Tags: CFD's, forex, Renko, Renkologic, trading
Dit onderwerp bevat 13 reacties, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door Marcel van Vliet 11 jaren, 1 maand geleden.
-
AuteurBerichten
-
8 juni 2013 om 14:21 #link naar dit bericht
Hallo,
Mijn naam is Marcel van Vliet(51) en ben ik naast mijn baan als Operations Manager bij een certificeringsbureau een fervent trader/belegger. Mijn beleggingen voor de lange termijn heb ik in fondsen en aandelen en op de korte termijn trade ik CFD’s van commodities en indices en valuta’s. Als hobby schrijf ik hiernaast al sinds geruime tijd twee wekelijks een blog over alles dat met traden te maken heeft en hou hier een website (http://www.detrademanager.nl) over bij. Wellicht (en hopelijk) ken je mij als blogger en heb je mijn site wel eens bezocht. Via Twitter werd ik door collega traders op de kritische belegger attent gemaakt. Vooral de onafhankelijkheid en deskundigheid spreken mij aan omdat ik dit ook bij mijn eigen website als pijlers hanteer. Met Satilmis heb ik afgesproken dat ik mijn blogs voortaan ook in dit Forum mag plaatsen.
10 juni 2013 om 07:57 #link naar dit berichtEURO POND
Waarom het EUR/GBP pair op mijn watchlist staat.Het pair EUR/GBP behoord tot één van de meest verhandelde currency crosses. Dit pair dat de koers tussen de Euro en de Great-Britain Pound vertegenwoordigt, is te vinden op de watchlist van veel professionele traders. En niet zonder reden. Dit blog gaat over de redenen waarom dit pair ook is te vinden op mijn favorieten lijstje.
Zoals de meeste lezers wel zullen weten bestaat de indeling van de valuta paren uit drie categorieën. De majors, de crosses en de exotics. Voor de newbies onder de lezers, enkele voorbeelden. De belangrijkste major is het EUR/USD pair en het EUR/GBP pair is dus ook lid van de belangrijke crosses familie. Onder de exotics, zoals bijvoorbeeld het USD/MXN of USD/ZAR pair, vallen ook de pairs die commodity pairs worden genoemd, omdat deze nauw verbonden zijn met een belangrijke commodity of exportproduct van dat land. De Australische dollar met de USD (olie) dollar is hier een goed voorbeeld van. Deze koersen van deze pairs vertonen vaak grote overeenkomsten met de index voor grondstoffen prijzen, de CRB Index (Commodity Research Bureau).
Omdat de EUR/GBP niet direct verbonden is aan de US Dollar, heeft dit pair minder last van ingrijpende nieuws en datareleases uit de Verenigde Staten, met als gevolg dat de grafiek minder heftige koersbewegingen vertoond die vaak na een paar uur toch weer met de trend op gaan. Vooral na het sluiten van de London sessie blijft het pair vaak in een range, waarna het pas de volgende ochtend of na relevant nieuws of een datarelease weer in beweging komt.
Door deze minder grote koersbewegingen over de dag, gewoonlijk rond de 50 pips, is het iets gemakkelijker patronen te herkennen, maar blijven ook de meer recreatieve traders, die traden op korte, hoge stijgingen of dalingen, vaak weg van dit pair. Dit is de reden waarom je het pair vaak op de watchlist van professionele traders en analisten, zoals bijvoorbeeld Nico Bakker, tegenkomt.
De over het algemeen lage spread op het paar is de volgende reden waarom het aantrekkelijk is om de EUR/GBP te traden. Tel hierbij de verschillen in de economie van de Britten en de Euro zone, de rentestand tussen de Bank of England (BOE) en de Europese Centrale Bank (ECB) en het verschil tussen Britse- (gilts) en Duitse staatsobligaties bij op en je hebt nagenoeg een fundamentele analyse.
Het al of niet toetreden van de Britten tot de EMU (European Monetary Union) is de laatste reden om op dit pair te traden. Wanneer de britten alsnog overstappen op de Euro, zal de pond in waarde dalen. Zelfs een gerucht hierover brengt de koers al in beweging.
Het antwoord op de titel van dit blog is dan ook dat een relatief weinig beweegbaar, maar voorspelbaar redelijk trendvast pair in combinatie met een lage spread niet op mijn watchlist mag ontbreken.
Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.
Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, lees dan mijn boek
[center]‘TRADER MET OPGESTROOPTE MOUWEN’[/center]
volg mij op Twitter en bezoek mijn vernieuwde website DeTradeManager.nl. Op deze site vind je meer dan 500 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.
22 juni 2013 om 13:59 #link naar dit berichtIndicatoritis
Google de woorden ‘trading’ en ‘indicator’ en er ontvouwt zich zeker een jaar leesvoer over alle indicatoren die bij het traden kunnen worden gebruikt. De ene indicator, ook wel technische indicator genoemd, beloofd nog meer vernuft en betere resultaten dan de andere. De prijzen lopen hierbij op van gratis naar peperduur. In een eerder blog schreef ik al dat ik door de bomen (indicatoren) het bos (grafiek) niet meer zag en ineens was ik er ook klaar mee.
Indicatoren bleken voor mij niets meer dan mathematisch bewerkte weergaven van de prijsactie, die signalen weergeven die ook na voldoende oefening in verschillende grafieksoorten herkent kunnen worden.
[center]“>
[/center]
Op Investopedia vinden we een onderverdeling in vier basistypen indicatoren.Trend indicatoren, met als belangrijkste voorbeelden de Moving Averages (voortschrijdende gemiddelden), MACD en Parabolic SAR.
Momentum indicatoren, met als belangrijkste voorbeelden de Stochastics, CCI en RSI.
