Forum › Forums › Dagelijkse discussie › Dinsdag 14 december
Dit onderwerp bevat 3 reacties, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door Satilmis 14 jaren geleden.
-
AuteurBerichten
-
13 december 2010 om 22:12 #link naar dit bericht
De bedoeling van deze draad is om elkaar te informeren over actualiteiten die de beurskoers(en) kunnen beïnvloeden. Als ik informatie plaats die uit zijn context is getrokken of onjuist is geïnterpreteerd, dan is een reactie welkom. Kortom, via deze draad informeren we elkaar en houden we de bezoekers van dit forum scherp.
Berichten die de beurs of de koers van een beursfonds in beweging kunnen zetten
Plan van ING valt slecht bij Moody’s
LONDEN (AFN) – Het plan van ING om te komen tot twee aparte beursgangen voor de verzekeringsactiviteiten valt slecht bij de internationale kredietbeoordelaar Moody’s, die de waardering over de toekomst van het Nederlandse concern neerwaarts heeft bijgesteld.
ING moet na de omvangrijke staatssteun tijdens de financiële crisis van de Europese Commissie belangrijke onderdelen van het concern, waaronder de verzekeringsactiviteiten, verkopen. Vorige maand maakte ING bekend dit te willen doen door het creëren van een Amerikaans en een Europees bedrijf met elk een eigen beursnotering. Dit was voor Moody’s aanleiding om ING opnieuw te beoordelen. Moody’s hield er voordien rekening mee dat de Amerikaanse tak verkocht zou worden aan een onderneming met een hogere kredietwaardigheid en niet met een beursgang.
Zou de neerwaartse bijstelling van Moody’s leiden tot een lagere koers van ING of hebben kredietbureau’s hun geloofwaardigheid verspeeld tijdens de kredietcrisis?
We komen er snel achter.Europa is dom bezig
FRANKFURT (AFN) – De Europese Centrale bank (ECB) heeft vorige week voor 2,667 miljard euro aan staatsobligaties opgekocht. Dat was 700 miljoen euro meer dan in de voorgaande week, zo maakte de centrale bank maandag bekend.
De inkoop van staatsobligaties bereikte daarmee het hoogste niveau sinds eind juli, toen de ECB wekelijks voor 4 miljard euro aan schuldpapier van lidstaten overnam. De ECB heeft inmiddels in totaal ongeveer 72 miljard euro uitgegeven aan de opkoop van staatsobligaties van eurolanden.
De ECB introduceerde de onorthodoxe maatregel eind mei om de handel in obligaties van de zwakkere eurolanden aan de gang te houden. In de eerste week werd voor 16,5 miljard euro aan obligaties overgenomen, maar de aankopen vielen eind oktober stil. Na de escalatie van de financiële problemen in Ierland heeft het programma een nieuwe impuls gekregen.
De ECB maakt niet bekend van welke landen het obligaties opkoopt. Alom wordt echter aangenomen dat het vooral om staatsleningen van Griekenland, Ierland en Portugal gaat.
Vroeger waren de Chinezen de gootste opkopers van staatsobligaties, tegenwoordig doen de FED en de ECB lekker mee. Ik vraag me af of dat goed is voor de obligatiemarkt. Iemand een idee daarover?
WTO keurt heffing VS op Chinese banden goed
GENEVE (AFN) – De Verenigde Staten hebben de internationale handelsregels niet overtreden met hun importtarief op Chinese banden. Dat heeft de Wereldhandelsorganisatie WTO beslist, zo werd maandag bekend.
De VS kondigden in september 2009 aan de invoerbelasting op banden uit China te verhogen om de eigen industrie te beschermen. Een kwaad China diende daarop een klacht in bij de WTO. Die oordeelde echter dat de heffing niet betekent dat de Amerikanen hun internationale verplichtingen verzaken.
,,Dit is een grote overwinning voor de Verenigde Staten en vooral voor de Amerikaanse arbeiders en ondernemingen”, aldus de Amerikaanse WTO-vertegenwoordiger Ron Kirk.
