Forum › Forums › Technische analyse › Market Profile
Tags: Market Profile, Technische analyse
Dit onderwerp bevat 2 reacties, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door Geert 14 jaren, 3 maanden geleden.
-
AuteurBerichten
-
3 oktober 2010 om 15:27 #link naar dit bericht
Market Profile,
Een beetje een ondergeschoven kindje in de analyse van elke dag bij de meeste beleggers.
Market Profile geeft ‘de waarde’ weer, en dat is toch wat we meestal willen weten ?
We willen toch niet meer betalen dan ‘de waarde’, of minder ontvangen dan ‘de waarde’ ?Het ‘stukje’ moet u zien als een inleiding tot …
Om Market Profile weer wat meer onder de aandacht te brengen heb ik er een paar woorden overgeschreven en staat er inmiddels op ta-script.com een aantal market-profile indicatoren ter beschikking voor diegene die nu wel eens wil weten wat de waarde is van datgene waar hij/zij zijn/haar centen instopt, in plaats van ‘zomaar wat te doen’. ;).
Market Profile
03-Oktober-2010
In dit werkstukje de eerste stapjes op het gebied van Market Profile.
Wanneer u een begin wilt maken met Market Profile, of er kennis mee wilt maken is dit stukje wellicht een erste aanzet daartoe; veel leesplezier.
***
In het kleine werkstukje Gauss-verdeling haalde ik de overeenkomst tussen onder andere het koersverloop, de MarKet -Profile en de Gauss-verdeling aan. Nu zal de markt meer niet dan wel de normale Gauss-verdeling curve volgen, maar market Profile geeft wel keurig een blik op hoe de verdeling dan wel is op het toegepaste tijdframe.Dhr. P. Steidlmayer heeft jarenlang onderzoek verricht omtrent de Market Profile grafiek, maar trok na jarenlang onderzoek de conclusie: ‘De markt voorspellen lukt echt niet, je moet werken met de gegevens op het moment dat die gegevens daar zijn.
De Market -Profile grafiek levert ons deze gegevens op omtrent het handelen van de handelaren op de beurs maar dan op een andere wijze dan we bijvoorbeeld vinden in de candlestick of slotkoers grafieken.
In de future handel wordt vaak gewerkt met intrday 30-minuten grafieken in deze methode, maar Market-Profile is toebasbaar op elk tijdframe.
En in de vorige twee zinnen staat dan ook exact wat Market Profile is/doet, het is een andere manier van het weergeven van de koersgrafiek.
Door deze andere wijze van weergeven van de koersen ten opzichte van de tijd in de grafiek worden weer andere dingen zichtbaar die je bijvoorbeeld in een slotkoers grafiek niet zo snel zou zien.
.
Ik maak vandaag een begin met market Profile en breidt dat in de toekomst gewoon verder uit met patronen die in de
Market-Profil techniek –> Market-Profiles worden genoemd.Op http://www.ta-script.com staat de ta-script-programma-code welke bruikbaar is in Alex-Pro en WallStreet , meer en minder uitgebreide versies met elk een iets ander ‘voorkomen’ in de beedschermweergave. Ik gebruik hier de basic versie, die werkt met strepen in plaats van met letters.
*
Tsja, hoe begin je met een uitleg …. laten we gewoon met de grafiek beginnen in plaats van met de theorie, en de theorie er in de loop van de tijd telkens een beetje bij halen. Ik pak gewoon de eerste grafiek die op dit moment in mijn blikveld staat. De AEX -index op basis van 15 minuten, ik heb behalve de koers even alle indicatoren en getekende lijnen verwijderd.Grafiek 1:
Laten we nu dezelfde koers grafiek
eens weergeven via Market Profile, en dan voor de datums 9 en 10 September.
.
Grafiek 2:In grafiek 2 ziet u de MP op basis van 15 minuten voor de laatste twee dagen van vorige week, 9 en 10 September. In de standaarduitvoering van Market Profile wordt de grafiek weergegeven door middel van letters, op basis van een 30 minuten grafiek. Zo wordt voor het tijdvak 08:00 tot 08:30 uur de letter A gebruikt. Deze letters noemt men TPO. TPO staat voor -> time price opportunities in de terminologie van Steidlmayer, Jones ( een andere expert op dit gebied) noemde het -> That Price Occured. De koersrange in dit tijdvak wordt dan weergegeven door allemaal letters A in dat gebied te plaatsen.