Volatiliteit indicatoren, met als belangrijkste voorbeelden de Bolinger Bands, ATR en de standaard deviaties.
volume indicatoren, met als belangrijkste voorbeelden de Chaikin Oscilator, OBV en de ROC.Naast deze onderverdeling kan er nog onderscheid worden gemaakt of een indicator, in goed Nederlands, lagging of leading is. Zowel de lagging als leading indicators hebben enige tijd nodig hebben om na het ontstaan van de prijs een berekening of bewerking te kunnen maken. Bekende lagging indicators zijn de Moving Averages en MACD. Bekende leading indicators zijn Stocastics en RSI die ook wel oscillatoren worden genoemd vanwege hun ‘slingerende’ karakter tussen boven- en ondergrens. Nadeel van deze laatste indicatoren is dat zij naast veel valse signalen, vaak een overbought, of oversold situatie laten zien terwijl de trend nog in volle gang is en de trader hierdoor aan het twijfelen kan worden gebracht.
Bij het gebruik van indicatoren schuilen nog een aantal gevaren. Vaak worden indicatoren gezien als ‘heilige graal’ waardoor deze geen hulpmiddel meer zijn, maar zij leidend worden bij het nemen van beslissingen. Een ander gevaar is analysis paralysis. Dit verschijnsel doet zich voor als indicatoren elkaar tegenspreken en de trader hierdoor wordt gedwongen om nog meer indicatoren toe te voegen om overtuigd te worden van het gelijk van de ene indicator ten opzichte van de andere en in de tussentijd de trade heeft gemist. Het laatste gevaar dat ik zo spontaan kan verzinnen is het ongeduld van een trader. Hiermee bedoel ik dat je vaak bij beginnende traders ziet dat als een signaal van een indicator te lang uit blijft, de trader overstapt naar een andere indicator, terwijl de eerste nog geen kans heeft gekregen zich te bewijzen of dat de trader er mee heeft leren werken.
Is er dan helemaal niets goed? Natuurlijk wel. Sommige traders zweren bij hun indicatoren en kunnen niet zonder. Het gebruik van één of enkele indicatoren kan zeker iets toevoegen als een aanvulling op je trading ideeën, of zelfs je onzekerheid iets wegnemen, zolang je ze op waarde inschat en de prijsactie leidend laat zijn bij je beslissingen.
Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.
Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, lees dan mijn boek
[center]‘TRADER MET OPGESTROOPTE MOUWEN’[/center]
volg mij op Twitter en bezoek mijn vernieuwde website DeTradeManager.nl. Op deze site vind je meer dan 500 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.
4 juli 2013 om 19:27 #link naar dit berichtHet ‘lezen’ van de markt
Eén van de vaardigheden die een trader zeker moet bezitten is het kunnen lezen van de markt. Voor beginnend traders is het zaak deze vaardigheid eerst te ontwikkelen voordat men aan de slag gaat met allerlei strategieën en wonder indicatoren.
De vorm van technische analyse, zeg maar de oervorm, die hier het best op aansluit is Price Action. Pure Price Action is de vertaling van de beweging, de actie van de prijs. Om dit zichtbaar te maken wordt er bijna altijd gebruik gemaakt van een candlestick of bar grafiek.
De candles vormen zowel individueel als in een groep verschillende patronen, waarop de Price Action Trader zijn handelswijze baseert.[center][/center]
Op de afbeelding, uit Wikipedia, heeft een trader zijn commentaar en opmerkingen genoteerd. Deze afbeelding geeft leuk weer hoe deze trader de markt leest. Zelf benader ik het lezen van de markt met de afpel methode. Dit is een management werkwijze om een groot probleem of vraagstuk ‘af te pellen’ tot het beheersbaar is.
Martin Pring legt in zijn boek Pring on Price Patterns haarfijn uit hoe verschillende prijspatronen in het grote plaatje zijn te herkennen. Wanneer ik deze patronen herken en op mijn charts heb getekend, voeg ik de exponentiel voortschrijdende gemiddelden (EMA) 8 en 21 toe en daal ik af naar de horizontale levels. Hiermee bedoel ik prominente steun en weerstand lijnen, 4/2 pivot points of Fibonacci retracement levels. Wanneer dit is gedaan, ik doe dit meestal in het weekend, zoom ik de grafiek in tot een duidelijk dag niveau van ongeveer 100 candles op mijn 28 inch scherm. De lijnen blijven hierbij zichtbaar en vormen mijn doordeweeks werkgebied. In dit werkgebied wacht ik tot één van mijn favoriete setups van één of twee candles zich vormen op een horizontaal level en besluit dan aan de hand van deze confluence, het samenvloeien van meerdere signalen en de mate van risico of ik de trade maak of niet.
Om er later van te kunnen leren, noteer ik mijn bevindingen over de markt en mijn gevoel hierbij dagelijks, lekker conservatief met vulpen in een in leer gebonden trading journaal, zeg maar een dagboek. Dit doe ik op ongeveer op dezelfde wijze als de commentaren van de trader van de afbeelding. De resultaten van mijn trades noteer ik in een spreadsheet om deze te kunnen gebruiken bij het berekenen van gemiddelden en drawdowns en dergelijke.
Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.
Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, lees dan mijn boek
[center]‘TRADER MET OPGESTROOPTE MOUWEN’[/center]
volg mij op Twitter en bezoek mijn vernieuwde website DeTradeManager.nl. Op deze site vind je meer dan 500 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.
17 juli 2013 om 19:19 #link naar dit berichtOOPS!
Hoewel bij Forex iets minder dan bij individuele aandelen en andere effecten, komt het regelmatig voor dat er een Gap op de grafieken ontstaat.
