Forum › Forums › Grondstoffen › Suiker
Dit onderwerp bevat 3 reacties, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door Luc lcdnlf 13 jaren, 10 maanden geleden.
-
AuteurBerichten
-
11 februari 2011 om 10:02 #link naar dit bericht
SuikerSlaaf of het verhaal van de SuikerVerslaving
Als de hand die je koestert van suiker is lik hem dan niet helemaal op (Scheherazade versus Dinazade)
Suikerriet is oorspronkelijk afkomstig uit Nieuw Guinea waar het al 8000 jaar in gebruik en sinds 5000 jaar in cultuur is. De Arabieren verzot op koffie met veel suiker brachten de planten via India naar Afrika. De Portugezen brachten het in 1522 naar Zuid-Amerika na eerst Madeira, Madagaskar en de Canarische eilanden te hebben beplant. Let wel dit is voor de onderwerping en de uitroeiing door Hernán Cortés van de Atzeken. Cortés was voor hij massamoordenaar werd dus landbouwer en producent van suiker altans zijn taak was het onderwerpen, ontdekken en beschermen van de landbouwgronden.
Suiker was een gouden greep sneller geld verdienen dan met suiker kon alleen door het vinden van goud of nog sneller een geheel volk uit te roeien en te ontdoen van het goud zoals Cortés deed.
Suiker behoeft rijke grond en anders veel voeding en water en nog meer warmte. Er zijn twee manieren van oogsten branden en snijden. Na de oogst worden de stengels gebroken en gekookt waarbij het suiker wordt vrijgemaakt. Het suikersap bindt men door er kalk toe te voegen. Tot de invoering van de stoommachine werd het meeste werk gedaan door slaven men schat dat ongeveer 2.5 miljoen slaven zijn omgekomen bij deze productie. Geschiedenis en welvaart is geschreven met het vergoten bloed van onschuldigen. Suiker was een succes van het begin. Van suiker kan je nooit te veel in het eten doen suiker is echter dodelijk op lange termijn de mens eet per dag gemiddeld 50 theelepels suiker. Suiker en alcohol zijn de grootste doder van de mens. Behalve dat suiker slecht is stimuleert het hongergevoel en verwoest het tandglazuur en laat het lichaam verdrogen.Tot in de 16e eeuw werd suiker verkocht bij de drogist als Farmacie en pas wanneer suiker in grotere hoeveelheden beschikbaar komt en de prijs zakt en dat is na de tweede helft van 17e eeuw wordt het in winkels en op markten verkocht. De oudste vermelding van suiker komt uit Jacob van Maerlant “Der Naturen Bloeme” (13e eeuw)
Suiker komt van het Indiaas Sanskriet sharkara in India wordt suiker Guda genoemd. Het wordt 13 maal genoemd in de Kama Sutra en was een plant wat de sociale status aangaf. Verboden voor het gewone volk om aan te planten maar pronkend in de tuinen van rijke families. Suikerriet is een struik en kan ongeveer 6 jaar oud worden in die tijd kan er meerdere malen van geoogst worden. De beste struiken groeien op Cuba en Jamaica wat ook wel rumeiland wordt genoemd. Suiker kan van de suikerbiet worden gemaakt deze worden verbouwd in de Europese landen en Canada de verhouding is ongeveer 70% riet en 30% biet. In 121 verschillende landen wordt suiker verbouwd. De biet (Beta vulgaris) is tweejarig in het najaar geplant zal een oogst geven in de late zomer. 0.3% van de suiker geconsumeerd komt van Suikerpalm (Arenga saccharrifera ) en de Suiker Ahorn boom (Acer saccharinum)
De wereld is suikerverslaafd:
De gemiddelde consumptie van suiker stijgt ieder jaar (voor het jaar 2011 met 5%) en zal tot 2050 met gemiddeld 3% stijgen per jaar. In de afgelopen 50 jaar is geen jaar geweest dat de consumptie is gedaald. Grootste producent is Brazilie, China, Europese Unie, India,USA en Australie. In 2016 zal er meer suiker worden verstookt als brandstof dan als voedingsstof. Op dit moment ligt dit cijfer op 35% dus 65% wordt geconsumeerd. Suiker behoort net als olie, graan en boter tot de strategische voorraden hetgeen wil zeggen dat de grootste economische blokken of regeringen voorraden aanleggen dit zijn ze bij wet verplicht om in eventuele schaarste als distributeur op te treden. De economische blokken zijn dus regulator, toezichthouder en vrije markt verstoorder op een markt waarop ze koper zijn. In 2010 ontstond een capaciteitsprobleem een tekort op de suiker markt (droogte in Europa, Auatralie en Canada) werd de prijs de omhoog geschoten. Voor 2011 is er een surplus dus er wordt meer geproduceerd dan er wordt verbruikt. Suiker zit bijna overal in wat de mens dagelijks eet een verstoring van de prijs zal dus onmiddellijk gevolgen hebben voor de prijzen in de winkels. De wereldbevolking groeit en er vind een verschuiving plaats van rijkdom naar andere werelddelen. Gek genoeg neemt de suikerziekte in de landen waar de rijkdom minder wordt toe. Naar wordt aangenomen zal de behoefte aan suiker met 50% toenemen tot 2050
De wereldgezondheidsorganisatie (WHO)heeft een aktueel advies dat de consumptie met 10% omlaag moet dit is geen dwingend advies.