De volgende 30 minuten wordt dan weergegeven door de letter B enzovoorts totdat de beurs sluit. De letters worden telkens geheel links uitgelijnd. De opbouw ziet er dan als volgt uit:
Grafiek 2a:Links in grafiek 2a ziet u de letters verschijnen afhankelijk van de gelopen koers, en rechts in de grafiek ziet u dat de letters links uitgelijnd zijn. In grafiek 2 ziet u in principe hetzelfde, maar de letters zijn vervangen door korte horizontale lijntjes. Dit geeft een wat rustiger beeld en ruimte om andere indicatoren erin weer te geven.
Des te langer het horizontale lijntje van die dag, des te meer heeft de handel zich geconcentreerd op dat koersniveau, een belangrijk punt dus, de beleggers/speculanten vonden tenminste op dat moment dat niveau belangrijk. In de Market Profile analyse wordt de langste lijn het ‘Point of Control’ genoemd ofwel ‘fair value’ , POC. Ik heb even twee rode lijnen getrokken, op het niveau van 09-09 en 10-09, dat zijn concentratie punten waarop de koers de langste tijd rond dobberde, dus waar de beleggers zich het meest behaaglijk voelden, belangrijke punten kennelijk, anders hadden de beleggers/speculanten zich niet zolang rondom dat niveau opgehouden .. toch ? Anders gezegd: De koers werd op dat niveau door de meeste handelaren als ‘fair’ beschouwd.
Laten we de MP’s van deze week er even bij laten tekenen door het programma …
Grafiek 3:Ik heb het programma de MP’s van deze week er even bij laten tekenen. Voor elke dag een profile op basis van 15 minuten. Ik heb de zwee rode lijnen van grafiek 2, de concentratie punten, The Points Of Control’, ook even weer gegeven in grafiek 3. Ziet u hoe mooi de koers van vorige week donderdag en vrijdag steun boden aan de koers van deze week, en hoe mooi dat vorige week al werd aangegeven door deze Market Profile ? U ziet ook dat de grafiek van 10-September, vrijdag, een wat breder gebied heeft waarin de horizontale lijnen even lang zijn, dat is dus een wat breder steungebied dan de enkel lijn die ik getekend heb, een breder POC gebied.
Ofwel : –> lange lijnen
volgens deze weergave van de koers geven steun of weerstand niveaus aan voor de korte toekomst.
*
Laten we eens gek doen, en de Bell trend erbij tekenen in deze grafiek.
.
Grafiek 4:Kijk eens rustig en neutraal naar de kleurtjes van de Bell trend. U zal dan zien dat vaak al in het laatste kwartiertje de verwachting voor de volgende dag aardig in de richting zit. U ziet op deze wijze ook mooi het korte-termijn-trend verloop op zo’n dag. Een voordeel van de Bell trend ten opzichte van diverse andere indicatoren is ook dat de Bell trend niet naijlt, geen lag dus.
…
Tsjemig, in de grafieken 2-3-4
ontbreekt de koers,…. redt u het nog ..? .. 🙂 …
Even een grafiek met de koers erin.
Grafiek 5:U ziet hoe mooi het gebied van de Point of Control het gebied aangeeft waar steun mag worden verwacht. Hetzelfde gaat op voor weerstand.
.
*
IB
Nee, schrikt u niet, deze letters staan niet voor Inkomsten Belasting maar wel voor Initial-Balance. Het eerste uur van de
handel wordt Initial-Balance genoemd in de Market-Profile terminologie.
Vaak wordt het eerste uur van de dag de toon gezet voor het verdere verloop van de handel die dag. Wanneer de koersrange van
de Initial-Balance relatief groot is dan blijft het verdere koersverloop van die dag vaak binnen deze range. Bij een relatief kleine range van de
Initial-Balance daarentegen zal de koers vaak in een bepaalde richting
gaan bewegen. Voorbeeldje:
Grafiek 6:In grafiek 6 ziet u twee voorbeeldjes uit de 30 minuten grafiek van de afgelopen weken. In afbeelding A ziet een grote Initial-Balance, en de koersen blijven die dag binnen de koersrange van deze Initial-Balance.
In afbeelding B ziet u een kleine Initial-Balance, en u ziet dat de koers daarna in een bepaalde richting gaat bewegen.
.