[center][/center]
In de wereld van de technische analyse wordt onder een Gap het verschil tussen de sluitprijs en de openingsprijs van twee opeenvolgende candles verstaan. Er bestaan grofweg vier typen Gaps. De op zichzelf staande Gap, de Gap die een uitbraak uit de trading range of zelfs uit de trend veroorzaakt, de Gap die een voortzetting van de trend vertegenwoordigd en de Gap die een voorbode is van de ‘uitputting’ van de trend. Probleem bij de identificatie van deze Gaps is dat deze pas gedaan kan worden nadat het Gap al is ontstaan en bevestigd. Het traden erop is dan echter al te laat. Wel is het handig om te weten dat na verloop van tijd Gaps bijna altijd weer worden ‘gedicht’. Hiernaast geeft de identificatie een beeld over het verloop en de historie van de prijs van het effect.
Er bestaan signaalaanbieders en screening tool programma’s zoals Barchart off Techscan die er in zijn gespecialiseerd om Gaps in allerlei effecten te traceren en deze als trading opportunity aan de geabonneerde traders aan te bieden, maar zelf kun je ze ook regelmatig herkennen op de grafieken van je watchlist.
Omdat er meerdere soorten Gaps bestaan, bestaan er ook meerdere manieren om op Gaps te traden. Wellicht kom ik hier in een later blog nog eens op terug, voor dit blog wil ik mij beperken tot de ‘OOPS’ methode.
De ‘OOPS’ methode is een veel gebruikte setup uit 1979 om Gaps te traden. Zo is de methode bijvoorbeeld tot op vandaag de dag één van de basis strategieën van de LBR Group van ‘New Market Wizzard’ Linda Bradford Raschke. De uitdrukking OOPS is in het boek ‘How I Made One Million Dollars Trading Commodities’ het eerst gebruikt door een andere bekende ‘Market Wizzard’, Larry Williams, de uitvinder van onder andere de Williams %R oscillator.
OOPS staat voor Outside Opening Price Setup en is gebaseerd op het psychologisch effect van bijvoorbeeld voorbeurs nieuws dat de vraag opspaart tot aan de opening. De setup ontstaat als de prijs, zoals waarschijnlijk bij het voorbeeld hierboven, boven de prijsrange van de vorige dag opent, of er onder als het een setup voor een short trade betreft. Er wordt dan ingestapt tegen de richting van prijs in.
Een koersdoel door een stop koop of verkoop order wordt net binnen de range van de vorige dag geplaatst voor het geval dat, en dat is tussen de 80 en 90 procent heel vaak, de prijs na de opening van de dag het Gap dicht. OOPS is een korte termijn een zogenaamde scalping methode en wordt hoofdzakelijk intraday gebruikt om na de opening van de nieuwe beursdag snel een korte winst te boeken.
Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.
Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, lees dan mijn boek
[center]‘TRADER MET OPGESTROOPTE MOUWEN’[/center]
volg mij op Twitter en bezoek mijn vernieuwde website DeTradeManager.nl. Op deze site vind je meer dan 500 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.
2 augustus 2013 om 17:32 #link naar dit berichtDe fundamentele analyse bij Forex
Fundamentele analyse is volgens wikipedia de techniek in de beleggingswereld waarbij beleggingsanalisten de (relatieve) aantrekkelijkheid van een aandeel (of een aandelensector) ten opzichte van andere beleggingsmogelijkheden trachten te beoordelen door middel van een analyse van de gang van zaken in die onderneming of die bedrijfstak.
Wanneer we dit naar Forex, oftewel de valuta markt vertalen, komt het erop neer dat het begrip aandeel (of een aandelensector) wordt vervangen door Forexpair en de onderneming of bedrijfstak wordt vervangen door de landen en de economische situatie van de valuta van het pair. Dus als we een fundamentele analyse op het EUR/USD willen toepassen kijken we naar de indicatoren die de economische toestand van Europa en Amerika weergeven.
[center][/center]
Fundamentele analyse bij Forex is gebaseerd op de theorie dat de marktkoers van een pair de neiging heeft om zich steeds verder naar zijn ‘werkelijke waarde’, the mean value bij technische analyse, te bewegen. Door analyse van de huidige economische omstandigheden, het overheidsbeleid en de maatschappelijke factoren wordt er met verschillende indicatoren bekeken of de valuta op de langere termijn in waarde stijgt, geapprecieerd, of daalt gedeprecieerd. Oftewel de lange termijn trend is bullish of bearish.
De belangrijkste economische indicatoren zijn:
– Mededelingen over rentetarieven
– Bruto Nationaal Product (BNP)
– CPI, consumentenprijsindex (inflatie) en uitgavenindicatoren
– Werkloosheidscijfers (NFP e.d.)
– Verkopen en consumentenvertrouwen (Retail sales reports)
– Saldo van handelsoverschot of handelstekort (handelsbalans)
– Fiscaal en monetair beleid van een overheid (Current Acount Balance, MPC e.d.)
– Huizenmarkt (housing)
– Productie en service sector data (PMI)Deze indicatoren zijn statistieken die de status van een bepaald economische gebied van een land aangeven en zijn dus uitstekende hulpmiddelen voor de Forex trader. Deze informatie wordt regelmatig door overheidsinstanties en de private sector gepubliceerd en zijn voor traders te vinden op de diverse (gratis) economische kalenders.
Vanaf de milliseconde na publicatie van deze indicatoren ontstaat er vaak grote volatiliteit in de markt. De mate van volatiliteit wordt bepaald door het belang van de indicator voor het pair. Daarom is het belangrijk om te begrijpen welke indicator belangrijk is, voor welke munteenheid en wat de indicator precies weergeeft. Vanwege de lengte beschrijf ik in dit blog de eerste vier van het rijtje en in mijn volgende blog de rest.Aankondigingen over rentetarieven
Hoewel er aan de rentestand vaak niets veranderd, veroorzaken aankondigingen over rentetarieven alleen al de grootste volatiliteit in de Forexmarkt. Een juiste voorspelling geeft de trader een ruime voorsprong bij zijn aan of verkopen. De grootste invloed komt van de Centrale banken omdat zij de percentages vaststellen. De rentetarieven sturen de investeringsstromen en de nationale munt vertegenwoordigt de economie van het land. Door de verschillen in de rentetarieven wordt de waarde ten opzichte van andere valuta’s bepaald.Omdat valuta’s de economie van een land vertegenwoordigen, beïnvloeden de verschillen in rentetarieven de relatieve waarde van valuta’s met betrekking tot andere valuta’s. Als centrale banken rentetarieven wijzigen, zorgen zij voor schommelingen en volatiliteit op de forexmarkt. Als de acties van de centrale banken juist worden voorspeld, nemen de kansen op een succesvolle transactie voor de (forex)traders toe.