WHOSuiker is gereguleerd in de EU d.w.z. dat er importverbod is voor suiker geproduceerd buiten Euro landen. De prijzen van suiker zijn gegarandeerd de EU ondersteunt de suikerboeren dit is oneerlijk en brengt schade toe aan de prijsvorming van de suiker op de wereldmarkt. In Afrikaanse landen drukt het de prijzen en in Europa legt het een kunstmatig plafond onder de prijs.
De verwachting is uitgesproken dat de suikerprijs zal gaan verdubbelen. Iedere dip is een koopmoment. Beleggers kopen een certificaat of een ETF Speculanten volgen de markt en likken ongeduldig de koersen van het scherm maar wachten af tot er een beter moment komt. Australië kampt met wateroverlast, de USA met koude en in Canada waar 20% van de bietensuiker vandaan komt is de koude het probleem hierdoor komt de productie onder de prognose gaat komen. De prijzen van mest en bestrijdingsmiddelen zijn gestegen de prijzen van landbouwgrond idem. Groot probleem is het water wat de planten gebruiken. Verzilting en kwaliteitsverlies zullen de productie dempen. Daarbij is te weinig geïnvesteerd in de aanleg en onderhoud van nieuwe plantages. Investeringsmaatschappijen gesteund door de overheid kopen enorme gebieden op en gaan daar suikerplantages beginnen. Ze kopen de beste gebieden en eigenen daarmee ook het eigendom en beschikbaarheid van het grond- en rivier water op andere landbouwgebieden ondervinden hierdoor schade.
Grootste tussenpersonen of handelaren in suiker zijn niet beursgenoteerde bedrijven. Wel hebben Olichargen (grote financiële bedrijven/banken) belangen in brokers en handelaren welke de suikermarkt beheersen. Grootste handelaar in suiker is het Londonse bedrijf Czarnikow
Er zijn certificaten en ETFS welke de suikerprijs volgen:
GB00B15KY658/London Stock Exchange/SUGA Reuters: SUGA.LAandelen gerelateerd aan Suiker
CSM (Centrale Suiker Maatschappij) (Isin NL0000852549)
Suedzucker (Isin DE0007297004)
Imperial Sugar Company (Isin US4530962087)
The Hershey Company (Isin US4278661081)Turbo op Suiker:
http://markets.rbs.nl/NL/Showpage.aspx?pageID=4Suiker Technisch dan maar:
Betreft de prijzen in de grafieken gebruik ik de Europese prijzen welke ook door de Turbo van Royal Bank worden gevolgd. De ETFS volgen de Down Jones Sub Index en zijn derhalve genoteerd in USA Dollars.
De suikerprijs is te volgen op:
http://www.godmode-trader.de/Zucker/Zuckerpreishttp://stockcharts.com/h-sc/ui?s=$DJASB&p=d&b=5&g=0&id=p76117352780
Suiker was de koop in 2010 de prijs verdubbelde van 13 naar 35 Op dit moment is de trend nog positief maar de verwachting is dat er eerst een stevige correctie komt.Plaatje 1: De Dag Grafiek
Op dit moment is er een Sluit Long Positie op de week grafiek het handelssysteem is Raff op weekbasis
Er worden 4 signalen gebruikt bij dit systeem:
Open Long, Sluit Long, Open Short en Sluit ShortPlaatje 2: De Week Grafiek
Komt suiker onder de 30 dan begint een negatieve trendPlaatje 3: Gann Grafiek
Steun op 31.58 Cardinal op 29.73 dit is het koersdoel na de correctieAlle openstaande optie contracten achter elkaar gezet geeft een ForWard Curve
http://www.finanzen.net/rohstoffe/zuckerpreis/ForwardCurvePromise en Conclusie:
Suiker is een goede belegging voor de komende 40 jaar er is voorkeur voor CSM omdat wellicht volgend jaar Purac wordt verkocht of wordt afgesplitst. Suiker kan gekocht worden bij iedere correctie richting 26
Suiker op korte termijn corrigerend naar 29 op lange termijn d.w.z. na februari naar 26 in mei bodem en vervolgens omhoog tot 29Links:
http://www.godmode-trader.de/Zucker/ZuckerpreisAttachments:
Suiker.jpg
SuikerWeek.jpg
Gann.jpg
Murrey.jpg15 februari 2011 om 07:40 #link naar dit bericht15 februari 2011 om 18:25 #link naar dit berichtIk heb vlug eens gekeken naar de grafieken van suiker. die staat nu aan 28,19. De eerste steun van 27,94 is nu heel dichtbij. Als je de dag- en vier-dagen-grafieken bekijkt, lijkt het er op dat het steunniveau bevestigd wordt door "mijn" grafieken. Ik ben nu echt benieuwd wat de koers verder zal doen, maar als ik een gokje mag doen, verwacht ik dat de koers minstens even zal blijven hangen op dit niveau, misschien zelfs heel even stijgen. Of de koers daarna verder zal dalen of stijgen, kan ik niet uit mijn systeem afleiden.
Ik heb telkens twee grafieken min of meer boven op elkaar gelegd. Dat kan even voor verwarring zorgen.
Attachments:
Suiker_kb02.jpg
Suiker_kb01.jpg -
AuteurBerichten
Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.