U ziet dat de profielen die te zien zijn in de Market-Profile grafiek er telkens weer een beetje anders uitzien, en vaak niet voldoen aan de ideale verdeling zoals u kon zien in het stukje Gauss
*
Voordat we verder gaan moeten we ons het volgende goed realiseren: de basis gedachte achter de Market-Profile techniek is de idee van beurs verloop waarbij de waarde van ‘een aandeel van een bedrijf’ of grondstof of Index tot stand komt via vraag en aanbod …een soort van veiling.Wanneer deze waarde te laag is, zullen er kopers instappen en de waarde omhoog brengen. Wanneer de waarde te hoog is, zal er niet/weinig worden gekocht en zal de waarde dalen omdat de verkopers een koper zoeken.
Uiteindelijk onstaat er een niveau waarbij zowel de kopers als de verkopers zich ‘kunnen vinden’. Op dat niveau vindt dan de meeste
handel plaats, en zullen de meeste TPO’s te zien zijn, lange horizontale
lijntjes in de grafiek. Daarom is ook het verhandelde volume
op dat moment zo belangrijk, zie bijvoorbeeld de Market-Profile weergave van de FTI-Oktober van de AEX op 22-September-2010.Grafiek 7:
In grafiek 7 even het Future contract van de AEX zonder meerekenen van het volume. Laten we nu diezelfde grafiek weergeven, en het volume meenemen.
Grafiek 8:
In grafiek 8 ziet u de Market-Profile wanneer het volume wordt meegenomen in de berekening. Wanneer u grafiek 7 en 8 vergelijkt,dan ziet u dat grafiek 8 beter de Normale verdeling van Gauss benadert dan grafiek 7.
Er is ook een duidelijker POC (gebied) zichtbaar.Grafiek 8 is dan ook realistischer dan grafiek 7.
.
De redenen waarom de grafiek vaak afwijkt van de Gauss-kromme zijn zoals we zien o.a.:1.) Het gedurende de dag bekend worden van informatie die de koers beïnvloedt, dat kan zijn ‘echte informatie’ of soms manipulatie.
2.) Het ons- ‘de gemiddelde mens’-‘de kleine belegger’ – onthouden van cruciale informatie zoals het volume in de diverse indexen, terwijl die informatie wel aanwezig is bij de providers.
.
Wie goed naar grafiek 8 kijkt ziet dat het volume van het eerste uurtje erg laag is, de initial-balance heeft dan ook weinig waarde in deze grafiek. U ziet dat in grafiek 8 de lijntjes korter zijn in dat gebied dan in grafiek 7. Het gebruik van volume kort daardoor ook de lijntjes in. Wanneer u data gebruikt waarin geen volume aanwezig is moet u dat in uw achterhoofd houden!
.
De reden van deze tussen uitleg wordt duidelijk bij de uitleg van de diverse basis profiles.*
**
Voordat we aan de presentatie van de zes basis profielen beginnen moeten we nog een onderwerp behandelen wat de ‘Value Area’ wordt genoemd. U kent dit gebied al vanuit het eerder genoemde stukje Gauss.Het is dat gebied wat ligt tussen StandardDeviatie+1 en StandaardDeviatie -1.
Grafiek 9:Het punt van 460 gram is in principe het POC in de Market-Profile.
De 452 gram is de StandaardDeviatie-1–> SD-1. De 468 Gram is de StandaardDeviatie+1
–> SD+1
Het gebied nu tussen de SD-1 en de SD+1 wordt in de Market-Profile terminologie de “Value-Area” genoemd. De 444 gram en de 476 gram zijn zoals u weet natuurlijk de SD-2 en de SD+2.In het stukje Gauss liet ik u ook al zien dat we de Gauss-verdeling een kwartslag draaien omdat we in de koers-tijd grafiek nu eenmaal de koers op de Y-as hebben geplaatst.
Mooi hè die theorie, maar vindt je dat nu ook terug in de praktijk … want dat is wat telt ! Vaker dan u wellicht denkt. Ik zie hier op dit moment bijvoorbeeld de DAX future December-2010 -30-minuten grafiek op mijn scherm staan.
Ik plaats hem hieronder even voor u, en ik licht 14-September daar even uit.
Grafiek 10:
U herkent daarin natuurlijk de Bell-curve. Laat ik ‘m even intekenen voor u ….
Grafiek 11:
Ziet u de overeenkomst met de Bell-Curve, de Gaus-verdeling.
Laat ik u even vertellen wat u al wel weet–> niet elke dag zal zo mooi verlopen, maar 14 September in de DAX future deed dat wel 😉
Grafiek 10 en 11 zijn gemaakt met de laatste versie van market Profile 2 die te vinden is op het http://www.ta-script.com forum.