Bruto Nationaal Product
Het BNP vertegenwoordigt de totale marktwaarde van alle goederen en diensten die in een bepaald jaar in een land worden geproduceerd en geleverd. Het BNP-cijfer wordt vaak als een vertraagde indicator beschouwd. Traders vergelijken daarom eerder de verschillen tussen voorgaande periodes, dan dat zij op het actuele cijfer reageren.Toch kunnen belangrijke herzieningen tussen deze rapporten een behoorlijke volatiliteitsgolf veroorzaken. Een hoog BNP, is een indicatie voor een sterke economie.Consumentenprijsindex
De consumentenprijsindex (CPI) is volgens vele economen de belangrijkste indicator voor de weergave van inflatie. De index geeft geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dit gemiddeld door de consument wordt aangeschaft. Inflatie is direct gekoppeld aan de koopkracht van de nationale munt en beïnvloedt zijn positie op de internationale markten. Als de consument blijft aanschaffen leidt dit via een hogere CPI tot een toename in basisrentetarieven. Hierdoor wordt vervolgens de munt weer meer aantrekkelijk.Werkloosheidscijfers
Werkgelegenheidsindicatoren geven een beeld over de gezondheid van de economie van een land. Immers hoe meer werk er is, hoe meer er wordt verdient en hoe meer er weer wordt uitgegeven. Het is dus belangrijk om te weten om te weten hoeveel banen er bij komen of hoeveel er verdwijnen en de percentages die hiermee te maken hebben. Ook het tempo waarmee de lonen stijgen of dalen is belangrijk. Hiermee wordt onder andere de inflatie gemeten. Wanneer de werkgelegenheidscijfers stijgen zal dit ook gelden voor de totale waarde van het geld in dat land.Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.
Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, lees dan mijn boek
[center]‘TRADER MET OPGESTROOPTE MOUWEN’[/center]
volg mij op Twitter en bezoek mijn vernieuwde website DeTradeManager.nl. Op deze site vind je meer dan 500 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.
30 augustus 2013 om 10:39 #link naar dit berichtDe fundamentele analyse bij Forex (vervolg)
Voor mijn vakantie beschreef ik in mijn blog ik de eerste vier economische indicatoren die een grote rol spelen bij een fundamentele analyse op Forex. Vanwege de lengte, leesbaarheid en toch ook wel een beetje de droge kost heb ik de informatie over twee blogs verdeeld.
[center][/center]
Detailhandelsverkopen en consumentenvertrouwen
De maandelijkse indicator van de detailhandelsverkoop, de consumentenprijsindex (CPI) voor een land is belangrijk voor de Forex trader, omdat deze de kracht laat zien van consumentenuitgaven en dus het succes van de detailhandel. Doordat dit rapport maandelijks verschijnt zijn zaken als seizoen verkopen, uitverkoop en dergelijke direct zichtbaar in de cijfers.
Deze consumentenuitgavenpatronen kunnen worden gebruikt om de prestaties van belangrijkere vertraagde indicatoren, zoals genoemd in het vorige deel van dit blog, te voorspellen en om de directe richting van een economie (trend) te bepalen.Saldo van handelsoverschot of handelstekort
De betalingsbalans geeft de verhouding weer tussen het totaal aan inkomsten uit het buitenland en het totaal aan uitgaven aan het buitenland. Dus een totaal beeld van de handel met het buitenland, waaronder zaken als de handelsbalans, de balans tussen de export en import, en overdrachtsuitgaven. Als de inkomsten hoger zijn dan de uitgaven aan andere landen is de balans positief. De balans is negatief als het andersom het geval is. (Zie boekhouden voor beginners) Een overschot op de balans is echter gunstig voor de groei van de nationale munt.Fiscaal en monetair beleid van de overheid
Overheden manipuleren fiscaal en monetair beleid. Fiscaal beleid betreft het beleid over belastingen en uitgaven en monetair beleid betreft het beleid dat wordt gevoerd ten aanzien van de financiële markten en de toevoer van kredieten, geld en andere financiële instrumenten. Zij manipuleren door hun invloed uit te oefenen op de totale werkgelegenheid, controle over inflatie, en een evenwichtige betalingsbalans. Dit doen zij uiteraard niet zonder doel. Eén van de doelen is de stabilisatie van de nationale economie.Huizenmarkt
Wanneer de vraag en aanbod prijzen op de huizenmarkt dalen, is dit vaak een indicatie voor een afgenomen consumptie en lagere economische groei. Dit gegeven zien we ook terug bij het ontstaan van de financiële crisis in 2008.