Vreemd, dat een invoerbelasting mag worden geheven om de eigen industrie te beschermen. Dit kan leiden tot een relletje die een deel van de exporterende bedrijven zal treffen.
‘Europa is dom bezig’
DEN HAAG (AFN) – Europa staat een oplossing voor de eigen schuldencrisis in de weg door zich alleen druk te maken om het bestraffen van de zwakkere landen. Dat zei hoogleraar internationale economie Paul de Grauwe maandag tegen het ANP. ,,Europa is dom bezig. Om de paniek te beteugelen moeten de landen nu juist laten zien dat ze in hetzelfde schuitje zitten en dat ze voor elkaar opkomen.”
De Grauwe vindt dat de Europese leiders die eind deze week overleggen over de problemen in de eurozone twee belangrijke beslissingen moeten nemen. ,,Het reddingsfonds moet worden verdubbeld en er moeten euro-obligaties worden uitgegeven.”
Hij beseft echter dat de kans hierop nagenoeg nihil is. Vorige week gaven Duitsland en Frankrijk na een voorbereidende bijeenkomst al aan niets in die maatregelen te zien. ,,Op één stap van de afgrond wil men in Europa wel actie ondernemen, maar de storm is nu weer even geluwd, dus wordt er rustig gewacht op de volgende schok”, stelde de hoogleraar van de universiteit van Leuven.
Dit betekent waarschijnlijk aanhoudende druk op de euro. We wachten op het volgende land dat in de problemen raakt.
Nederlanders weer massaal op kerstvakantie
LEIDSCHENDAM (ANP) – Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) verwacht dat ongeveer 800.000 Nederlanders tijdens de kerstperiode op vakantie gaan. Van hen vieren er 350.000 de vakantie in eigen land.
Dit jaar heeft in alle regio’s van het land de kerstvakantie plaats van zaterdag 18 december tot en met zondag 2 januari. Hoewel dit keer zowel de kerstdagen als Oud en Nieuw in een weekeinde vallen worden er ongeveer evenveel vakanties ondernomen als vorig jaar.
In eigen land is vakantie in een huisje of een vakantiebungalow veruit het meest populair. Meer dan de helft kiest daarvoor. Ongeveer 30 procent kiest voor een hotel. Duitsland de meest populaire buitenlandse bestemming, aldus het NBTC.
Er is rond de kerstdagen toch al weinig te beleven op de beurzen. Professionals sluiten immers voor de kerst hun boeken. Nu er helemaal niemand is dan kan de beurs wel sluiten.
Ontwikkelingen die de beurs in positieve of negatieve zin kunnen beïnvloeden
Financiële Agenda 14 december 2010 (bron: FD.nl)Tijd ——– Betreft => Onderwerp
1:01 ——– Verenigd Koninkrijk => RICS-rapport huizenprijzen november
1:30 ——– Australië => in aanbouw genomen woningen 3e kwartaal
5:30 ——– Japan => industriële productie oktober (def.)