*
**
Profielen
Veel verschillende profielen zijn vaak onder te brengen in ”één van de Basis profielen”. We onderscheiden zes basisprofielen.Ik wil hier even opmerken dat Steidlmayer er vier in zijn werk gebruikt en Jones er zes in zijn werk gebruikt, en u zult af en toe best een profiel tegenkomen die net in geen van de zes hieronder gepresenteerde vormen valt.
.
De zes profielen die ik neer ga zetten met een korte uitleg zijn:
-> 1. Normal Variation
-> 2. Neutral
-> 3. Double Distribution
-> 4. Normal
-> 5. Non-trend
-> 6. Trend.
.
Bovenstaande profielen staanin de volgorde waarin deze het meest voorkomen in de S&P miniFutures. U begrijpt dat er nog veel meer
variaties mogelijk zijn. *
–> Normal Variation Day:
Grafiek 12:In grafiek 12 ziet u een ‘NormalVariation Day’ afgebeeld. (NVD)
De kenmerken van een NVD zijn een uitbraak uit de IB range naar één kant (extensie naar één kant van de IB range) en een vrij brede Value Area ( VA). De uitbraak uit de IB-range (extensie)mag zowel omhoog als om laag zijn.
.
–> Neutral Day:
Grafiek 13:Een Neutral Day (ND) heeft als kenmerk dat er extensies zijn aan beide zijden van de Initial Balance (IB). Op een Neutral Day heeft nog de koper
noch de verkoper de overhand. De range van de laagste koers van de
dag naar de hoogste keors van de dag, dagrange, is vaak groot.Veel profielen hebben geen tot weinig ‘voorspellende’ waarde’ voor de erop volgende dag. De Neutral Day is hierop een uitzondering.
Het is belangrijk waar het slot van deze dag valt.
Valt het slot van de dag naarbij een van de uitersten van het profile, dan volgt er meestal een continuatie van de koers in die richting de erop volgende dag. Valt het slot van de dag in het midden
van de dagrange dan is de verwachting voor de erop volgende dag neutraal.
*
–> Double Ditribution Day:
Grafiek 14:Nee, dit heeft niets met de versnellingsbak van uw kleine vrachtwagen te maken 😉 Het is in feite een type trend-dag Aan de IB ziet u dat er laag op de dag wordt geopend met de koers, er vindt daar rotatie plaats waardoor balans gebied 1 ontstaat.
Dan, gedurende de dag, vindt er ‘iets’ plaats, waardoor de beleggers een hogere waardering toekennen aan de onderliggende waarden; er wordt in kort tempo toegewerkt naar die hogere waarden waarna er een rotatie plaats gaat vinden op die hogere waarden welke als uitkomst balans gebied 2 heeft.
Tussen de twee distributie gebieden ziet u laag volume. Even ten overvloede, de koers kan natuurlijkook hoog openen die dag en later laag sluiten wat dan een trend omlaag aangeeft.
*
–> Normal Day:
Grafiek 15:Hoewel de naam van de dag anders doet vermoeden, komt dit type profile minder vaak voor dan verwacht. Het is een profiel met een kleine dagrange, en een kleine extensie.
*
–> Non-Trend Day:
Grafiek 16:Een dag die wordt gekenmerkt doordat de koers beweging van de hele dag binnen de Initial Balance blijft, geen extensies dus. Vaak is de dagrange klein. Een dag waarvan de Amerikanen vaak zeggen: ‘even the liars lose money’ 😉
*
–> Trend Day:
Grafiek 17:Een Trend Day is een dag met een grote dagrange, een smal profiel waarbij het slot ver boven de openingskoers ligt.
*
**
**
Eens even samenvatten wat we tot nu toe allemaal de revue hebben zien passeren …..