Het tegenovergestelde is ook waar. Wanneer de huizenprijzen stijgen is dit een indicatie dat de economie uit een recessie komt.Productie en service sector data (PMI)
Iedere eerste werkdag van de maand komt de Purchasing Managers’ Index (inkoopmanagersindex) uit. Deze index geeft een beeld van de industrie en de algemene economie van een land. De index wordt samengesteld op basis van enquêtes onder de deelnemende inkoopmanagers. De gebruikelijke interpretatie van de indicator is dat een score van 50 erop duidt dat er geen verandering heeft plaatsgevonden. Een PMI van onder de 50 geeft een daling aan en boven de 50 duidt op een groeiende economie. Hoe groter de afwijking is, hoe groter ook de mate van verandering is.Samengevat
Bij een fundamentele analyse op Forex wordt er gekeken naar verschillende economische indicatoren, waarvan ik er in dit, en het vorige blog een aantal nader heb beschreven. In grote lijnen stijgt de waarde van de munt van een landt bij een voorspoedige economie en daalt de waarde van de munt als de economie het slecht doet. Bij een voorspoedige economie stijgt ook de rente, zodat er controle over de inflatie is. Een hogere rente is vaak een voorteken voor de opwaardering van een munt in dat land. Fundamentele analyse op basis van indicatoren heeft ook een nadeel. De indicatoren spreken elkaar regelmatig tegen hierdoor kunnen te veel economische, maar ook andere indicatoren (beginnende) Forex traders verwarren.Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.
Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, lees dan mijn boek
[center]‘TRADER MET OPGESTROOPTE MOUWEN’
[/center]
volg mij op Twitter en bezoek mijn vernieuwde website DeTradeManager.nl. Op deze site vind je meer dan 500 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.12 september 2013 om 17:37 #link naar dit berichtPrice Action
De lezers die mijn blogs al langere tijd volgen of mijn boek hebben gelezen, weten dat mijn stijl van trading is gebaseerd op Price action trading. Voor degenen die nog niet bekend zijn met Price action trading, in dit blog een korte uitleg.
[center][/center]
Price action trading, ook wel gewoon Price Action of P/A genoemd, is de meest effectieve en simpele manier om te traden op de veranderingen in de prijs. Het is de oervorm van de technische analyse, immers alle input voor technische indicatoren en technieken zijn gebaseerd op bewegingen van de prijs, Price Action. Bij Price action trading wordt meestal gebruik gemaakt van de candlestick die de beweging van de prijs voor een bepaalde periode weergeeft op een grafiek, maar ook het gebruik van de barchart komt nog voor.
Een candle of bar geeft bijvoorbeeld op de dagelijkse grafiek alle activiteit van de prijs weer die die dag heeft plaatsgevonden en al het nieuws en economische data is in deze candle of bar verwerkt. Hierdoor wordt de candle of bar ook vaak gezien als indicator.
Price Action onderscheidt zich ten opzichte van de technische analyse door het gebruik van een sobere, iets uitvergrote candlestick grafiek of barchart zonder, of met minimaal gebruik te maken van indicatoren. ‘What you see is what you get’ Price Action traders proberen vaste patronen, die ze setups noemen, op een horizontaal level, of trendlijn in de richting van de trend te vinden en nemen positie in. Dit kan zowel long als short trading zijn. Onder de horizontale levels worden natuurlijk de steun en weerstandlijnen verstaan, maar ook Fibonacci retracements, pivot points of psychologische levels (ronde getallen op de grafiek) zijn gebruikelijk.De meeste trading beslissingen zijn gevangen in regels, trading rules. die de trader zelf heeft opgesteld en waar aan de goede traders zichzelf dwingen aan te houden. Dit noemt men ‘rule based discretionary’. In het verleden merkte Henk Grundmeijer van ‘de kunst van het Traden’ eens in een mail op dat een goede strategie op de rand van een bierviltje geschreven zou moeten kunnen worden. Dit lukt met Price Action. ‘Bepaal de trend, teken horizontale levels en vind hierop een setup die aan je criteria voldoet. Leg je target vast en combineer dit met goed money & riskmanagement, geduld en discipline’.
Naast de genoemde entry setups en money & riskmanagement is het ook zaak een goede exit-strategie achter de hand te hebben. Deze laatste bepaalt wanneer en hoe de trader uit de trade stapt en wat de criteria zijn voor een eventuele trailing stoploss.Zelf leg ik ieder leermoment, dus ook de bloopers tijdens het traden vast en verwerk deze ervaringen in mijn persoonlijk tradingplan. Deze is de loop der jaren al aardig gegroeid naar een volwassen handleiding waarin ik de antwoorden kan vinden voor de meeste zaken waar ik tijdens het traden mee wordt geconfronteerd.
Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.
Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, lees dan mijn boek
‘TRADER MET OPGESTROOPTE MOUWEN’[center]
volg mij op Twitter en bezoek mijn vernieuwde website DeTradeManager.nl. Op deze site vind je meer dan 500 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.
3 oktober 2013 om 20:49 #link naar dit berichtRENKO
Gedurende de ‘komkommertijd’ van de afgelopen zomer heb ik de beurswijsheid ‘Sell in May and go away, but always remember to come back in September’ in de praktijk gebracht om een uitgebreide studie te doen naar het RENKO Charting, ofwel het traden met de RENKO grafiek als basis. Vrijwel alles over RENKO Charting waar ik in mijn e-bieb, op het internet en in mijn boekenkast mijn hand op kon leggen heb ik doorgelezen en in het Nederlands samengevat in een handleiding. Het ziet er naar uit dat op basis van backtests en live resultaten dit wel eens mijn nieuwe ‘edge’ kan gaan worden. In dit blog beschrijf ik een aantal van de hoofdzaken.
[center][/center]
De vraag of je echt afhankelijk bent van tijd en volume bij het traden ligt aan de basis van de ontwikkeling van de RENKO charts, een Japanse vinding en gebaseerd op pure Price Action. RENKO grafieken filteren de ruis uit een reguliere grafiek. De RENKO blokken hebben allemaal dezelfde, vooraf ingestelde, grootte en zijn dus volledig onafhankelijk van tijdsintervallen en volume. Het kan dus voorkomen dat een RENKO blok binnen een uur is ‘gevuld’, maar ook binnen enkele minuten, zoals bijvoorbeeld bij een belangrijke datarelease of nieuws.
