiespectrum:

  Beschouw het optiespectrum als de slinger van een klok. Als hij op zijn uiterste punt is wil die terugkeren naar het midden, zijn nulpunt waar hij kan “rusten”, waar hij hangt als hij niet meer zou bewegen. Het optiespectrum kan van -3 over 0 naar +3 en terug “slingeren” Van -3 naar 0 is er kans op stijgende koers, van 3 naar 0 is er kans op dalende koers. Er zijn twee elementen die de waarde bepalen van het optiespectrum, de volatitliteit en de koersevolutie. Daardoor kan het zijn dat om een meer evenwichtige waarde te krijgen, het voldoende is dat de koers niet daalt of stijgt, maar in gelijk blijft in de tijd. Je mag dus niet enkel en alleen op het optiespectrum vertrouwen. Het is een bijkomend hulpmiddel. Wat je wel kan doen is wachten met aankopen tot het optiespectrum een meer evenwichtige waarde dan 3 geeft.

  In de rechterbenedenhoek van het rapport (de blauwe vakjes) vind je voortaan informatie over historische volatiliteit en het optiespectrum en de TD Sequential indicatator, waar ik nu niet over gesproken heb. Als je die niet bestudeert hebt, negeert die indicator, want het is een contra-indicator en kan dus voor verwarring zorgen.

  Meer informatie kan je in dit schitterend eboekje over opties vinden vanaf pagina 164 http://www.vnoort.org/documents/Optieboek.pdf

  #link naar dit bericht
  Vincent
  Vincent
  Bijdrager

  Beste Luc,

  Interessant artikel. Ik was al geruime tijd lid voor het ontvangen van de artikelen, maar nu ook inlogcode aangevraagd om te gaan ‘stoeien’ met jouw indicator.
  Overigens de link naar het ‘optieboek’ werkt niet (althans niet bij mij)

  Gr. Vincent

  #link naar dit bericht
  Avatar
  cornelis
  Bijdrager

  buitengewoon mooi item dat nader onderzoek vraagt. maar zoals aangegeven werkt de link niet.

  mvg
  Cornelis

  #link naar dit bericht
  Vincent
  Vincent
  Bijdrager

  Hier staat overigens het script zoals gemaakt voor Wallstreet en Alex Pro. Geen flauw idee of het correct is, maar het lijkt er wel sterk op en geeft ook een vrij grote hoeveelheid foute trades zoals jij zelf al aangaf. Derhalve benieuwd naar jouw toevoeging.
  Vanuit jouw Excel bestand kom ik er niet uit om eerlijk te zijn (onkunde gok ik zo).

  http://ta-script.com/forum/viewtopic.php?t=911&highlight=demark

  #link naar dit bericht
  Luc lcdnlf
  Luc lcdnlf
  Bijdrager

  Ik heb het optieboek op de site gezet, aangezien de link niet lijkt te werken.

  Dan nog een woordje over de contrair-indicatoren, het optie spectrum en de TD Sequential indicator.

  Als voorbeeld gebruik ik de Baltic Dry Index. Veronderstel even dat dit een aandeel of grondstof is en dat je overweegt vanwege alle trendvolgende indicatoren om short in te stappen.

  De grafiek geeft aan dat de koers verder kan dalen, want de koers zit onder de cloud, de MA20 is dalend, de koers zit onder de MA20, de lagging line zit onder de koers en onder de MA20 enz. Mijn rapport geeft 80% daling en 20% stijging. De trendrichting laat ook een daling zien. Het enige signaal dat je krijgt dat op een stijging zou kunnen wijzen is dat de koers tegen de onderkant van de Bollinger band aan zit.

  Kijk nu naar de contrair-indicatoren op afbeelding BDI3. Je ziet dat het optiespectrum op -3 staat, waar zijn rustpunt 0 is. Bovendien geeft de TD Sequential indicator een “buy long” signaal.

  Nu is geweten dat 70% van de signalen die door de Sequential worden gegenereert juist zijn. Alleen kunnen er zich drie situaties voor doen. De daling kan zich voortzetten, maar minder uitgesproken, de koers kan zijwaarts bewegen en de koers kan stijgen. Als je dus long instapt, heb je 70% x 33% kans op winst. Dat is welgeteld 23%.

  Maar ikzelf kan wel besluiten dat het nog niet het juiste ogenblik is om short in dat aandeel of die grondstof in te stappen. Eerst even kijken wat de koers gaat doen.

  Om succesvol de BDI te traden is er meer kennis en informatie nodig dan wat hier ter beschikking is.
  Attachments:
  Optieboek.pdf
  BDI01.jpg
  bdi02.jpg
  BDI04.jpg
  bdi03.jpg

  #link naar dit bericht
  Luc lcdnlf
  Luc lcdnlf
  Bijdrager

  Vincent72,

  Ben je er al een beetje uit wijs geraakt? Stel anders specifieke vragen. Als ik kan beantwoord ik die met het grootste plezier

  #link naar dit bericht
  JanS
  JanS
  Bijdrager

  Mooi werk Luc!
  Je weet een en ander mooi te combineren tot een werkbaar geheel.
  Ik gebruik ook al langere tijd indicatoren van DeMark.