*
-> De market Profile bekijkt de handel gedurende de dag ( of welk ander tijdframe u hanteert ) als een veiling, een marktprijs (koers) die tot stand komt via vraag en aanbod. Market Profile probeert via de grafiek weergave die daarbij hoort deze veiling in beeld te brengen. De beleggers zijn constant op zoek naar de juiste prijs ( waarde ) van de onderliggende index/aandeel etc. Is de prijs te hoog dan zijn er op een bepaald moment geen kopers meer en daalt de prijs terug… Is de prijs te laag dan zijn er op een bepaald moment geen verkopers meer en stijgt de prijs weer… Dit vaak onder laag volume, dus een ‘dunne’ weergave in de Market Profile grafiek. Dat gebied waar de meeste handel plaats vindt, is dat gebied waar de beleggers de koers beschouwen als de ‘fair value’. In de Market Profile weergave van de koers grafiek wordt dit gebied met de letter VA ( Value Area ) aangeduid. De ‘fair value’ is dat gebied waar ruwweg 70% van de handel plaats vindt. Vaak ziet u dan ook de termen VAH en VAL weergegeven in die grafieken. VAH staat voor het hoogste punt van de Value Area, ofwel de bovenzijde van de 70% grens. VAL staat dan natuurlijk voor het laagste punt van die Value Area ofwel de onderzijde van die 70% grens. In de ideale verdelings curve ziet u een maximale high, en in de market Profile wordt die high het ‘Point of Control’ genoemd ( POC ), dat is het punt waar de meeste beleggers overeenstemming vonden, het punt waar de meeste handel plaats vond, het punt waar de meeste beleggers de ‘fair value’ dachten te vinden. Soms ziet u op een dag, of op de tijd termijn waarop u handelt meerde POC’s ontstaan ( grafiek 14 ). De handel (veiling) kan zich op het tijdtermijn waarop u handelt eerst bewegen rondom een bepaalde waarde, de POC, en later na bijvoorbeeld het bekend maken van koersgevoelige informatie naar een ander niveau bewegen waarna op dat niveau de nieuwe POC ontstaat. Op deze wijze kunnen er op bijvoorbeeld een intraday grafiek meerdere POC’s ontstaan. Het eerste uur van de handel is belangrijk voor intraday gebruik en wordt de ‘Intitial Balance’ ( IB ) genoemd. Is de Initial Balance relatief klein, dan mag een ‘uitbraak’ uit die range worden verwacht, zie bijvoorbeeld grafiek-17 hierboven. Is de Initial Balance relatief groot, dan zal de koers vaak verder die dag binnen deze range fluctueren, zie bijvoorbeeld grafiek-16.*
**
Dan heb ik nog niet behandeld de term:
Extensies, Rotatie en Overlay Demand Curve
.
Als eerste even: ‘Extensies’.
Het woord extensie zegt het al, het is een vorm van uitbreiding.
In dit geval een uitbreiding vanuit de Initial Balance.
Een Extensie kan leiden tot een nieuw concentratie punt , een nieuw POC. Een extensie kan ook kortstondig plaatsvinden waarna weer wordt terug gekeerd naar het VA gebied. Soms heeft een extensie slecht één enkele letter of streepje als weergave. De koers heeft zich slechts kortstondig op dat niveau bewogen. Dit wordt een single print ( Single Buying/Selling Tail ) genoemd, en heeft op zich voor de toekomstgeen enkele waarde, dit niveau werd door de beleggers als ‘unfair’ bejegend. , Rotatie is niets meer of minder dan de aankoop-verkoop van de diverse handelaren binnen een bepaalde range waardoor de diverse balans gebieden ontstaan zoals te zien in grafiek 14 hierboven. De term balans gebied is dat gebeid waarbij we in andere vormen van TA spreken van een zijwaarts koersverloop. Onbalans is dan dat gebied waarbij de koers zich verplaatst van het en blans gebied naar het andere blans gebied. Een balansgebied is die plek waar de Value Area ontstaat. * Overlay Demand Curve: Dat wordt onderandere in onderstaande stukjes uitgelegd. . ‘Technische en Kwantitatieve Analyse’ is een maandblad wat wordt uitgegeven door Reedbusiness.nl In het jaar 2008 werden verdeeld over de maanden Juni – Juli/Augustus – September en November/December enkele artikelen geschreven over Market-Profile door de heren Paul Menzing en Ed Kiers. Deze week kreeg ik toestemming van Dhr. Harry Geels om enkele passages over te nemen uit deze artikelen. In bovenstaand door mij geschreven stukje staat het begin van de basis van Market Profile uitgelegd, de heren Paul Menzing en Ed Kiers gaan er wat dieper op in. Ik quoteer enkele passages uit bovengenoemde artikelen, hun artikelen