De naam RENKO is een afgeleide van ‘Renga’ dat in het Japans ‘steen’ betekent. Ook deze grafiek vorm werd voor het eerst onder de aandacht gebracht door Steve Nison met zijn boek ‘Beyond Candlesticks’Doordat de RENKO blokken pas worden gevormd als het vooraf ingestelde aantal punten wordt bereikt, is het dikwijls dat de prijs zich boven of onder het recente RENKO blok bevindt. Dit is vooral in het begin erg wennen. Dit verschijnsel zien we ook bij andere tijd onafhankelijke grafieken zoals bijvoorbeeld 3 line break, maar ook bij Heikin Ashi . De actuele prijs kan zichtbaar worden gemaakt door de ‘bid en ask’ lijnen op de grafieken te activeren.
De voordelen van RENKO op een rijtje
1. Simpele grafische weergave.
2. Gebaseerd op pure Price Action.
3. Herkennen van en specialiseren in bepaalde setups is niet nodig.
4. Geen indicatoren noodzakelijk.
5. Objectief beslissingen over entry en exit.
6. Uitgefilterde ‘market noise’ en onregelmatige bewegingen als spikes.
7. Duidelijke visualisatie van horizontale- en Fibonacci levels,
prijskanalen en trendlijnen.De absolute punt methode
Er zijn meerdere manieren om de parameters voor de RENKO blokken in te stellen. Allereerst het aantal punten of pips, de absolute punt methode.
Het voordeel van deze methode is dat er makkelijk ingeschat kan worden waar en wanneer nieuwe RENKO blokken gaan ontstaan. Het nadeel van de absolute punt methode is dat er voor ieder effect of pair een verschillend aantal punten of pips moet worden ingesteld om te voorkomen dat er teveel risico wordt gelopen. Het is aan te raden grofweg 1/20 van de gemiddelde prijs van het timeframe waarop je wilt traden te nemen. Gebruikelijke waarden zijn 1, 2, 4, en 10. Bij meer volatiele markten, zoals Spot Brent Oil, worden in de regel grotere RENKO blokken gebruikt, omdat de RENKO blokken hierbij in een oogwenk van richting kunnen veranderen.Tick
De RENKO blokken kunnen ook per tick worden ingesteld. Bijvoorbeeld, als bij een S&P500 CFD 1 tick, 0.1 punt is, wordt deze op 0.1 ingesteld. Bij de DAX CFD is 1 tick één punt. Daar zou dus 1.0 punt ingesteld kunnen worden. Deze methode is vooral bruikbaar met (forex)scalping.Average True Range
Een andere mogelijkheid is om de ATR te gebruiken om de RENKO blokken per effect of pair in te stellen. Sommige traders gebruiken een percentage van de ATR als uitgangspunt voor de RENKO blokken. Dit percentage ligt meestal tussen de 5% tot 50% afhankelijk van hoeveel RENKO blokken de trader op zijn scherm prefereert. Tenslotte kun je de ATR ook nog instellen op open of close prijs. De standaard instelling van ATR(14) genereert hele bruikbare RENKO blokken.Trading RENKO Charts
Het traden op RENKO charts kan op vele manieren. De RENKO charts zijn hoofdzakelijk bedoeld als trendfollowing techniek, maar kunnen ook goed worden gebruikt voor scalping en swingtrading. Daarom is het ook met het traden op RENKO charts belangrijk dat je een stijl ontwikkeld die bij je past. Bijna alle gangbare strategieën, zoals horizontale levels, Fibonacci retracements, verschillende types prijskanalen, break-out strategieën en trendlijnen zijn te gebruiken. Ook zijn de indicatoren, die niet op perioden gebaseerd (tijd, dus) zijn, maar op koersbewegingen, goed bruikbaar met de RENKO grafieken.RENKO en timeframes
RENKO grafieken zijn volledig onafhankelijk van tijdsintervallen. Toch hebben de verschillende timeframes een verschillende verdeling. Een kenmerk bij de hogere timeframes zijn dat dominante trends en prijspatronen makkelijk zijn waar te nemen. Het is belangrijk om te beseffen dat RENKO blokken worden gebouwd, maar ook kunnen worden afgebroken gedurende het timeframe waarop de grafiek is ingesteld. Bijvoorbeeld bij 1h timeframe zal het uiteindelijke RENKO blok worden gevormd aan het eind van het uur, terwijl gedurende het uur door het schommelen van de prijs een aantal opgebouwd zijn en weer afgebroken. Stel je het timeframe in op een dag of week, gebeurd dit zelfde gedurende de dag of week. De waarde van de ATR(14) verandert ook in een ander timeframe. Indien het timeframe naar voorkeur wordt aanpast, moet de ATR(14) waarde opnieuw berekend worden.Renkologic
Omdat ik erg onder de indruk ben van de simpelheid, de pure Price Action en de duidelijk visualisatie, heb ik op mijn site een RENKO gedeelte ingericht. Hier vind je een aantal extra artikelen en strategieën voor het traden met RENKO. Vragen? Graag!Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.
Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, lees dan mijn boek
[center]‘TRADER MET OPGESTROOPTE MOUWEN’[/center]
volg mij op Twitter en bezoek mijn vernieuwde website DeTradeManager.nl. Op deze site vind je meer dan 500 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.
17 oktober 2013 om 19:28 #link naar dit berichtTrader Vic’s 2B Reversal patroon
Victor Sperandeo onder traders beter bekend als Trader Vic heeft tijdens zijn indrukwekkende carrière van meer dan 45 jaar Wallstreet, waar hij als onafhankelijk trader onder andere George Soros van raad en daad voorzag en die hij heeft beschreven in zijn boek ‘Methods of a Wall Street Master’ Trader Vic is een autoriteit op het gebied van commodity trading en heeft zich gespecialiseerd in de metaal en energie sectoren.