  Ik weet nog dat door dat stukje Ruud van Megen destijds ook geïnteresseerd raakte in de indicatoren van DeMark.
  Vriendelijke groet,
  JanS 😉

  #link naar dit bericht
  Vincent
  Vincent
  Bijdrager

  Beste Luc,

  DeMark is voor mij relatief nieuw en bijvoorbeeld zijn Range Expantion Index gecombineerd met een MSL geeft al interessante resulaten voor mij.
  Hoe genereer jij nu je dagelijkse nieuwe resulaten. Haal jij data vanuit een programma zoals Ninja?
  Ik ben in jouw ‘woud’ van data aan het zoeken waar de ‘nieuwe’ data ingaat en ‘veranderde’ inzichten uitkomen…
  Misschien ben ik wel te veel opzoek naar KISS oplossingen (wat anders geïnterpreteerd moet worden dan lui overigens) 🙂

  Suc6. Vincent

  #link naar dit bericht
  Luc lcdnlf
  Luc lcdnlf
  Bijdrager

  Vincent,

  In tabblad "AEX" komt de rauwe data en het bijhouden van de twee tellers die ik nodig heb. Dat doe ik handmatig en dat vraagt elke dag veel tijd. Ik houd vijf waarden dagelijks bij en 55 waarden wekelijks. Zie afbeelding vincent01

  In tabblad "grafieken dag" en "grafieken week" wordt de meest recente data hernomen via formules, zodat de grafiek en de data automatisch wordt bijgewerkt. Zie afbeelding 02

  In tabblad "grafieken dag" alleen wordt de TD sequential berekend in kolommen zie afbeelding GE tot GL zie afbeelding 03

  In tabblad "grafieken week" wordt eerst het cijfermateriaal omgezet van EOD naar End Of 4 Days Dat zie je in afbeelding 04 en gebeurt in vijf blokken die blauw gekleurd zijn (open, hoog, laag, slot, en volume).Dat cijfermateriaal resulteert wordt hernomen in kolommen bx tot cb. Dat cijfermateriaal wordt de basis van alle berekeningen. zie afbeelding 05

  De TD Sequential wordt berekend in kolommen hg tot hn. zie afbeelding 06.

  Je vindt in tabblad trendrichting en misschien ook in tabblad grafieken week in lijn 45, kolommen bx tot cb een fout 1128 moet zijn 128.

  Is hiermee je vraag iets of wat beantwoord?


  Attachments:
  vincent01.jpg
  vincent02.jpg
  vincent03.jpg
  vincent04.jpg
  vincent05.jpg
  vincent06.jpg

  #link naar dit bericht
  Avatar
  Johan
  Bijdrager

  @vincent72 wat is een “Range Expantion Index en een MSL”?

  #link naar dit bericht
  JanS
  JanS
  Bijdrager

  In de TKA van Mei-2007 staat een heel mooie omschrijving van de Range Expansion Index:
  Quote:
  De Range Expansion Index (REI) van Thomas R. DeMark is een oscillator die de prijsbeweging van een dag relateert aan de prijsbeweging van meerdere dagen geleden.
  Waar de gemiddelde oscillator verschil noteert met een direct voorliggende periode daar omzeilt de REI de misleidende korte termijn bewegingen die zo vaak de oorzaak zijn van een vroegtijdig en onbetrouwbaar signaal.
  Op die manier levert REI betrouwbaarder signalen juist op momenten wanneer de oscillator in een tradingrange het waardevolst moet zijn voor een handelaar.
  Unqoute
  Eén en ander staat uitvoerig door DeMark beschreven in zijn boek ‘New Market Timing Techniques’
  *
  MSL zal de afkorting zijn van ‘Moving StopLoss’, een bewegende stoploss waarbij geprobeert wordt zoveel als mogelijk is van de gemaakte winst te beschermen.
  .
  Vriendelijke groet,
  JanS 😉

  #link naar dit bericht
  Avatar
  Johan
  Bijdrager

  Jan, bedankt voor je heldere uitleg. Ik lees je updates met veel plezier! (ook snap ik het niet altijd 😉 )

  #link naar dit bericht
  Satilmis
  Satilmis
  Sleutelbeheerder

  Luc, een lezer heeft mij dit mailtje gestuurd over je artikel.

  Maar ik kan met het artikel niets omdat het een erg onoverzichtelijk artikel is: van alles staat door elkaar en vergeten stukjes.
  Wilt u vragen aan de schrijver van het artikel over DeMark om er één overzichtelijk artikel van te maken?
  Dan wordt het een stuk leesbaarder!

  Volgens mij maken zachte heelmeesters…etc. Dus als lezers het niet begrijpen of opmerkingen hebben achten wij dat welkom.

20 berichten aan het bekijken - 1 tot 20 (van in totaal 47)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Back To Top
×Close search
Zoeken
LAAT ME U HELPEN