zijn echter veel uitgebreider. *Uit de Juni/Juli uitgave van 2008: De Market Profile-theorie definieert waarde. Het waardegebied bij Market Profile is het centrale deel, waar 70% van het handelsvolume zich bevindt ( Value Area). Market Profile onderzoekt het veilingproces als een manier om de futuresmarkten te begrijpen. Een serie concepten werd ontwikkeld om de marktstructuur te helpen meten en definïeren. Er zijn gebieden met balans ( in het koersverloop) , continueringpatronen, dagtypes, prijs-waardedivergenties,rangeverlengingen, time-framemarkten en nog veel meer. Dagtypes konden zich verheugen in de meeste aandacht van veel handelaren. Normale dagen hebben een uitgesproken Bellcurve, hetgeen wijst op een gebalanceerde markt. Trenddagen hebben twee of meer distributiegebieden. Zowel de CBOT, als Steidlmayer & Kroy, als Steidlmayer & Buyer, behandelden bepaalde aandachtsgebieden, maar geen van de publicaties had een index, dus het was moeilijk de ideeën alleen vanuit de tekst te volgen. Ten slotte combineerde Donald L. Jones alle drie de teksten in een ‘review’ en handleiding (Jones 1988), welke een index voor alle drie inhield en ook uitleg van definities en termen en een collectie van regels en observaties. Het basisconcept in Market Profile-analyse is om de handel vroeg in de dag te observeren en deze dan in een analytisch plaatje te passen, in een dagtype. Als de dag zich ontvouwt, wordt de handelaar verondersteld een handelspad te volgen: of ‘responsive buying/selling’, of juist ‘initiating action’. Responsive buying/selling is een veel gebruikte term binnen het Market Profile-jargon, het verwijst naar de actie die wordt ondernomen bij prijsextremen in een markt die in balans is. De responsive seller is actief aan de bovenkant van de range, de responsive buyer is actief aan de onderkant van de range. ‘Initiating action’ wordt gehandeld wanneer de markt niet in balans is, oftewel wanneer de markt in een trend is.
Studie door Labys & Granger (1970) gaf als uitslag dat futuresmarkten geen serïele dag-tot-dag correlatie hebben, en bovengenoemde onderzoekers kwamen bij studie van de Market Profile tot dezelfde concusie. . Door gebrek aan serïele dag-tot-dagcorrelatie kan nietworden verwachtdat het profiel van gisteren een voorspellende waarde heeft voor de dag van vandaag met betrekking tot richting of conditie. Maar elke dag is onderdeel van het grotere geheel. Of de markt nu zijwaarts beweegt in een tradingrange (balans), er is een aantal dagen nodig om zijn conditie te bepalen. Binnen een grotere tradingrange kan een variëteit aan handelsdagen bestaan van dag tot dag, maar als geheel genomen bepaalt een aantal dagen de markt. De individuele profielen of halfuurbars voor één dag tonen hoe de markt gewaardeerd wordt door de handelaren op die dag.. De volgende dag heeft weer andere lokale condities., waardoor de handelaren de markt net even anders waarderen. In een nontrending markt zal de optelsom, oftwel de ‘Overlay'( marktactiviteit over een bepaalde tijdsperiode ), de markt definiëren. Dit geeft de context van de markt waarin de activiteit van elke dag geïnterpreteerd kan worden. De Overlay Demand Curve is een grafische weergave van de lange termijndistributie, net zoals de Market Profile de distributie van één dag toont. De Overlay Demand Curve vormt de basis van wat Donald L. Jones noemt: Value Based Power Trading ( 1993), oftewel de volgende stap in ontwikkeling van Market Profile-trading. De Overlay voorziet in langetermijn distributie, de marktstructuur. Structuur kan zijn een eenvoudige, goed ontwikkelde nomaalverdeling, óf enkele seperatie distributies, óf een vorm die zo chaotisch is dat geen enkele zinnige conclusie getrokken kan worden. Begrip over de structuur leidt tot het vinden van de conditie van de markt, trending of nontrending. Zodra de makrtconditie bepaald is, kunnen waarde en referentiepunten gevonden worden en wordt de trader in staat gesteld handelsbeslissingen te nemen met een laag risico. * Uit de September uitgave van 2008: Key Reference Areas. In elke Market Profile-eenheid, of dt nu een daggrafiek is of een grafiek van vele weken, kunnen we ‘Key Reference Areas’ onderscheiden. Deze zijn: * Range extremen zoals de High of de Low van de dag, highs en lows