7:30 ——– Frankrijk => inflatie (cpi) november
7:30 ——– India => groothandelsprijzen november
8:00 ——– Carpetright (VK) => halfjaarcijfers
8:15 ——– Euroforum => 8e congres ‘Telecom Time: trends, technology en new business’ (Rotterdam)
9:00 ——– 3W Power Holdings => buitengewone vergadering inzake wisseling van effectenbeurs
9:30 ——– Nederland => handelsbalans oktober
10:30 ——– Verenigd Koninkrijk => inflatie (cpi) november
11:00 ——– Duitsland => ZEW-vertrouwensindex december
11:00 ——– EU => industriële productie oktober
11:00 ——– Portugal => inflatie (cpi) november
11:00 ——– Oeso => werkloosheid oktober
11:00 ——– EU => ZEW-vertrouwensindex december
12:00 ——– Brazilië => detailhandelsverkopen oktober
13:30 ——– Verenigde Staten => NFIB-vertrouwensindex midden- en kleinbedrijf november
14:00 ——– Best Buy (VS) => derdekwartaalcijfers
14:00 ——– TUI (Dui.) => pers- en analistenpresentatie jaarcijfers 2009-2010
14:30 ——– Canada => arbeidsproductiviteit 3e kwartaal
14:30 ——– Verenigde Staten => producentenprijzen november
14:30 ——– Canada => leading indicators november
14:30 ——– Verenigde Staten => detailhandelsverkopen november
16:00 ——– Verenigde Staten => bedrijfsvoorraden oktober
16:30 ——– Tweede Kamer => alg.overleg Inburgering
17:00 ——– Broadcom (VS) => analisten- en beleggersdag
17:30 ——– Tweede Kamer => milieuregels windturbines
20:00 ——– PPG (VS) => analisten- en beleggerspresentatie
20:15 ——– Verenigde Staten => monetaire vergadering, rentebesluit14 december 2010 om 01:51 #link naar dit berichtING outlook omlaag naar negatief – Moody’s
AMSTERDAM (Dow Jones)–Kredietbeoordelaar Moody’s Investor Service heeft de outlook voor de verzekeringsactiviteiten van ING (INGA.AE) gewijzigd naar negatief van ontwikkelend. De ratings blijven ongewijzigd.
Moody’s verandert de outlook naar aanleiding van een aantal mededelingen van ING over de verzekeringsactiviteiten. Een daarvan betreft een nieuw ‘basisplan’ voor twee aparte beursnoteringen; een Amerikaanse en een Europese. Ook maakte ING aanzienlijke lasten bekend over het derde kwartaal van 2010 en verwacht dat eveneens voor het vierde kwartaal met betrekking tot de Amerikaanse verzekeringsactiviteiten. Het aandeel is maandag 0,1% hoger gesloten op euro 7,75. (LDF)
Dow Jones Nieuwsdienst: +31-20-5715200; amsterdam@dowjones.com
14 december 2010 om 13:47 #link naar dit berichtProducentenprijzen VS stijgen harder dan verwacht
14-12-2010 14:34:00AMSTERDAM (Dow Jones)–De Amerikaanse producentenprijzen zijn in november harder gestegen dan verwacht, blijkt dinsdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.
De producentenprijsindex (PPI) steeg in november met 0,8% ten opzichte van de voorgaande maand. Door Dow Jones geraadpleegde economen rekenden op een stijging van 0,6%. Het al eerder gemelde cijfer voor oktober bleef ongewijzigd op een stijging van 0,4%.
De kernindex, exclusief de volatiele prijzen van voeding en energie, steeg in november, conform verwachting, met 0,3%.
De energieprijzen stegen met 2,1% in november, na een stijging met 3,7% in oktober. De prijzen van personenauto’s stegen met 1,7%, na een daling van 3,0% in de voorgaande maand.
Producentenprijzen worden door de markten in de gaten gehouden, omdat ze een belangrijke indicator zijn voor de toekomstige ontwikkeling van de inflatie. De gedachte is dat hogere producentenprijzen worden doorberekend in de prijzen die consumenten moeten betalen voor het eindproduct.
—————
Nieuws
Detailhandelsverkopen VS stijgen sterker dan verwacht
14-12-2010 14:36:00AMSTERDAM (Dow Jones)–De detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten zijn in november sterker dan verwacht gestegen, blijkt dinsdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel.
Op maandbasis stegen de verkopen met 0,8%, terwijl vooraf door Dow Jones geraadpleegde economen rekenden op een stijging van 0,5%.
Exclusief autoverkopen stegen de verkopen met 1,2% tegen een stijging met 0,4% een maand eerder en een verwachte stijging met 0,8%.
Het cijfer voor oktober werd bijgesteld naar een stijging van de detailhandelsverkopen met 1,7%, van een eerder gemelde stijging van 1,2%.
De maandelijkse detailhandelsverkopen worden nauwlettend gevolgd door de financiele markten, omdat zij een indicator zijn voor de consumentenuitgaven.
-
AuteurBerichten
Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.