[center] [/center]
Trader Vic wist in september 1987 in een interview met Barron’s een crash van de markt te voorspellen hetgeen hem veel erkenning opleverde. Hiernaast heeft hij een grote bijdrage geleverd aan de identificatie van prijs patronen. Het meest bekende patroon is het 1-2-3 patroon, waarover ik eerder een blog schreef en dat ik onlangs heb gebruikt voor één van mijn RENKO strategieën. Minder bekend is wellicht de variatie op het 1-2-3 patroon, Trader Vic’s 2B Reversal patroon.
Het patroon dat ook wel wordt omschreven als het W of M patroon of als katapult patroon, is een prijspatroon gebleken met een hoge betrouwbaarheid, dat bij voorkeur voorkomt aan het eind van een dominante trend of op horizontale en psychologische levels. Als we het patroon nader bekijken, kunnen we een licht vergelijk trekken met het false-break candlestick patroon. Dit is echter een andere discipline van de technische analyse. Het verschil tussen een candlestick patroon en een prijspatroon komt tot uiting door het in/uit zoomen van de complete chart, waarbij op de ingezoomde chart de candlestick patronen beter zijn te herkennen en op een uitgezoomde chart de prijspatronen.
Toch moest ik aan de overeenkomst denken omdat één van de kenmerken van het Trader Vic’s 2B Reversal patroon is dat de steun of weerstand, dit noemt hij de 2B lijn, die wordt gevormd, bij de tweede test wordt doorbroken voordat de prijs keert en zich in tegenovergestelde richting gaat bewegen. Het patroon ontleent zijn kracht aan de vele plaatsen waar de stoploss geplaatst kan worden als de prijs zich voor de tweede keer onder/boven de 2B lijn beweegt. De bijgevoegde afbeelding spreekt wellicht meer voor zich.
[center][/center]
De bijnaam katapult patroon kan worden verklaard aan de hand van de katapult werking voor een short trade. Voor een long trade geldt dit natuurlijk andersom. Als je de 2B lijn voorstelt als een elastiek dat door de prijs wordt uitgetrokken, begrijp je dat, hoe hoger de prijs boven de 2B lijn uitkomt, hoe harder de prijs als het ware weer door de 2B lijn terug komt en hoe dieper de daling zal zijn.
Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.
Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, lees dan mijn boek
[center]‘TRADER MET OPGESTROOPTE MOUWEN’[/center]
volg mij op Twitter en bezoek mijn vernieuwde website DeTradeManager.nl. Op deze site vind je meer dan 500 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.
1 november 2013 om 18:53 #link naar dit berichtDe Marktomgeving
Vrijwel iedere trading strategie is gebaseerd op de marktomgeving, maar wat wordt hier nu eigenlijk onder verstaan? Dit blog gaat over hoe ik het gegeven marktomgeving voor mijn trading strategieën interpreteer.
Dagelijks, meestal om een uur of zeven ’s avonds, scan ik de grafieken van mijn watchlist en tracht ik de setups, voor zowel de Price Action strategie als de RENKO strategie die ik gebruik, in kaart te brengen. Nadat ik één of meerdere setups heb gevonden moet er een beeld worden gevormd van de marktomgeving, een fenomeen dat in het Engels de ‘bias’ wordt genoemd.
[center][/center]
De marktomgeving, de bias bestaat uit drie richtingen. Opwaarts, neerwaarts of zijwaarts, waarvan de laatste beweging meer bekend is onder de naam ‘range’ of trading range. Een trading range kan worden onderverdeeld in een gedefinieerde en een ongedefinieerde range. De range wordt gedefinieerd door een lijn, een horizontaal level, te trekken over minimaal drie toppen en één over drie bodems (hoe meer raakvlakken, hoe beter). Een ongedefinieerde range piekt alle kanten op en leent zich eigenlijk niet om te traden. Soms is echter in een ongedefinieerde range een prijspatroon te ontdekken.
Bekende prijspatronen zoals bijvoorbeeld een Double Top, Triangel of Head and Shoulders pattern uit de boeken van Martin Pring, kunnen een goed inzicht verstrekken in de marktomgeving, waar de prijs zich bevindt en de richting van een eventuele uitbraak uit de trading range, horizontale levels of prijspatroon waarin de trend zich kan gaan bewegen. Overigens kan de kleur van de recente candle op de weekgrafiek kan hier een handig hulpmiddel bij zijn.
De horizontale levels die naast de steun/weerstand functie, zoals eerder gesteld, ook de range aan kunnen geven, bestaan er ook zones die dezelfde functie hebben. Ik noem deze zones in mijn trading plan richtzones en kantelzones. Doordat de markt vrijwel nooit gelijke pieken en dalen vertoont, worden de zones getekend tussen de laatste drie toppen of dalen die ook dienen om het horizontale level te tekenen. De richtzone bestaat uit dit gebied waarin er wordt gewacht op een actie van de prijs, dus bijvoorbeeld rondom een steun als de dominante trend opwaarts is of rondom een weerstand als de dominante trend neerwaarts is. De kantelzone bestaat uit het getekende gebied waarin een kantelpunt kan worden verwacht. Bijvoorbeeld aan de boven- of onderzijde van een range of trendkanaal. Het onderscheid tussen de intentie van de twee zones, richten of kantelen, wordt dus bepaald door de dominante trend die aan het ontstaan van de zones vooraf ging en het Price Action signaal dat een keerpunt aankondigt.
De marktomgeving maakt altijd deel uit van de (RENKO) analyses die ik regelmatig op mijn site plaats. Hierbij staan dan ook afbeeldingen die de beschrijvingen uit dit blog iets meer verduidelijken.
Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.