van voorgaande dagen of high en low van composities; * Koersgebieden met hoog volume; * Enkelvoudige koersnoteringen; * koop-verkoop ‘staarten’; * de Value Area High; * de Value Area Low. Als we het dagelijkse tijdframe handelen, zijn onze referentiegebieden ( Key Reference Area, KRA) de gebieden van de vorige handelsdagen. Informatie van één tot twee voorgaande handelsdagen bevatten over het algemeen de beste handelskansen in het licht van de beste risico-winstverhoudingen. Meestal wanneer een KRA wordt bereikt, is het volgende KRA het risico voor de trade. Ook wanneer we accuraat kunnen identificeren wat de marktconditie is, kunnen we aannemelijk maken waar de volgende KRA’s liggen. Onthoud dat het altijd belangrijk is om zover mogelijk terug in een relevant tijdframe de anlyse te beginnen. Laten we het hier wat uitgebreider over hebben, want het identificeren van de relevante achtergrond is kritisch bij het determineren van de KRA’s. Een dagelijkse barchart is erg effectief in het bepalen van elke verticale of horizontale koersontwikkeling. We kunnen de trends van een groot aantal handelsdagen zien op een dagelijkse grafiek en met een klein beetje oefening wordt het duidleijk waar potentieel belangrijke swing highs en swing lows zijn gelokaliseerd en in welke fase van ontwikkeling de markt is. * ** We zijn altijd alert op het einde van een cyclus of fase van Market Development en het begin van een nieuwe. Zodra we de signalen krijgen van een volwassen gebied van balans of equilibrium ( evenwicht) , worden we alert op het ontstaan van onbalans of verticale beweging om deze te herkennen als primaire status van de markt.
Een volwassen balans heeft drie constante karakteristieken:
1) Het gebied vertoont zeer vaak de Bell-vorm van een statische distributie;2) Het heeft een uitgesproken gebied met hoog volume;
3) De Value Area, waarin zich 70% van alle trades bevinden, is gelokaliseerd in het midden van de range.
Wat vervolgens op de koersgebieden met hoog volume van een volwassen periode van balans gebeurt, wordt in toenemende mate belangrijk.
De hoog volume gebieden worden vervolgens Key Referance Areas (KRA).
Ook de extremen van de Value Area zijn KRA’s wanneer de periode van blans volwassener wordt. Koersbewegingen rond deze extremen dient men nauwlettend te monitoren voor uitbraak signalen. Zodra de onvermijdelijke break-out zich voordoet, wordt Value Area in de richting van de trend een belangrijke steun of weerstand.
*
Uit de November-December uitgave van 2008:
Enkele feiten:
** De twee primaire fasen van Market Development zijn balans en onbalans.** De markt vormt de high of de low van de dag in de eerste 30 minuten van de handel in 42% van de tijd.
** De high of de low van de dag wordt in 65% van de gevallen gevormd in de eerste 60 minuten van de handel.
** Verlenging buiten Initial Balance
periode is zeer waarschijnlijk, namelijk in 95% van de gevallen.
** Elke high of low van de dag wordt zeer vaak gevormd bij een Market Profile-referentiepunt.
** Een 10-daags Average True Range kan behulpzaam zijn.** Herkenning van ‘longer
term’-ontwikkeling ( relatief bekeken) biedt een bijzonder nuttig handvat
tot het bepalen van tradelocatie en onderliggende toon van de markt.Idealiter willen we strategieën ontwikkelen die ons in staat stellen voordeel te halen uit de twee primaire fasen van de Market Development:
Balans en Onbalans.
Deze twee fasen dienen natuurlijk verschillend behandeld te worden.
*
**
Karakteristieken van Onbalans** Onbalans begint vanuit een volwassen balans.
** Onbalans begint vaak met hoog volume.
** Zolang een secundaire (‘intermediate’) trend onderweg is, zullen retracements een balansgebied vormen die kort van duur is en waarvan de break-out in de richting van de trend is.
.
Karakteristieken van Balans:
** Het vormt vaak de Bell-Curve van een Statische distributie;
** Het heeft een uitgesproken gebied van hoog volume op de horizontale (tijd) as. ** De Value Area is geconcentreerd rond het middelpunt van de range.
.
..
Al die tekst … pfff, tijd voor een grafiekje 😉
Grafiek 18:Links in grafiek 18 ziet u een zijwaartse beweging in de daggrafiek van de AEX, Maart-April 2010. Een zijwaartse beweging wordt zoals u
weet in de Market Profile “Balans” genoemd, zie de tekst hierboven.