Wil je meer weten over de wijze waarop ik het traden benader, lees dan mijn boek
[center]‘TRADER MET OPGESTROOPTE MOUWEN’[/center]
volg mij op Twitter en bezoek mijn vernieuwde website DeTradeManager.nl. Op deze site vind je meer dan 500 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn blogs, gastartikelen en een overzicht van tips en trucs die ik in de loop der jaren heb gekregen.
17 november 2013 om 17:16 #link naar dit berichtRENKO CAFÉ IS OPEN
Een paar uur geleden ben ik live gegaan met de eerste Nederlandstalige website voor Renko Traders. Renko Café. De site is het resultaat van een uitgebreide studie van enkele maanden naar het gebruik van de Renko charting technieken, in de zomer van 2013. Tijdens mijn ontdekkingsreis door boeken en op het Internet ben ik langzaam, maar zeer zeker in de ban geraakt van de pure Price Action, de veelzijdige toepassingen en de simpelheid waarmee het traden op Renko grafieken gepaard gaat. De kennis die ik in deze ‘komkommertijd’ periode voor de handel heb opgedaan, heb ik vrij vertaald naar de term Renkologie. Het feit dat er op dit gebied vrijwel niets Nederlandstaligs te vinden was, is de aanleiding geweest om de eerste Nederlandstalige website voor Renko traders op te zetten. Voor de liefhebbers van mijn blogs, deze blijf ik natuurlijk gewoon posten. Ik zou het leuk vinden als je mij hieronder laat weten wat je van mijn nieuwe site en ‘trading edge’ vindt
21 november 2013 om 21:25 #link naar dit berichtRenko en Money & Risk Management
Dit blog heb ik herschreven en gaat over de wijze waarop ik omga met het management van het kapitaal en het management van het risico dat ik bij het traden met Renko Charting wil lopen. Een vuistregel die veel professionele traders gebruiken is dat het maximale risico dat er gelopen mag worden niet meer dan 2% van het totale trading kapitaal mag bedragen. Deze regel vind ik soms discutabel omdat niemands kapitaal even groot is, het kapitaal bovendien ook nog eens per trade veranderd en ieders mentale grenzen, het verlies dat nog confortabel voelt, verschillend zijn. Je wint of verliest immers ook per trade.
Met Renkologie bepaal ik daarom het risico per trade. Dit doe ik door eerst een intieële stoploss te bepalen. Mijn vangnet of noodstop van 2x de Average True Range (14). Vervolgens reken ik het aantal pips om naar de valutawaarde waarop ik op dat moment handel om te kijken of dit binnen mijn vooraf bepaalde risicobedrag valt. Is dit het geval dan plaats ik de stoploss. Is het bedrag te hoog of te laag, dan pas ik door ‘position sizing’ het aantal posities aan waardoor het bedrag wel binnen het risico bedrag valt.
[center][/center]
Hierdoor hoef ik dus niet van mijn eerder bepaalde noodstop af te wijken en geen concessies te doen aan mijn strategie. Tijdens de trade check ik op regelmatige tijden, in ieder geval één keer per dag, hoe de zaken ervoor staan. Als de trend zich in de gewenste richting blijft voortbewegen, pas ik dagelijks de stoploss aan om de winst waarvoor het nieuwe blok staat veilig te stellen. Hiervoor gebruik ik meestal ook 2x ATR(14) vanaf de huidige koers, maar ook gebruik ik weleens bevestigingssignalen als Fibonacci extensions, minder sterke horizontale niveaus of 2/4 Pivot points. Het risico dat ik loop wordt op deze wijze steeds kleiner terwijl het vangnet van 2x ATR(14) de markt voldoende bewegingsruimte blijft bieden. Met de kleur van de reguliere weekcandle check ik of de trade nog met de trend mee gaat, dit kan natuurlijk ook met een Moving Average zoals Nico Bakker dit doet met zijn sleepkabel.
Het koersdoel (Target) stel ik standaard in op 1:2. Dit target dient als beslisoment hier kan er worden besloten om :
• (gedeeltelijk) Winst te nemen.
• De stoploss verder te trailen,
• De stoploss te verplaatsen naar break-even voor een freeride.
• De positie te versterken door lotsize maximaal aan te passen tot een risico dat comfortabel voelt.(Richtlijn is hier echter wel de 2% regel met ‘compounding investment’).Zodra ik besluit de trade aan te houden, wordt target 3R getekend om als volgend beslismoment te dienen, maar ook om bij een snelle stijging of daling winst te nemen.
Het risico wordt beheerst door de beslismomenten. Hiernaast richt ik mij op het aantal (percentage) geslaagde trades. Om winstgevend te kunnen traden streven professionele traders naar een winstratio tussen de 60 en 70 procent. Als je het traden benadert als het managen van een bedrijf loop je net als in het zakenleven risico, maar zolang je meer winst haalt dan je kosten maakt (lees verlies), is het uitbaten rendabel. Met traden is het net zo.
Een ander aspect van mijn risicobeheersing is de instelling van de blokgrootte van de Renko blokken die ik gebruik. Hiernaast maak ik naar aanleiding van de mogelijkheid die ik waarneem een keuze uit mijn Renko Strategieën waarvan ik denk dat de kans op een succesvolle trade het hoogst is.
Onthoud dat alles wat je aandacht geeft groeit….. Dit geldt zeer zeker voor het toepassen van Money en Riskmanagement, ik ben ervan overtuigd dat je op termijn hierdoor betere resultaten met het traden zult hebben.
Als dit blog je bevalt, als je iets wilt vragen, of als je op of aanmerking hebt, laat mij dit dan in een reactie weten. Je kunt ook via mijn website contact met mij opnemen.
Volg mij op Twitter en bezoek mijn nieuwe website Renko Café. Op deze site vind je meer dan 500 GRATIS E-books over traden, handige trading tools, een archief met al mijn artikelen, Renko YouTube films en nog veel meer.
-
AuteurBerichten
Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.