In het midden van grafiek 18 herkent u ongetwijfeld de Bell curve, één van de kenmerken van Balans .Rechts in grafiek 18 ziet u hoe balans vroeg of laat omslaat in onbalans.
Laten we even verder gaan met tekst ..
😉
.
Algemene regels:
Vanuit het perspectief van pragmatische toepassing van deze informatie, onderstaand een aantal algemene regels:
** Zodra er een initieel signaal is dat een trend is begonnen, zal elk rustgebied in de trend duidelijk markeerbare ranges hebben.** Op dagen die sterk tegen de trend ingaan, heeft trading in de richting van de trend op een KRA een hoge kans van slagen.
** Markten eindigen normaliter niet met een V-bodem of inverse V-top. Kleinere balansgebieden in een grotere trend die tegen de trend gebroken worden, waarschuwen voor verandering van de grotere trend.
** Het voordeel van handelen met een richtingstrend ligt in het gegeven dat er niet meer risico is, maar wel meer potentieel.
**
*
De beste trades vinden plaats op de extremen van een wijde Initial Balance Area, de 10-daags ATR, de high of de low van: de vorige dag, een compositie van meerdere dagen, een 30- of 60- minuten grafiek.Waarom is dat zo ?
Omdat we bovenstaande KRA’s kunnen identificeren, kunnen we ook het potentiële rendement voor elke trade identificeren als wel het potentiële risico. De ideale strategie houdt het achter elkaar leggen van zoveel KRA’s als mogelijk in en het begrijpen van het risico van elke trade.
Begrip van het feit dat de beste trades zich voordoen op de extreme waarden, en het kunnen identificeren van extremen gekoppeld aan begrip van Market Development dat de context levert, zijn de ingrediënten van een krachtige strategie.
.
Einde Quotes vanuit het maandblad:
‘Technische en Kwantitatieve Analyse’ uitgegeven door reedbusiness.nl
.
..
…
Ik ga nu een einde breien aan dit eerste stukje uitleg omtrent market Profile. In bovenstaand werkstukje heeft u de inleiding tot market Profile analyse kunnen lezen.Het is mogelijk dat u na het lezen van bovenstaand werkstukje wat meer wilt weten omtrent deze vorm van analyse.
.
Onderstaande boeken en websitelinks
kunnen u daarbij behulpzaam zijn:
* http://www.cbot.com/cbot/docs/handbook.pdf
(1984)
Market and Market Logic ( Steidlmayer
and Koy , 1986)
Mind over Markets ( Jones Dalton 1990)
Value Based Power Trading ( Donald L.
Jones 1993)
Practical Trading Applications of
Market Profile ( Tom Alexander 2008)
http://www.cisco-futures.com
http://www.alexandertrading.com
http://www.JSTAS.com/market_profile.htm
( de eerste stapjes richting Market Profile)
.
Software voor W$ en ALex Pro -> http://www.ta-script.com
kies op het forum daar voor vraag en antwoord, en kies boven in het beeld
voor zoeken en type in: Market Profile.
.
..
Toen ik wat op het toetsenbord aan het
spelen was en per ongeluk intikte:
http://anonym-to.com/?http://rapidshare.com/files/101102360/STOM.rar.html
kwam daar ineens een downlink tevoorschijn voor de tweede
editie van het boek van Steidlmayer en Hawkins getiteld: ‘Trading with
Market Profile’ uitgave 2003 door John Wiley & Sons, Inc.
Dus wanneer u zich wilt verdiepen voor een koopje 🙂
.
Vragen mogen naar Jan@JSTAs.com
Liever niet meer dan één vraag per e-mail, anders is de
kans erg groot dat er nooit antwoord komt 😉
.
Veel succes !
.
Vriendelijke groet,
JanS 😉
.
Disclaimer:
Bovenstaande zijn slechts ideeën, verwachtingen en hersenspinsels. Ze
hoeven dan ook helemaal niet te kloppen met de werkelijkheid. Handelen
met deze gegevens op de beurs is derhalve voor eigen risico, en wordt
afgeraden. U kunt daarbij al uw geld verliezen, en meer dan dat !!http://www.jstas.com/market_profile.htm
Attachments:
Balans_AEX_vb.PNG3 oktober 2010 om 16:08 #link naar dit berichtMooi werk Jan!
Het is zeker de moeite waard om ermee aan de slag te gaan. Ik gebruik de grafiek ook regelmatig om steun en weerstand te bepalen.
Bedankt!
-
AuteurBerichten
Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.